Sıcaklar artmadan varis tedavinizi yaptırın

Doç. Dr. Cem Arıtürk, konforlu bir iyileşme süreci için varis tedavisini bunaltıcı sıcaklar gelmeden yapmak gerektiğini belirtiyor.

Haberler 18.05.2020 - 23:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aamal olarak yeni normal dediimiz düzene geçmeye baladmz bugünlerde, var olan dier hastalklarmzn tedavisini de aksatmamamz gerekiyor. Özellikle hava scaklklarnn artmas toplardamar hastalklarn olumsuz etkileyebiliyor. En sk görülen toplardamar hastalklarndan varis, tedavisi havann çok snmad dönemlerde yaplmas gereken hastalklar arasnda yer alyor.

Bacaklarda yaratt görüntü ile estetik kayglara da sebep olan varis hastal, özellikle kadn hastalarn psikolojisini de olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, yaz tatili dönemine mutlu girmek isteyen kadnlarn varis tedavisini yaz gelemeden yaptrmalar gerektiine vurgu yapyor.

VARS TEDAVS

Varis tedavisinin ihmal edilmemesi ve ar scaklar gelmeden önce yaplmas gerektiinin altn çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Cem Artürk, Toplardamarlar yaplar itibar ile genileyip daralma potansiyeline sahip olan damarlardr. Genetik ve ailesel faktörler çok önemli olmakla birlikte scaklk deiimi varisi tetikleyen faktörlerden biridir. Varis hastalarnda, özellikle yaz aylarnda, sabah ve akam bacak çaplar arasnda gözle görülür bir fark ortaya çkar. Yine bu hastalarda yaz aylarnda ikayetler gün sonunda daha da belirginleir. Dolaysyla, tedaviyi havalar çok snmadan yapmak gerekir. çünkü hastalar varis tedavisinde önemli bir role sahip olan varis çorabn, yaz aylarnda daha fazla ihmal ettikleri için (scaktan dolay giyememe, bunalma, ort-etek gibi kyafetlerle kullanamama, denize veya havuza girerken, plajda veya kumsalda giyememe vs. nedenlerle) iyileme süresi uzar. Bunlarn haricinde güne nlarnn direkt etkisi ile damar ve damar etrafndaki destek dokularda bulunan kollajen ve elastin yapsnda bozulmalar meydana gelir. Bu bozulma da klcal varis oluumunu kolaylatrr ve hzlandrr. dedi.

Ana Sayfaya Git