Sigara içenlerde koronavirüs riski daha yüksek

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Öner Eyüpoğlu, koronavirüsün sigara içen kişilerde etkisinin daha fazla olduğunu belirterek "Sigara içenlerde akciğer hücreleri yüzeylerinde gelişen değişiklikler sonucunda koronavirüslerin solunum yolu hücrelerine girişi kolaylaşıyor" dedi.

Haberler 14.03.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Toraks Dernei Solunum Sistemi Enfeksiyonlar çalma Grubu Üyesi ve Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Öner Eyübolu astm, KOAH ve solunum sknts yaayan, sigara kullanan kiilerde koronavirüsün oluturduu etkileri anlatt. Prof. Dr. Eyüpolu üst solunum yolu enfeksiyonlar ve akut bronitin yüzde 90-95 orannda nedeninin virüsler olduunu, genel olarak grip virüsü dnda, solunum yolu enfeksiyonlarna yol açan virüslere yönelik etkin bir ilaç ya da a bulunmadn söyledi. Prof. Dr. Eyüpolu, antibiyotiklerin yalnzca bakteriler ile gelien enfeksiyonlarda etkili olduunu, virüs enfeksiyonlarnda kullanlmadn bildirerek virüs enfeksiyonlarnn iddetinin iki etkene göre farkllk gösterebildiini belirtti.

SGARA SAVUNMA SSTEMN BOZAR

Prof. Dr. Eyüpolu, sigara içenlerde koronavirüsün etkilerinin daha fazla hissedilebileceini kaydederek Baklk sistemi virüsü yenmekte önemli bir faktördür. Genel olarak, baklk sistemimiz yallarda, altta yatan kronik hastal olanlarda, kanser hastalarnda, iyi beslenmeyenlerde, bedensel ya da ruhsal olarak ar yorgun olan bireylerde daha zayf oluyor. Bu bireylerde virüs enfeksiyonlar daha ar seyrediyor. Tütün ve tütün ürünleri sigara, nargile gibi kullanm da solunum yollarnn savunma mekanizmalarn bozuyor ve COVID-19 dahil pek çok solunum yolu enfeksiyonunun geliimini kolaylatryor. Sigara içenlerde akcier hücreleri yüzeylerinde gelien deiiklikler sonucunda koronavirüslerin solunum yolu hücrelerine girii kolaylayor. Salgn sürecinde yaplan çalmalarda sigara içenlerde ar zatürre ve solunum yetmezlii ile seyreden COVID-19 vakalarnn daha sk olduu ve bu grupta ölüm riskinin daha yüksek olduu saptanm. Sigara, hava yollar ve akcier dokusunda savunma sistemini bozar. Bu nedenle her türlü enfeksiyon daha kolay geliir ve ar seyreder. Solunum yetmezlii daha kolay geliir. Bu nedenle sigara kullanan vatandalarmzdan pek çok hastaln önemli nedeni olan sigaray en ksa sürede brakmalarn tavsiye ediyorum diye konutu.

HAYVANLARDA KONAKLAYAN VRÜS NSANA BULAIYOR

Prof. Dr. Eyüpolu, baz solunum virüslerinin ana konann çeitli hayvanlar olduunu anmsatarak Örnein influenza virüsünün ana kona su kulardr. Günümüzdeki son salgna neden olan koronavirüsün de ana konann yarasalar olabilecei düünülüyor. Hayvanlarda konaklayan, ancak geçirdikleri mutasyonlar sonucu insan hücrelerini de enfekte eden bu virüs artk insandan insana bulayor. Solunum yoluyla bulaan virüs hzla yaylarak dünya nüfusunu etkiliyor. Koronavirüsün kuluçka dönemi 2-14 gün arasnda. Kuluçka dönemi srasnda hastalk belirti vermiyor. Temel olarak ate, öksürük ve nefes darlna yol açyor. Baz hastalarda boaz ars ve burun akntsnn da olduu görülüyor dedi.

GEREKMEDKçE HASTANEYE GTMESNLER

Prof. Dr. Eyüpolu, KOAH gibi kronik akcier hastalarnn kapal ve kalabalk ortamlarda bulunmaktan kaçnmalarn önererek, Bu kiilere gerekmedikçe hastaneye gitmemelerini öneriyoruz. çünkü hastaneler kalabalk ve KOAH hastalarnn bu virüsü kapmalar önemli bir salk sorunu haline gelebilir. Öte yandan 60 ya üstü vatandalarmz da kalabalk ve kapal ortamlarda bulunmaktan saknmalar COVID-19 riskini düürecektir. COVID-19a yönelik henüz etkin bir ilaç gelitirilmedi. Yine bu enfeksiyondan koruyacak bir a da henüz mevcut deil. A gelitirme çabalar en az üç ülkede çin, ABD ve ngilterede balad. Ancak herhangi bir ann en acil koullarda insanlarn kullanmna sunulmas en az 12 aylk bir süre gerektiriyor ifadelerini kulland.

VRAL ENFEKSYON LAçLARINI KOMBNE EDYORUZ

Prof. Dr. Eyüpolu, koronavirüse kar birebir etkin bir ilaç olmadn tekrarlayarak, Elimizde var olan bu tip viral enfeksiyonlar bu tip enfeksiyonlarda kullandmz ilaçlar kombine ediyoruz. Daha çok çin ve dier ülkelerdeki tecrübelerden yararlanmaya çalyoruz. Antibiyotik mutlaka kullanlyor. Kronik hava yolu hastal olan kiilerde solunum sknts daha ar seyredebilir. Yine bu hastaln yüzde 15i ar solunum skntsyla gidebilmekte. Ve bunlarn da bir ksm maalesef youn akmlarda kaybedilmekte. Youn bakm destei gerektiren hastalara farkl formlarda solunum yoluyla alnan nefes açc ilaçlar uyguluyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git