SICAKLARIN TETİKLEDİĞİ 4 HASTALIK

Yaz mevsiminin kendini iyice hissettirmeye başladığı şu günlerde, sıcaklarla ilgili bir çok hastalık artış gösterecektir.

Haberler 30.06.2018 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Nöroirurji Uzman Op.Dr.Kerem Bkmaz scaklarla birlikte tetiklenen beyin ve omurga hastalklar konusunda bilgiler verdi.

BEYN KANAMASI

Sklkla damarlarn çatallanma bölgelerinde görülen Anevrizma,beyindeki atardamar duvarnn zayflamas sonucu ortaya çkar.Bu balonlaan yap normal damara kyasla daha dayankszdr ve baz artlar altnda yrtlp beyin içine kanamaya yol açar.Bu durumda yaam tehlikeye sokabilir.Anevrizma, anormal damar yuma gibi doumsal ya da sonradan kazanlan baz damar hastalklar, kan phtlamasna engel olan hastalklar ve phtlamay engelleyici ilaç kullanm, beyin tümörleri ve vaskülit ile seyreden hastalklar, hipertansiyon, diyabet hastal, ya, yüksek kolesterol , hiperlipidemi, imanlk, sigara kullanm gibi ateroskleroza neden olan risk faktörleri ile oluabilir ayrca gebelik srasnda oluan eklampsi ile de beyin kanamas geliebilir.Scak havalardan etkilenen yüksek tansiyon hastalarnn scaa bal olarak gelien tansiyonun ani ve denetimsiz yükselmesi beyinkanamasna neden olabilir.

EKLEM TUTULMALARI

Nem orannn yüksek olduu ve giderek snan hava nedeniyle sabah tutulmalarna bal arlar görülebiliyor.Yine oturduktan sonra ayaa kalkldnda da arlar oluabiliyor.Bu arlar çounlukla uzun zaman ayn pozisyonda oturmaktan ya da yatmaktan kaynaklanr.çünkü ayn pozisyonda kalnd zaman vücuda bask meydana gelir.Kas zayfl ve vücuttaki baz minarel eksiklikleri de tutulma ve arlara sebebiyet verebilir.

MGREN ATAKLARI

Ba ars en sk görülen ar nedenidir. Hemen herkes baars tecrübesi yaar. Herhangi bir ylda çou insan en az bir kez ba ars çeker. çou kii için ise ba arlar tekrarlayc ve anlaml bir problemdir.Tipik migren ba ars özellikleri unlardciddi zonklayc ar,bulant ve bazen kusma,k ses ve kokulara hassasiyet...

Migren ars ban bir yannda veya tüm ba etkileyebilir.çou zaman migren ba arlarnn açk bir nedeni yoktur ancak yorgunluk, besinler, çevresel faktörler, hafif kafa travmas , hormonal faktörler ve ilaçlar arlar tetikleyebilir. Bunlarn yan sra nem orann artmas ve ani s artlarnn migren ataklarn tetikleyen dier faktörlerdir.Bu nedenle ar scak günlerde mecbur kalnmadkça günee çklmamas,güne gözlüü kullanlmas ve bol sv tüketimi önemlidir.

SICAK çARPMASI

Scak ya da dier adyla Güne çarpmas yaz aylarnn kabusu olabilen ve acil müdahale edilmedii takdirde ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açan bir hastalktr.Scak çarpmas,uzun süre yüksek scaklklara maruz kalnmasndan, vücudun ar miktarda s üretmesinden veya genellikle bu iki durumun birleiminden doan nedenlerle ortaya çkar.Rüzgarn olmad zamanlarda güne çarpmas riski de artar.Scak çarpmas beyin fonksiyonlarnda bozulmaya neden olur.Belirtileri arasnda yüksek ate,iddetli ba ars,bulant,kusma ve ba dönmesi gibi durumlar görülür.

Ana Sayfaya Git