Sıcak içecekler bağışıklığı güçlendiriyor!

Kış mevsiminde artan hastalıklarla mücadelede bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Evde hazırlanacak bitki çaylarıyla bağışıklık sisteminin güçleneceğini belirten uzmanlara göre kışın çorba tüketimi de bağışıklık sistemini korumada etkili oluyor.

Haberler 18.02.2017 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Beslenme ve Diyet Uzman Gizem Köse, souk k günlerinde evde hazrlayacamz scak bitki çaylaryla snrken ayn zamanda baklk sistemimizi güçlendirebileceimizi söyledi.

Özellikle halsizlik ve yorgunlua neden olan grip, nezle ve souk algnl gibi yaygn k hastalklarndan korunmada bitki çaylarnn etkili olduunu belirten Gizem Köse, kn tüketilebilecek salkl içecekleri öyle sralad:

C VTAMN KAYNAI

Kuburnu: Kuburnu iyi bir C vitamini kaynadr. Hatta scak içilebilen en iyi C vitamini kayna diyebiliriz. Özellikle havalarn deiken olduu u aylarda günde 1 fincan kuburnu çay ile baklk sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Ayrca tadyla ekerli besinleri tüketme isteinizi bastrmaya da yardmc olabilir!

YUMURTA TÜKETRKEN çN

Ihlamur: Ihlamur hep hastalklarla beraber anlyor, baka türlü aklmza gelmiyor. Bitki çaylarnn en masumu olan hlamur ile hastalklara kar koruma kalkannz oluturabilirsiniz! Hatta kahvaltda yumurta tükettiiniz günlerde yumurtann içerisindeki demirin emilimini azaltan siyah çay yerine bir de hlamuru deneyin derim!

TARçIN KAN EKERN DÜZENLYOR

Baharatl çaylar ve yeil çay: Genel olarak kalori içerii olmayan ve metabolizmay hzlandrmaya yardmc olan baharatlar ülkemizde bolca kullanlyor. Son dönemlerde en çok karmza çkan tarçn kan ekerini düzenlemeye yardmc oluyor. Hatta baz kahve dükknlarnda sütle kartrlm chai olarak da tüketebilirsiniz. Tarçn içerii sayesinde tatl krizlerinizi atlatmanza yardmc olurken, karabiber ve zencefil içerii ile vücut scaklnz korumanza yardmc olur.

Yeil çay, siyah çayn ilenmemi halidir. Bu yüzden fazla tüketimi ödem olumasna sebep olabilir. Ancak ya yakmn hzlandrc özelliine dikkat çekmemiz lazm, günde 2 fincan yeil çay salk açsndan önemli yararlarnn yan sra kilo vermeye de yardmc oluyor. Ananasl ve bergamutlu olmak üzere çeitleri bulunan yeil çay salkl bir içecek olarak dikkat çekiyor.

SNDRM SSTEMN çALITIRIYOR

Kays ve erik çay: Kays ve erik çaylarnn en önemli etkileri sindirim sorunlarn azaltmasdr. Baklk sistemi ile sindirim sistemi beraber çalr ve biri aksadnda dieri etkilenebilir. Bu yüzden 2 günde 1 tüketeceiniz 1 fincan kays ya da erik çay sindirim sorunlarnz gidermeye yardmc olabilir.

çORBALAR KURTARICIMIZ!

Scak bitki çaylarnn günde 3 fincana kadar tüketilebileceini belirten Gizem Köse, kn çorba tüketiminin de baklk sistemini korumada etkili olduunu belirterek çorba hem sv içeriinin yüksek olmas hem de kalori içeriinin az olmas sebebiyle öünlerden önce midemizi dolduran bir kurtarc. Sebzelerden oluan çorbalarda bolca baharat kullanarak metabolizma hzlandrc etkisinden de yararlanabilirsiniz. Kurubaklagili yemek olarak tüketmeyi sevmeyenler için mercimek ve ezogelin çorbas, sebzeyi sevmeyenlere de enginar, kabak ve karnabahar çorbas iyi bir alternatif. Bu sebzelerin tam zaman! Bence boa harcamayn ve akam yemeklerinden önce 1 litre suya 1 yemek ka zeytinya ile piirilmi çorbanz mutlaka tüketin tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git