Sıcak Ve Nemli Hava Eklem Ağrılarını Tetikliyor

Sıcak havada vücudun sıvı dengesinin bozulması ve uzun süre hareketsiz kalmak; eklem ağrıları, kramplar ve hareket kısıtlılıklarına neden olabiliyor. Ancak uyku düzeninden, fiziksel aktivitelere kadar bazı önlemler alarak bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmek mümkün.

Haberler 14.06.2017 - 01:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Manuel Tp Uzman Dr. Metin Mutlu, scak ve nemli havada eklem sal için dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Vücudunuzda tutulmalar yayorsanz

Hava scaklklar ve nem orannn yüksek olduu bu dönemlerde sabah tutulmalar veya oturduktan sonra ayaa kalkldnda arlar görülebilir. Bu arlar genellikle uzun süre ayn pozisyonda oturmann veya yatmann vücudumuzda oluturduu basknn sonuçlardr. Bunlarn da asl sebebi kas zayfl ve ba dokularda bulunan baz minerallerin eksikliidir. Kasta meydana gelen ezilmeden ve kasn altndaki ba dokunun kalite seviyesinin dümeye balamasndan sonra bu arlar daha sk ortaya çkmaktadr.

Klima havasna dorudan maruz kalmayn

Scak havalarda klima kullanm sonucu boyun, bel ve srt arlar da sk görülmektedir.

Son derece scak olan d ortamdan gelinip düük s derecesindeki klimann karsna geçmek bu arlarn kaçnlmaz hale gelmesine neden olmaktadr. Klimann yönü deitirilmeli, bu srada vücudun ihtiyac olan su tüketimine dikkat etmelidir.

Bilinçsizce ar kesiciye bavurmayn

Eklemlerdeki arlar o bölgedeki bas nedeniyle oluan dolamsal bir skntya veya kas ezilmesine iaret ediyor olabilir. Bu durumda bilinçli ekilde yaplan masaj ve germe hareketleri arnn azalmasnda etkili olacaktr. Ülkemizde bilinçsiz ar kesici kullanm oldukça yaygn bir eilimdir. Ar durumunda tek çözüm olarak alglanan ar kesicilerle organlara ar yük bindirilmesi son derece yanl bir uygulamadr.

Arlarn önüne geçmek elinizde

Özellikle scak havalarda vücudun daha çok ihtiyaç duyduu su tüketiminin aksatlmamas önemlidir. Terleme ile kaybedilen sv miktar vücudun ihtiyacna göre su içerek vücutta dengelenmelidir.

Doru ve dengeli beslenmenin yan sra alnacak B, C ve D vitaminleri kaslarn güçlenmesinde oldukça faydal olacaktr.

Sabahlar yaplacak 10-15 dakikalk germe ve nefes egzersizleri hem daha esnek bir vücuda sahip olunmasn salayacak hem de olas arlarn önüne geçilmesine imkan tanyacaktr.

Uyku düzeninin korunmasna da özen gösterilmelidir

Ar durumunda, o bölgede fonksiyonel bir bozukluk yoksa bilinçli ekilde yaplan masaj ve yumuak doku uygulamalar rahatlamaya yardmcdr.

Arnn hangi bölgede olduuna bal olarak, scak su torbas veya buz uygulanabilir.

Ana Sayfaya Git