Sıcak kemoterapi Umud oluyor!

Yumurtalık kanseri tedavisinde sıcak kemoterapi alan hastaların almayanlara göre ortalama 16 ay daha uzun yaşadığının belirlendiğini söyleyen Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, tedavi hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberler 06.01.2021 - 06:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yumurtalk kanserinin kadnlarda en sk görülen 7nci kanser türü olduunu belirten Onkoloji ve Kadn Hastalklar Uzman Doç. Dr. lker Kahramanolu, her 80 kadndan 1inde ömrünün bir döneminde yumurtalk kanseri görülebileceini belirtti. Yumurtalk kanseri hastalarnn yüzde 70 ila 80inin ileri evrede tan aldn belirten Doç. Dr. lker Kahramanolu, çünkü yumurtalk kitleleri, kendi etrafnda dönüp arya yol açmad sürece veya yaylp karn içerisinde sv oluturmad sürece ikayete yol açmaz ve fark edilemez. Yumurtalk kanseri hastalarnn yüzde 70 ila 80i ileri evrede tan alr deerlendirmesinde bulundu.

GAZ SANCISI BELRTLERDEN BR

Sessiz ilerlemesinden dolay over kanserlerinin çounun ileri evrede tan aldn söyleyen Doç. Dr. lker Kahramanolu, Karn içinde biriken sv, bir noktadan sonra karn iliine ve hatta kilo almna yol açabilir. Bunun yan sra, over kanserinde kabzlk, gaz sancs gibi hemen herkeste zaman zaman olabilen müphem sindirim sistemi ikayetleri geliebilir dedi.

CERRAHDE TÜMÖR KALMAMASI ÖNEML

Hastaya yaplan cerrahi müdahalelerde hemen her gün yaplan yeni çalmalarla tümörün tamamen temizlenmesi konusunda baar orannn arttn söyleyen Doç. Dr. lker Kahramanolu, unlar söyledi:

Over kanserinde sa kalm belirleyen en önemli faktör, ameliyat kalitesi (tümör kalp kalmamas) ve kemoterapiyle alnacak cevaptr. Hastalarn ameliyat olacaklar merkezi ve cerrah seçerken, ameliyatta tümör kalamama oranlarna dikkat etmeleri gerekir. Dünyann önde gelen merkezlerinde 100 hastann 45-80inde bu baar yakalanmaktadr. Kendi serimizde, hastalarmzn yüzde 78inde tümör kalmama baarsna ulamaktayz. Tümör kalmamas amacyla yaplan over kanseri ameliyatlar, 8-9 saate dek sürebilmektedir.

SICAK KEMOTERAP LE BAARI YÜKSEK

Tedavide uygulanan scak kemoterapi ile ameliyat sonras sakalmn daha uzun olduunu belirten Jinekolojik Onkoloji ve Kadn Hastalklar Uzman Doç. Dr. lker Kahramanolu, kemoterapinin uygulanmas hakknda u bilgileri paylat:

Scak kemoterapi, uygun hastalarda, yumurtalk kanseri (over kanseri) ameliyatnda tümör çkarma ilemleri bittikten sonra, yaklak 42 santigrat derecede stlm kemoterapi ilaçlarnn karn boluuna uyguland tedavi yöntemidir. Bunun altnda yatan mantk, stlm ilacn mikroskobik tümör hücrelerine penetrasyonunun daha derin olmas ve sitotoksik yani tümör hücrelerini öldürücü etkisinin daha fazla olmasdr. Henüz, over kanserinde standart tedaviye geçmemitir ama yaplan iki önemli klinik çalmann sonuçlarna ve kendi deneyimlerimize dayanarak, belli hasta grubunda scak kemoterapiyi önerebiliyoruz. Deneyimli eller altnda, scak kemoterapiye bal ameliyat sonras geliecek riskler minimumdur.

HASTA SEçM ÖNEML

Yakn zamanda çinden gelen bir çalmann sonucunda scak kemoterapi alan hastalar, almayan hastalara göre ortalama 16 ay daha uzun yaadnn belirlendiini söyleyen Jinekolojik Onkoloji ve Kadn Hastalklar Uzman Doç. Dr. lker Kahramanolu, çok merkezli, birinci derecede kant sunan 200ün üzerinde hastann dahil edildii çalmada, scak kemoterapi alan hasta grubunda ortalama sa kalm süresi 12 ay daha uzun bulunduunu dile getirdi. Doç. Dr. Kahramanolu, özel ekipman gerektirmesi ve ameliyat süresinin uzamas nedeniyle ise scak kemoterapinin maliyeti yüksek olduunu ancak, her iki çalmada da scak kemoterapiye bal yan etkiler minimal düzeyde olduunu söyledi. Tedavide scak kemoterapi uygulamasnn uygun olduu belirli bir over kanseri grubu olduuna dikkat çeken Kahramanolu, Bu anlamda, hasta seçimi oldukça önemli. Son iki yl içerisinde 21 hastaya scak kemoterapi uyguladk. Yeterli takip süresi geçtikten sonra, bu hastalarmzn sa kalm sonuçlarn, dier hastalarmzla karlatracaz dedi.

Ana Sayfaya Git