"Sigara 10 çeşit kansere neden oluyor"

HALK Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigaranın başta akciğer kanseri olmak üzere, gırtlak, mide, bağırsak, böbrek, kadınlarda meme ve rahim kanserinin aralarında bulunduğu en az 10 çeşit kansere neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bilir, sigara içenlerin yüzde 50'sinin kalp krizi, akciğer kanseri ve kronik bronşit nedeni ile hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Haberler 03.02.2018 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl, 9 ubat Dünya Sigara Brakma Gününe özel rapor yaynlad. Prof. Dr. Nazmi Bilirin kaleme ald raporda, sigarann neden olduu hastalklar, ekonomik yükü ve sigarann braklmas için çeitli öneriler yer ald.

SGARA ÖMRÜ 15 YIL KISALTIYOR

Günde bir paket sigara içenlerin, içmeyenlere oranla 15 yl daha erken yaamn kaybettii belirten Prof. Dr. Nazmi Bilir, zararn sadece salk deil ekonomik boyutunun da olduunu dile getirdi. Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigarann neden olduu hastalklar öyle sralad:

Kalp-damar hastalklar olarak kalp krizinden baka kalp yetmezlii, kalbin çalma düzenindeki bozukluklar (aritmi), damar sertlii ve damar tkanmalar da önemlidir. Akcier hastalklar arasnda kronik bronitten baka amfizem ve astm önemlidir. Bu hastalklar sonucunda nefes alma güçleir, yeteri kadar oksijen alnamaz, vücudun ihtiyac kadar oksijen alnamaynca nefes darl ve hava açl olur. Saydmz hastalklar erken yata ölümlere neden olur. Sigara içmeyenlerle karlatrldnda günde bir paket sigara içen kiiler ortalama olarak 15 yl kadar daha erken olarak yaamn kaybetmektedir.

YILLIK MASRAFLARI 4 BN 500 LRA

Her gün bir paket sigara içen kiinin aylk sigara masrafnn 350 ila 400 TL, yllk ise 4 bin 500 ila 5 bin TL olduu kaydeden Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigara nedeniyle hastala yakalanmann hem bireylere hem de ülkeye ekonomik yük olduuna iaret ederek öyle devam etti:

Yaam boyunca günde bir paket sigara içen bir kii örnein 20-30 yl içinde sigara satn almak için toplam olarak 100 bin TL harcar. Bu kadar sigara içen bir kii kanser veya kalp-solunum sorunlar gibi bir hastala yakaland takdirde bu hastaln tedavisi için de yllar boyunca harcama yaplmas gerekecektir. Bu durumda sosyal güvenlik sistemi üzerine de maddi yönden yük gelmektedir. Sonuç olarak hem sigara satn almak için yaplan harcamalar, hem de hastalanan kiiler için yaplacak salk harcamalar ülkemiz açsndan önemli bir maddi yük oluturmaktadr.

ZORLA BIRAKTIRMAK ETKL DEL

Sigarann zorla braktrlmasnn etkili bir yöntem olmadna dikkat çeken Prof. Dr. Bilir, Bu tür yaklam baarl olmamaktadr. Sigara brakma konusunda baar için kiinin bu konuda kararl olmas önemlidir. Kiiye sigarann zararlarn ve braklmas halinde ortaya çkacak olumlu yanlarn anlatmak suretiyle kiilerin bu yönde karar vermeleri desteklenebilir. Sigaray brakmak isteyenler 24 saat boyunca ulaabilecekleri Salk Bakanl Sigara Brakma Danma Hatt ALO 171i arayabilirler. Halen sigara brakmay kolaylatran ilaçlar olduu gibi sigaray braktktan sonra ortaya çkan sinirlilik, terleme tekrar sigara içme istedii gibi sorunlarn önlenmesine yönelik tedbirler de bilinmektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git