Şiddete baskın

"Biz, tüm çalışanlarımızı koruyacağız. Vatandaşlar arasında psikolojik sorunları olanlar bulunabiliyor, aceleci olanlar olabiliyor. Bu süreci hep birlikte yöneteceğiz. Bizim bir çalışanımıza şiddette bulunanlarla ilgili Sağlık Bakanlığı olarak karşısında dimdik duracağız"

Haberler 04.01.2018 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk çalanlarna yönelik iddetin önlenmesi için yeni tedbirler almaya hazrlanan Salk Bakanl, Meclise sevk edilecek torba yasada bu konuda düzenlemeler bulunmasna yönelik çalma yürütüyor.

Zaman zaman kamuoyunun gündemine gelen bata hekim, hemire ve teknik personel olmak üzere salk çalanlarna yönelik hasta ve hasta yaknlar tarafndan uygulanan fiziksel ve sözlü iddetin önlenebilmesi amacyla yeni önlemler alnmas gündemde. Bu kapsamda, daha etkin çözüm salanabilmesi için Salk Bakanl, yeni bir kanun tasars hazrlad.

Salk Bakanl yetkililerinden ald bilgiye göre, iddete urayan salk personelinin bildirim yapt ve hukuksal destek ald Beyaz Kod olarak bilinen sisteme, 1 Ocak-20 Aralk 2017 tarihlerinde 13 bin 409 bavuru yapld. Bunlardan 9 bin 681ini sözel, bin 325ini fiziksel, 2 bin 403ü ise hem fiziksel hem sözel iddet oluturdu. Ayrca 7 bin 634 olay savcla intikal ederken, 6 bin 490 olayn da soruturmas sürüyor.

Bugüne kadar sonuçlanan davalardan 37 hapis, 28 de adli para cezas karar çkt.

- Yasal tedbirleri güçlendiriyoruz

Salk Bakanl Müstear Eyüp Gümü, salkta iddet olaylarnn önlenebilmesi için her türlü çalmay yaptklarn ve yapmaya da devam edeceklerini söyledi.

Salkta iddet olaylarnda 2017de azalma görüldüünü belirten Gümü, bu azalmann alnan tedbirler ve kamuoyunun duyarllnn artmasndan kaynaklandn vurgulad.

Gümü, Türkiye genelinde bir günde yaklak 1,5 milyon kiinin salk merkezlerine bavurarak muayene olduunu bildirdi. Acil servislere ise ylda yaklak 100 milyonun üzerinde bavuru yapldn dile getiren Gümü, Toplumun duyarlln artryoruz. Ayrca mevcut yasal tedbirleri de güçlendiriyoruz. Salk çalanlarna iddet uygulayanlara kar biz de iddetle mücadele ediyoruz. Bu çalmalarmz Adalet ve çileri Bakanl ile birlikte yürütüyoruz. diye konutu.

Müstear Gümü, her yl tp fakültelerinden yaklak 12 bin 500 örencinin mezun olduunu anmsatarak, unlar kaydetti:

Aileler, tabii ki doktor olmalarn istiyor ama bazen o evlatlar doktorluk yapmak istemiyor. Salk sektörüne ve hekimlik mesleine adm atm ama hekimlik yapmak istemeyenler de var. Bu kiilerin meslee kazandrlmas için YÖK ile beraber bu çalmalar yapyoruz. Önemli olan meslei sevmek çünkü mesleini seven herkes bunu en iyi ekilde yapar. Onlarn iletiiminin daha iyi olduunu görüyoruz. Zaman zaman hasta hekim ve salk çalan arasnda iletiim kazalar olduunu görüyoruz. Biz bunlarn hepsine müdahale ediyoruz.

- Salk Bakanl olarak karsnda dimdik duracaz

Salk çalanlarna yönelik iddetin önlenebilmesi amacyla uygulamaya giren Beyaz Koda ilikin de bilgi veren Gümü, 2017 ylnda Beyaz Kod oranlarnda hem salk çalanlarmza fiili iddet ve sözlü iddet noktalarnda azalma görüyoruz. dedi.

iddetin önlenmesi için yeni tedbirleri içeren çalmalar yapldn anlatan Gümü, u bilgileri aktard:

2018de çeitli alanlara yönelik düzenlemelerin bulunduu kanun tasars silsilemiz var. Torba yasamz Meclise göndereceiz. Onun içinde iddetle ilgili düzenlemeler de var. Biz tüm çalanlarmz koruyacaz. Vatandalar arasnda psikolojik sorunlar olanlar bulunabiliyor. Aceleci olanlar olabiliyor. Bu süreci hep birlikte yöneteceiz. Bizim bir çalanmza iddette bulunanlarla ilgili Salk Bakanl olarak karsnda dimdik duracaz.

Ana Sayfaya Git