Şiddet, anti-sosyal kişilik habercisi

Hayvana şiddet uygulamanın altında birçok psikolojik rahatsızlık bulunabileceğine dikkat çeken uzmanlar, şiddete yatkın kişilerin merhamet duygusundan yoksun, öfkesini kontrol edemeyen bireyler olduğunun altını çiziyor. Uzmanlara göre, herhangi bir canlıya şiddet uygulayıp, bunun üzerine hiçbir suçluluk duymayan kişiler anti-sosyal kişilik bozukluğu sorunu yaşıyor.

Haberler 06.12.2017 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erzincanda orduevi nizamiyesinde yakalad kediye ikence yapan T.H.nin görüntüleri Türkiyede büyük tepkiye neden oldu. Toplumun her kesiminin tepkisini toplayan T.H. gözaltna alnd. Adliyeye sevk edilen T.H. adli kontrol artyla serbest brakld ancak o görüntüler hala konuuluyor.

Uzman Klinik Psikolog Ecem Erkin, bu ve benzer iddet uygulama eyleminde bulunan kiilerde birçok psikolojik rahatszln görülebildiini söyledi.

Empati duygular yoktur

Hayvana iddet ve insana iddet uygulamann farkl konularm gibi ele alnmasnn söz konusu olmadn belirten Ecem Erkin, iddet uygulama eylemlerinde bulunan kiilerde birçok psikolojik rahatszlk görülebilir. iddete yatkn kiiler genellikle merhamet duygusundan yoksun, öfkesini kontrol edemeyen bireylerdir. Empati duygular yoktur, karsndaki canlnn ac çektiinin farkna varamazlar. Herhangi bir canlya iddet uygulayp, bunun üzerine hiçbir suçluluk duymayan kiilerin anti-sosyal kiilik özellikleri tad söylenebilir dedi.

iddet model alnyor

iddet uygulayan kiilerin genellikle geçmite kendilerinin de iddete maruz kaldklarn belirten Ecem Erkin, iddetin örenebilen bir kavram olduunu belirterek unlar söyledi:

Böylelikle kontrol edilemeyen öfkelerini ancak baka bir canlya zarar vererek dizginleyebileceklerini örenmeleri de kendilerini iddet uygulamaya meyilli hale getiren unsurlardandr. Bazen kendisi iddet görmese bile, bir insann iddete tank olmas da bu davran model alarak örenmesine sebep olabilir. Örnein, evde anneye iddet gösteren bir babann varl, evdeki çocuun bu davran model olarak almasn ve okulda arkadalarna uygulamasna sebep olabilir.

Hayvana iddet uygulayan insana da zarar verebilir

Hayvanlara iddet uygulayan kiilerin ileride insana zarar verebilecek potansiyele sahip olduklarn da ifade eden Erkin, Geçmite birçok örnei vardr. Birçok katil, cinayetlerinden önceki zamanlarda hayvanlara iddet uygulam hatta öldürmütür. 13 kadnn katili Boston canavar Albert de Salvo öncesinde kedi ve köpekleri ayn kafese aç koyarak birbirlerini öldürmelerini seyredermi. 50 kiini katili Düsseldorf Vampiri Peter Kurten ise birçok köpee ve koyuna tecavüz ettiini ve öldürdüünü daha sonralarda itiraf etti. Bunlar sadece belli bal örnekler, fakat listeyi uzatmak mümkün diye konutu.

Can deil mal yaklam deimeli

Ülkemizde hayvana yönelik iddetin nedenlerinden birinin yasalarn yetersizlii olduunu belirten Erkin, Yasalarn yetersizlii bu sorunun temellerinden birisidir. Hayvanlara kar ilenen suçlarn cezas artrlmaldr. Geçtiimiz günlerde baka bir örneini de yaadm katledilen 2 köpek sonras can deil mal olarak deerlendirilmeleri, bu konuda yasalarmzn ne denli yetersiz olduunu göstermektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git