"Şiddetli Kovid-19 geçirenler septik şok yaşayabilirler" uyarısı

Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşanan kayıpların çoğunluğunun, enfeksiyonu şiddetli geçirenlerde gözlenen sepsisten kaynaklandığını belirterek, "Şok tedbirlerin alınması lazım. Nedir bu dersek, 2-3 hafta sokağa çıkma yasağı getirilmeli. Böyle tedbirlerle yukarı seyri aşağı döndürmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Haberler 10.09.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cinel, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü öncesinde, bir otelde gerçekletirilen Salk Sohbetleri toplantsnda açklamalarda bulundu.

Sepsisin vücudun enfeksiyonlara kar verdii en ar yant olduunu ve tedavi edilmediinde ölümcül seyrettiini aktaran Cinel, Dünyada her yl 47-50 milyon civarnda sepsis vakas görülmekte ve bu vakalarn yaklak 11 milyondan fazlas hayatn kaybetmektedir. diye konutu.

Sepsis oluumunda rolü olan mikroorganizmalara deinen Cinel, bakteri, mantar, virüs ve parazit gibi mikroorganizmalarn enfeksiyona ve sonrasnda da sepsise neden olabileceini söyledi.

Cinel, konuma bozukluu veya zihin bulankl, ar titreme veya kas ars ve ate, tüm gün idrar yapmama durumu, iddetli nefes darl, benekli veya renksiz cildin sepsisin belirtileri arasnda olduunu söyledi. Prof. Dr. Cinel bu belirtileri olan kiilerin hiç vakit kaybetmeden salk kurulularna bavurmalarnn çok kritik olduunu belirtti.

Sepsisi önlemenin en iyi yolunun öncelikle enfeksiyonu önlemek olduunu anlatan Prof. Dr. smail Cinel, alnacak önlemleri çocukluk ve yetikinlik a programlarna uyum, alama, temiz su kullanm, bata el hijyeni olmak üzere genel hijyen kurallarna uyulmas, hastane kaynakl enfeksiyonlarn önlenmesi, güvenli doum ve farkndalk olarak sralad.

Prof. Dr. Cinel, alnan önlemlere ramen sepsis gelien durumlarda ise enfeksiyon odann hzla kontrol altna alnmas ve youn bakmlarda uygun organ destek tedavilerinin verilmesinin hayat kurtardn söyledi.

- Sepsis, Kovid-19 hastalnn sonuçlarndan biri olarak da karmza çkabilir

Kovid-19 virüsünün de enfeksiyona yol açtn anlatan Cinel, Kovid-19 nedeniyle yaanan kayplarn çounluu, enfeksiyonu iddetli geçirenlerde gözlenen sepsisten kaynaklanmaktadr. Kovid 19un olas sonuçlarndan biri de sepsis olabilir. Kovid-19 hastalar, hastal iddetli geçiriyorsa septik ok yaayabilirler. uyarsnda bulundu.

Prof. Dr. Cinel, sözlerine öyle devam etti:

Bakteri, mantar, virüs ve parazit gibi mikrorganizmalar, mevsimsel grip virüsleri, ku ve domuz gribi virüsleri gibi yüksek bulac patojenlerle enfeksiyonlardan kaynaklanabilen sepsisin ayn zamanda içinde bulunduumuz günlerde yaadmz Kovid-19 hastalnn da sonuçlarndan biri olarak da karmza çkabilir. Kovid-19 hastalarndan hastal iddetli geçirenlerin yaklak yüzde 2-5inde, ortalama 8-10 gün içinde organ fonksiyon bozukluu belirtileri ortaya çkmaktadr.

Türkiyedeki Kovid-19 seyrine ilikin de deerlendirmelerde bulunan Cinel, unlar kaydetti:

Mart-nisan ve mays aylarnda çinin Vuhan varsa Türkiyenin de stanbulu vard. çok ar bir durum, 19 Nisanda, 1920 hasta oldu youn bakmlarda. Bu hastalarn yüzde 90 stanbuldayd. Uyarlar yapld ve kstlamalar geldi. Kstlamalar sonras pandemide zirveden aa gelindi. u anda yeni hasta says her gün daha fazla geliyor iyileen hasta saysna oranla. Bu iyi bir ey deil. Bunun tam tersine olmas bizi rahatlatabilir ki u anda rahat deiliz.

Ne oldu dersek? Farkndal baaramadk, alg yendik, bitiyor gibi oldu. Sonra kstllklar gevedi. Mecbur geveyecek. Kritik nokta, geveme olduunda yeni normale uyum olmal. Sorun, yeni normalin anlalamamasdr. nanlmaz, toplu merasimler, düünler oldu, yaz tatili de gelince Anadoluya insanlar gidince rakamlar artt. Vatandalarn korkmalarn istiyorum. çünkü, maske taksa dahi sosyal mesafeye dikkat etmedii için, sosyal yaamn eskisi gibi sürdürmeye devam ettii için kapyoruz bu hastal. u an korku dönemini yaamas gerekiyor vatandalarn.

- ok tedbirler alnmal

Yeni tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektii deerlendirmesinde bulanan Cinel, ok tedbirlerin alnmas lazm. Nedir bu dersek, 2-3 hafta sokaa çkma yasa getirilmeli. Böyle tedbirlerle yukar seyri aa döndürmemiz lazm. Toplumdaki yeni normal olan fiziksel ve sosyal izolasyondur. ifadelerini kulland.

Cinel, imdi mutlaka ve mutlaka sosyal yaama ilikin kstllklar gelmesi dönemindeyiz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git