Şiddet gören çocuk fazlasını uyguluyor!

Hayatı ebeveynleriyle kurdukları ilişkiden öğrenen çocuklar, ev içinde öğrendiği şiddeti ev dışında uyguluyor. Teknoloji ile maruz kalınan şiddete de dikkat çeken uzmanlar, şiddete maruz kalan ya da tanık olan çocuklarda ileriki yıllarda depresyon, kişilik bozukluğu, uyuşturucu kullanımı ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar görüldüğünü söylüyor.

Haberler 26.10.2016 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Psikolog Aziz Görkem çetin, aile içi iddetin barolünde olan erkein kendisinin de aile içi iddet ortamna maruz kaldn belirterek, iddete maruz kalan bir çocuk iddete yönelik eilim gösterir dedi.

iddet gören çocuk, daha fazlasn çevresine gösteriyor

Aile içinde çocuklara yönelik iddet ile kadna yönelik iddet arasnda ciddi bir iliki çetin, unlar söylüyor:

Bir aile içinde iddet varsa büyük olaslkla çocuk da iddet görmektedir. Pek çok anne, çocuundan iddeti gizlediini düünür ancak çocuklar iddete fiziken tank olmasalar da seslerden ve iddetin beden üzerinde yaratt izlerden görür.

iddeti yaayan çocuklarn ayn iddeti hatta daha fazlasn çevresindekilere uyguladna da iaret eden çetin, Bu çocuklarn aile dnda iddet uyguladklarn görüyoruz. Özellikle akranlarna zorbalk uygulamaya eiliminin dier çocuklara kyasla daha fazla olduu görülüyor diyor.

iddet, psikolojik sorunlar getiriyor!

Dayak ve baskya maruz kalan çocuklarda ileriki yllarda depresyon, kiilik bozukluu, uyuturucu kullanm ve kayg bozukluu gibi sorunlarn ortaya çktn da belirtiyor.

çocuklarn aile içi iddeti yaamasalar bile iddete teknoloji sayesinde tanklk ettiklerine deinen Uzman Psikolog Aziz Görkem çetin, ebeveynlerin günümüz koullarnda çocuklarn iddetten korumalarnn oldukça güç bir duruma geldiini de dile getiriyor.

Ebeveyn kendini kontrol etmeli

Yaplan aratrmalarn anne veya babann öfke gösteren çocuklar disiplin etmede zorlandklarn gösterdiini aktaran çetin, Bu zorlanma nedeni ile de agresif davranlar çkabiliyor ve bu da amaca hizmet etmiyor. O yüzden bir ebeveynin öfkesinin farknda olmas kendisini kontrol etmesi için balangç deeri tayor diye konuuyor.

çocuklarn dürtülerinin gösterdii yola doru gittiini ve amaçlarnn anne- babalarn zorlamak ya da kzdrmak olmadn ifade eden Uzman Psikolog Aziz Görkem çetinin ebeveynlere u önerilerde bulunuyor:

Bir ebeveyn olarak önce çocuklarn haz anlamnda hareket ettiklerini anlamalyz. Bu yüzden çocua odaklanmak yerine davrana odaklanmak ve davrann yanl olduunu ona söylemek gerekiyor. Yanl olduunu düündüümüz davran açklayarak ve öfke göstermeyerek izah etmeliyiz. Örnein; ödevini yapmadn için sen sorumsuz birisin yerine senin daha iyi bilgi kazanman için sana verilen görevleri yapmalsn tarznda açklayc bir söylem daha iyi olacaktr.

Bu belirtiler varsa iddete maruz kalm olabilir!

Korku

Sk irkilme

Kayg

Altn slatma

Dil geliiminde gerileme

Uyku düzeninde bozulma

Uykuda kbus görme

Agresif davranlar

ntihar eilimleri

Bedensel yaknmalar (Ba ars, mide bulants vb.)

Okulda baarszlk

Özgüven eksiklii

Arkada ilikilerinde problemler

çe kapanma

Konsantrasyon sorunlar

Ana Sayfaya Git