Sigara birçok kanser türü için risk faktörü

Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Ürün, en az 14-15 kanser türü için risk faktörü oluşturan sigarayla mücadelenin son derece önemli olduğunu belirtti.

Haberler 18.11.2019 - 12:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Ürün, toplumda son yllarda kanserle ilgili farkndaln arttn gördüklerini söyledi.

Kasmn akcier kanseri için farkndalk ay olduunu anlatan Ürün, akcier kanserine bal ölümlerin üçte birinin sigarann braklmasyla engellenebildiini dile getirdi.

Sigarann sadece akcier deil mesane, böbrek ve meme gibi birçok kanserin olumasnda rol aldn vurgulayan Ürün, dünyada belli ülkelerde prostat kanserinin, erkeklerde görülen ilk kanser türü olduunu kaydetti.

Erkeklerde kansere bal ölümlerin en önemli nedenini oluturan akcier kanserinin, metastatik olduktan sonra tamamen tedavi edilemeyeceini belirten Ürün, Akcier kanseriyle ilgili söyleyeceimiz en önemli eylerin banda engelleyici faktörler geliyor. Yani sigaradan uzak durulmas, yaam tarznn buna uygun hale getirilmesi lazm. Sigarann en önemli risk faktörü olduu kanser türü akcier kanseridir. Sigara en az 14-15 kanser tipi için risk faktörü. Bu anlamda sigarayla mücadele son derece önemli. diye konutu.

mmünoterapinin son yllardaki önemli gelimelerin banda geldiine deinen Ürün, özellikle akcier kanseri için kemoterapide elde edilen yantlarn snrl olduunu ancak immünoterapide hastalarn tamamnda olmasa bile olumlu sonuçlar alndn söyledi.

- Ciddi bilgi kirlilii var

Hasta bilgilendirme platformlarnn özellikle internet çanda önemli olduunu belirten Ürün, derneklerinin de bilgilendirme platformlarnn olduunu dile getirdi.

Ürün, internetteki bilgi kirliliine dikkati çekerek, u ifadeleri kulland:

Hastalar, sadece reklam amaçl ya da yanl yönlendirici bilgilerden ziyade gerçekten profesyonellerce hazrlanm ve hastalklara gerçek anlamda katk sunacak, doru bilgileri verecek ortamlara yönlendirmek son derece önemli. çünkü bu anlamda ciddi bilgi kirlilii var. Acy çok yiyenlerin kansere yakalanma riskinin azalmas gibi kanserlerle ac arasnda bir iliki söz konusu deil. Acy kanserli bir hastann yemesinde de engel yok. Ac yemekle kanser arasnda bir iliki yok. Lifli gdalar genel olarak barsak kanserlerinin görülme skln azaltabilir. Her anlamda biz genel olarak beslenmede bol lifli gda tüketilmesini hem hastalarmza hem de salkl kiilere önerebiliriz.

Giderek daha iyi tedavi sonuçlar alnan, kanserle mücadelede daha baarl olunan bir döneme gidildiini vurgulayan Ürün, ortaya çkmadan veya ileri aamaya geçmeden kanserle mücadele etmenin en önemli basamak olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git