"Şifayı doktorda değil sanal ortamda arıyoruz"

Kırık, internet kullanıcılarının hastalıkları daha çok sanal ortamda aradığını belirterek, "Doktora gitmek yerine sanal ortamda bulduğu tedavi yöntemini uygulayanlar, önüne geçilmez sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmektedir." dedi.

Haberler 18.03.2019 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Ali Murat Krk, i younluu ve ulam gibi sorunlar nedeniyle özellikle büyükehirlerde yaayanlarn hastalklar daha çok internet üzerinden aratrdklarn söyledi.

Ülkenin yarsndan çounun internet kullancs olduunu aktaran Krk, nternet kullanclar hastalklar daha çok sanal ortamda aramakta, vücudundaki en ufak bir noktadan ya da bezeden üphelenmekte ve dorudan konuyu internette ya da sosyal medyada aramaktadr. Doktora gitmek yerine sanal ortamda bulduu tedavi yöntemini uygulayanlar, önüne geçilmez salk sorunlaryla karlaabilmektedir. diye konutu.

Krk, internet ortamnda salk sorunlarn arayanlarn siberkondria denilen hastalkla kar karya kaldn vurgulayarak, öyle devam etti:

Günümüzde hemen hemen herkes bu aramay gerçekletirmekte ve giderek psikolojik çöküntüye girebilmektedir. nternet ortamnda hastaln arayanlar özellikle gece geç saatlerde kalkarak edindikleri bilgileri uygulamaya koyulmaktadr. Zihnini sürekli megul eden bilgiyi arayan kullanc aslnda depresif bir atak geçirme eilimi göstermektedir. Sanal ortamn çekicilii ve cazibesi onu etkilemektedir.

nternette sürekli hastalk arayp tehis koymaya çalanlarn genelde sanal ortamda youn vakit geçirdiklerini belirten Krk, bu durumun dijital bamlla, FOMO (sanal ortamda gelimeleri kaçrma korkusu) ve nomofobi (telefonsuz kalma korkusu) gibi hastalklar da tetiklediine vurgu yapt.

- e-Danma gibi birimler kurulmal

Krk, internet ortamndaki birçok salk ve tp sitesinin denetimden uzak, yanl tedavi yöntemleriyle dolu olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

nternette kendilerine yönelik hastalklar arayan ve gelii güzel ekilde ilaç kullananlar yanl tedavi yöntemlerini uygulayp salklarndan olmaktadr. Hatta bu durumdakilerin yaplan aratrmalarda doktorlardan çok internet ortamna itibar ettikleri görülmekte. Bu ciddi bir sorundur. Doktorlarn, görülerine inanmayp yalnzca sanal ortama itibar eden bireylerin mutlaka salk konusunda bilinçlendirilmesi ve salk okuryazarl bilincinin alanmas gerekmektedir. Salk kurulularnn ve yetkili mercilerin ise internet ortamnda e-danma gibi birimleri kurmas, böylece hastaneye gelmeden sorunlara yönelik çözüm ve tedavi yöntemleri sunmas oldukça önemli.

- Her 3 kiiden 2si salk sorununu önce internete danyor

Salk letiimcisi Serap Öcal da teknolojinin gelimesi ve internetin yaygnlamasyla birçok insann yaad sorunun çözümü için internete bavurduunu belirterek, Konu salk olduunda da yant deimiyor. Türkiye statistik Kurumunun Hanehalk Biliim Teknolojileri Kullanm Aratrmas verilerine göre 2015 ylnda Türkiyede nternet kullanclarnn yüzde 66,3ünün interneti salkla ilgili yaralanma, hastalk ve beslenme gibi bilgi arama amacyla kullandn görüyoruz. Aratrmalar ülkede her 3 kiiden 2sinin karlat salk sorununu önce internete dantn gösteriyor. dedi.

Öcal, hastalarn doru kaynaklardan bilgi almalarna yardmc olmak amacyla hekimlerin dijital paylam kategorilerinde mümkün olduunca yer almalarn ifade etti.

Hasta ve hekim ilikisi açsndan iletiimin hem tedaviye uyum hem de iyileme açsndan önemli olduuna iaret eden Öcal, nternet, hasta ve hekim ilikisini kuvvetlendirme, randevu alma, laboratuvar sonuçlarn deerlendirme ve muayene gerektirmeyen basit konularda danma hizmetlerini internet üzerinden yapp, zamandan tasarruf etme bakmndan oldukça faydal, ancak salkla ilgili aratrmalarn güvenilir kaynaklardan tercih edilmesi büyük önem tayor. diye konutu.

Öcal, hekimlerin dijital platformlar kullanmasyla salk konusunda toplumun bilinçlenmesine katk salayacana dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Bir hekim, kendisine bir soru maili gönderildiinde ya da duvarna yazldnda ayn gün sorunun yantn verebilmelidir. Bu durum kiisel düzeyde özel sorulara rahatça yant alnabilmesi ve kullancnn kendini güvende hissetmesi açsndan önemli. Tüm bunlarn yan sra bir hekimin sosyal medyada baarl olabilmesi için televizyon, radyo, gazete ve dier iletiim kanallarn kullanmas da sala ilikin bilgi kirliliinin önüne geçilerek yararl enformasyonun güvenli biçimde kullanlmasnn önü açlacaktr.

Ana Sayfaya Git