Şiddet içerikli oyun ve filmler "çocukları etkisi altına alıyor"

Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Hülya Ensari, şiddet içerikli oyun ve filmlerin çocukları etkisi altına aldığını söyledi.

Haberler 17.11.2020 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ensari, son zamanlarda toplumun her kesiminde iddete eilimin sklkla görüldüünü belirtti.

iddet ve bunun türlerinin toplumdaki yeri ve yaan biçimleri üzerinde ciddi anlamda düünülmesi gerektiini vurgulayan Ensari, son yllarda bata psikolojik ve fiziksel olmak üzere birçok anlamda iddet durumuyla kar karya gelindiini kaydetti.

Ensari, iddetin ve bunun topluma sunum eklinin çok sradanlatna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Bilgisayarda oynanan oyunlardan izlenen dizi ve filmlere kadar, aileler ile toplumun her kesiminin bu noktada çok dikkatli olmas gerekiyor. Eskiden sadece aile içinde iddete tank olan çocuklar ve gençler, büyüdüklerinde bu davran eklini tekrar edebiliyorlard. Ama imdi akll telefon ve internet ann yaygn olmasyla artk bu rol model, sadece ailesi olmuyor. Ailesinde belki iddet uygulayan hiç kimse olmasa bile izlenen filmlerin, dizilerin, sosyal medyada takip edilen ünlülerin bu davran sergilemesi gençlere, çocuklara örnek olabiliyor. Bu da bu davran modelinin tekrarlanmasna ya da iddetin olaan olarak alglanmasna, bu durum karsnda duyarszlamaya sebep olabiliyor.

- Sosyal medya paylamlarna ve haber içeriklerine daha fazla dikkat edilmeli

Teknolojinin giderek yaygnlat, sosyal medya iletiim alarnn çok kullanld günümüzde, akll telefon, bilgisayar kullanm yann genç ve ergenlik dönemi hatta oyunlarla çocukluk çana kadar indiine iaret eden Ensari, Bu da henüz fiziksel ve ruhsal geliim sürecini tamamlamam olan, her türlü deiime açk olan bu ya gruplarnn birçok tehlikeyle hazrlksz karlamasna neden oluyor. dedi.

Ensari, bu konuda ailelerin çok dikkatli ve hassas olmas gerektiini, zaman kaybetmeden tedbir alnmas gerektiinin altn çizdi.

Sosyal medya iletiim alarn kullananlarn paylamlarna, medya ve iletiim alannda çalanlarn ise topluma verdikleri haberlerdeki içerie daha fazla özen göstermesi gerektiini dile getiren Ensari, unlar kaydetti:

Diziler, televizyon programlar ve oyunlarn içeriini hazrlayan herkesin de bence çok dikkat etmesi lazm. Basit bir oyun diyoruz. Ancak kii o bilgisayar oyununda karsndakini öldürdüü sürece puan kazanyor. Hep savaa dayal oyunlar var. En çok reyting alan dizideki kahramann iddet kullanan bir çete lideri olduunu görüyorsunuz. Filme bakyorsunuz, çok takipçisi olan birisi aslnda hep bir ekilde iddet içeren sahnelerde ald rollerle ünlü olmu. iddetin televizyonlarda, dizilerde, filmlerde ve haberlerde çok sk ilenmesi, iddetin normalletirilmesine, bu tür film, dizi ve oyun kahramanlarnn gençlerin kafasnda rol model olarak örnek alnmasna neden olabiliyor. Bütün bunlara gerçekten çok dikkat edilmesi gerektiine inanyorum.

Ensari, iddetin televizyonda, dizilerde, filmlerde, bilgisayar oyunlarnda veya medyada giderek daha çok yer almasnn, iddetin normalletirilmesi sürecini pekitirdiini anlatarak, Öyle oluyor ki birisi çkp büyüüne iddet uygulayarak çektii bir videoyu elenme amaçl paylaarak, beeni toplamaya çalyor ve bundan mutlu olabiliyor. Dolaysyla ailelerden balayarak, okullarda öretmenlerde, medya-iletiim andakilerde ve toplumun her kesiminde bu bilincin olmas ve bu bilinçle çocuklara, gençlere ve ergenlere yaklalmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git