"Sigara akciğer kanserinin en önemli risk faktörü"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Recep Demirhan, günümüzde tütün tüketiminin akciğer kanserinin ispatlanmış en önemli risk faktörü olduğunu belirterek, sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra riskin azaldığını ancak tamamen bitmediğini bildirdi.

Haberler 11.11.2016 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Demirhan, yapt yazl açklamada, akcier kanserinin, yapsal olarak normal dokudan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol d çoalarak organ içinde bir kitle oluturmas eklinde tanmlandn ifade etti.

Akcierde oluan kitlenin öncelikle bulunduu ortamda büyüdüünü aktaran Demirhan, daha ileri aamalarda ise çevre dokulara veya dolam yoluyla uzak organlara yaylarak hasara yol açtn vurgulad.

Demirhan, Günümüzde tütün tüketimi akcier kanserinin ispatlanm en önemli risk faktörüdür. Sigaray braktktan 5 yl sonra risk azalmakta ancak tamamen bitmemektedir. Sigara içmeyen ancak çevresinde içilen kiiler de ayn ekilde bu riski tamaktadr. Bu nedenle akcier kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç balamamaktr. deerlendirmesinde bulundu.

Son yllarda yaplan düük doz spiral tomografi çalmalarnn yüksek riskli kiilerde kanserin erken saptamasna katk sunabildiini anlatan Demirhan, hastaln oldukça ileri aamalara gelene kadar önemli ikayete de yol açmayabileceini bildirdi.

- Sinsi karakter akcier kanserini tehlikeli yapan en önemli faktör

Doç. Dr. Demirhan, Bu sinsi karakter, akcier kanserini bu kadar tehlikeli yapan en önemli faktördür. diyerek, kanser tehisi konulduktan sonra hekimin öncelikle hastaln yaygnln ve hangi aamada olduunu tespit edeceini belirtti.

Doru evrenin tespiti için akcier röntgeni, toraks ve batn bilgisayarl tomografi, manyetik rezonans görüntülemesi, kemik taramas gibi çeitli tetkikler istenebileceini vurgulayan Demirhan, ayrca ameliyat için uygun evrede olunup olunmadn belirlemek için de baz uygulamalar yapldn kaydetti.

Demirhan, küçük hücreli d akcier kanserinin, tüm akcier kanserlerinin yaklak yüzde 85ini oluturduunu ifade ederek, küçük hücreli akcier kanserinin ise daha nadir görüldüünü ancak hzl seyirli olduu için tehis konulduunda çounlukla vücudun baka bölümlerine yaylm olarak belirlendiini aktard.

Ameliyatla çkarlmas mümkün olmayan evredeki akcier kanserinin ise esas tedavisinin radyoterapi ve kemoterapi olduunu, son yllarda buna ek olarak akll ilaç ve a tedavilerinin de kullanabildiini ifade ederek, unlar bilgileri verdi:

Akll ilaçlarn tüm hastalarda deil, yalnzca patoloji parçalarndan ve son yllarda kandan baklabilen belli mutasyonlarn pozitif görüldüü hastalarda etkin olduu gösterilmitir. Akll ilaçlar tablet eklinde olup hastaneye gelmeden evde rahatlkla kullanlabilmektedir. A tedavileri bu kanser türünde çok daha yeni bir seçenektir. Vücudun baklk sistemini tümöre kar aktifletirerek etkinliini göstermektedir. Sigara içen hastalarn bir an önce sigaray brakmalar, brakmayan kiilerde akcier kanseri oluma riskinin 20 kat fazla olduunun bilinmesi ve erken tehis için bu kiilerin yllk kontrollerini ihmal etmemesi oldukça önemlidir.

Ana Sayfaya Git