"Sigara düşük riskini yüzde 39 artırıyor"

Sigara kullanımının üreme sağlığı üzerindeki etkisini ortaya koyan bilimsel çalışmalar, tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesinin düşük riskini yüzde 39, dış gebelik riskini yüzde 27, kısırlık riskini yüzde 22, erken menopoz riskini yüzde 17 artırdığını gösterdi.

Haberler 09.02.2017 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Tüp Bebek ile Kadn ve Aile Sal dernekleri Bakan Prof. Dr. Timur Gürgan, bata kanser, kalp-damar olmak üzere ksrlk dahil birçok hastalnn temelinde olumsuz yaam koullar ve yanl beslenmenin rol oynadn söyledi.

Gürgan, obezite, hareketsiz yaam, yetersiz ve niteliksiz uyku, stres ve ekonomik sorunlarn yan sra hormonlu, genetii deitirilmi organizmalar ile çeitli katk maddeleri içeren yiyeceklerin tüketilmesinin, sigara, alkol ve bamllk yapan maddelerin kullanmnn sal olumsuz etkilediini ifade etti. Gürgan, bu faktörlerin ortadan kaldrlmasyla daha uzun süre salkl ve kaliteli yaam ansnn yakalanabildiini vurgulad.

Hastalklarn gelimesinde tütün, alkol ve madde bamllnn çok önemli olduunu dile getiren Gürgan, Bunun nedeni ise özellikle sigara ve alkol kullanmnn, madde kullanmlar ile kyaslandnda algsal olarak o kadar da kötü bir alkanlk olarak görülmemesidir. deerlendirmesinde bulundu.

Gürgan, Türkiyede hem erkeklerde hem de kadnlarda sigara kullanmnn oldukça yüksek belirterek, unlar ifade etti:

Yurt içi ve yurt d tbbi literatür sonuçlarna göre, sigara, alkol ve madde kullanm her iki cinste de ksrla yol açyor. Ülkemizde gün geçtikte artan ksrlk problemi, özellikle gençleri etkiliyor. Bir yl korunmasz cinsel iliki sonucu gebe kalamayan kii saysnn yaklak 2 milyon olduu öngörülüyor. Bunun altnda yatan en önemli nedenlerden birinin genç yalardan itibaren sigara dumanna maruziyet olarak gösteriliyor. Aktif sigara içicisi olmasalar bile çevresel olarak sigara dumanna maruziyet, aktif içicilerde olduu gibi hem tüm vücut hücrelerinde hem de üreme hücrelerinde bata DNA hasar olmak üzere çeitli hücresel aktivitelere ciddi hasar veriyor.

- Düük riskini artryor

Prof. Dr. Gürgan, Amerikan Üreme Tbb Cemiyeti verilerine göre, ülkede üreme çandaki kadnlarn yüzde 30unun, erkeklerin ise yüzde 35inin sigara kullandn söyledi. Gürgan, Sigara kullanm, düük riskini yüzde 39, d gebelik riskini yüzde 27, ksrlk riskini yüzde 22, erken menopoz riskini yüzde 17 artryor. diye konutu.

Hacettepe Üniversitesince yaplan bir aratrmaya göre, tütün kullanmnn kadnlarn yüzde 13ünde ksrla (infertilite) neden olduunun ortaya konduunu dile getiren Gürgan, Günlük içilen sigara miktarna bal olarak spermin younluunu ortalama yüzde 22 orannda azalyor. bilgisini verdi.

Gürgan, bilimsel çalma sonuçlarna göre, sigara içmenin dourganlk üzerinde kadn ve erkek açsndan olumsuz etkileri olduunu vurgulayarak, öyle devam etti:

Tütün ve tütün mamullerinin kullanm ve tütün dumanna maruziyet, dourganlk kapasitesini 2-3 kat azaltyor. Sigara içen çiftlerde ksrlk oran artyor. Sperm ve yumurtann birlemesi yani döllenme zorlayor. Yumurtann tüplerden rahime doru tanmasn güçleiyor. Yumurtlama kapasitesi azalyor ve östrojen hormonu düzeyi düüyor. Kadnn yumurta hücresinde kromozomal bozukluk oluma riskini artryor. Rahim azndaki mukusun gebelik için daha elverisiz hale gelmesine neden oluyor. Menopoza yaklak 2 yl erken girilmesine sebep oluyor.

Sigara kullananlarda tüp bebek uygulamalarnda baar oranlarnn da azaldn ifade eden Gürgan, Oluan gebeliklerin düükle sonlanma riski artyor. Sperm hareketlilii azalyor ve ekil bozukluu geliebiliyor. Önemli olan ey ise sigaray braktktan sonra hem erkek hem de kadnlarda üreme yetisinin güçlenmesidir. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git