“Sigara beyin kanaması riskini artırıyor”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Burak Kınalı, sigaranın özellikle beynin damar yapısını bozduğunu, tıkanıklıklara sebebiyet verdiğini ve beyin kanamasına davetiye çıkardığını söyledi.

Haberler 14.09.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar özellikle mevsim geçilerinde yaanan hava deiikliklerinin baz salk durumlarn tetiklediine dikkat çekiyor. Sonbaharn gelmesiyle artan vakalardan biri de beyin kanamas. Hangi rahatszlklarn beyin kanamas riskini artrd ve sigara kullanmnn beyin kanamasna etkisi hakknda Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Op. Dr. Burak Knal açklamalarda bulundu.

Beyin kanamas riskine neden olan faktörleri açklayan Op. Dr. Knal, sigarann özellikle beynin damar yapsn bozduunu, tkanklklara sebebiyet verdiini ve beyin kanamasna davetiye çkardn söyledi. Op. Dr. Knal, bata yüksek tansiyon olmak üzere, leri ya, obezite, kolesterol yükseklii, ar alkol tüketimi ve damarsal bozukluklarn da beyin kanamas riskini artrdna deindi.

SGARA BEYN DAMARLARINDA BÜZÜMEYE NEDEN OLUYOR

Sigara, alkol ve uyuturucunun direkt olarak beyin damarlarn etkileyen etmenler olduunu dile getiren Op. Dr. Burak Knal, Özellikle sigara, damar yapsn bozduu, beyin damarlarnda büzümeye, tkankla ve sertlemeye sebep olabildii için beyin kanama riskini ciddi oranda arttrabilir. Bunun yan sra inme, alzheimer, unutkanlk, beyin fonksiyonlarnda gerileme gibi risklerde art göstermektedir. Beyin damarlarnn elastik yapsnn bozulmas ve yüksek tansiyon gibi faktörler de eklenirse beyinde baloncuk (anevrizma) riskini arttrarak, yüksek oranda ölümcül seyredebilecek olan beyin kanamas riskini de artrmaktadr. Unutulmamaldr ki günlük sigara tüketimi miktar risk artyla doru orantldr. diye konutu.

DDETL BA ARISI BEYN KANAMASI BELRTS OLABLR M?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Op. Dr. Burak Knal,Beyin kanamas geçiren kiiler genellikle çok iddetli ba arsyla karlar. Hastalar bu durumu Hayatmda hissettiim en iddetli ba ars olarak tanmlar. dedi ve ekledi: Bunun yan sra mide bulants, kusma, dengesizlik, ileri düzeyde halsizlik, okuyamamak, yazamamak, anlayamamak, uzuvlarda tek tarafl ya da çift tarafl uyuukluk ve ya güç kayb, mimiklerde kayma, bilinç bulankl, görme kayb ve nöbet durumu görülebilir.

Yukardaki bulgularn bir ve ya daha fazlasnn gelimesi halinde ivedilikle en yakn salk kuruluuna bavurulmasn öneren Op. Dr. Burak Knal, beyin kanamasnn hayati tehlike yaratan bir durum olduuna dikkat çekti.

BEYN KANAMASI NASIL TEDAV EDLR?

Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Op. Dr. Burak Knal, beyin kanamasnn nasl tedavi edildiiyle ilgili unlar söyledi:

Bavuru yapan hastann detayl ve hzl muayenesinden sonra hekimin kararna göre beyin kanamas düünülen hastalarda acil artlarda çekilecek olan Beyin Tomografisi (BT) nin en hzl tan yöntemi olduu, buna ek olarak gerek duyulmas halinde etkenin belirlenmesi için Manyetik Rezonans görüntüleme (MR) ve ya Anjio yaplmasnn uygun olacan belirtti. Beyin kanamasnda tanda altn standart ise hastanemizde de mevcut olan Kasktan anjiyo ileminin uygulanmasdr.

TOMOGRAF YA DA ANJYO LE TESPT

Tomografi ya da kasktan girilerek yaplan anjiyo ile beyin kanamasnn olduu bölgenin tespit edildiini ifade eden Op. Dr. Knal, Ölümcül Acil cerrahi gereksinimi olmayan ve ya cerrahi sonras özel durumlarda tüm damarlarn görüntülenmesinde kullanlan Dijital Substraksiyon Anjiyografi kullanlarak herhangi bir baloncuk ya da damar yumana bal bir kanama olup olmad tespit ediliyor. Damar hastalnn bulunmas halinde anjiyo srasnda ve ya sonrasnda stent akm yönlendirici takp ve ya damarsal anormalliin içi doldurarak damarsal anormallii tkayabiliyoruz. Baloncuklarda hastann genel durumuna, kanama bölgesine, yerine, cerrahn deneyimine göre açk cerrahi de yaplmaktadr. Eer kafa travmasna bal ve ya sebep olmakszn gelimi ise beyin kanamasnn yine büyüklüüne ve yerine göre hasta takibe alnabilir ya da cerrahi olarak müdahale edilebilir. Kimi zaman hastalarda ek olarak beyin içerisindeki basnc azaltmaya yönelik ek bir ilem uygulanarak beyin odacklarna drenaj hortumu taklarak tedavinin desteklenmesi salanr.

DÜZENL EGZERSZ YAPIN

Hastalarn youn bakm ünitesinde takip edildiini söyleyen Op. Dr. Burak Knal,

Hastann bilinç, tansiyon, eker, solunum gibi hayati bulgular takip edilir. Gerektii taktirde beyin iç basnc ölçümleri de yaplarak,beyin içindeki basnc azaltmaya, beyin omurilik svsn boaltmaya yönelik bir takm ilemler yaplmaktadr.Oldukça ölümcül seyredebilecek olan beyin kanamas riskini azaltmak istiyorsak; Düzenli egzersiz, Salkl beslenme, Kötü alkanlklardan ve stresten olabildiince uzaklamamz gereklidir. Bunu yaparsak yukarda belirtilen süreçlerle aramza mesafe koymu olur ve salkl bir hayatn kaplarn biraz daha aralam oluruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git