Sigara İlletinden Kurtulabilirsiniz

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, tütün ürünleri ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. İnsan sağlığını tehdit eden en yaygın zararlı madde olan sigara nedeniyle, 2025 yılında 10 milyon insanın yaşamını yitirebileceği öngörülüyor.

Haberler 31.05.2017 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çindeki birçok zararl madde nedeniyle bamllk yapan sigaray brakmak için Ramazan aynn deerlendirilmesi önem tayor. Göüs Hastalklar Uz. Dr. Murat Apaydn, 31 Mays Dünya Tütünsüz Günü öncesinde sigara bamllndan kurtulmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

SGARA ALIKANLIK DEL MADDE BAIMLILIIDIR

Dünya Salk Örgütünün yapt aratrmalarda, sigara içenlerin % 70-80inin sigaray brakmak istedii belirlenmitir. Sigaray brakmak isteyenlerin % 20-30unun ise her yl sigaray brakmay denedii, bunlardan % 3-5nin ise sigaray yardmsz brakabildii belirlenmitir. Sigara aslnda bir alkanlk ya da tiryakilik deil madde bamlldr. Sigaray yardm almadan brakmaya çalanlar bamll psikolojik, davransal ve fiziksel etkileri ile baa çkmak zorunda kalmaktadr.

MUTLULUK VEREN DOPAMNN SGARAYI BIRAKMAYI ZORLATIRMASINA ZN VERMEYN

Psikolojik açdan sigara içenlerin büyük bir bölümü, duygudurum düzenleyicisi olarak nikotin bamlsdr. Konu davransal açdan deerlendirildiinde ise bakalarn sigara içerken görme, çay-kahve veya alkol içme, araba sürme veya mola verme gibi çok güçlü tetikleyiciler sigara içme eyleminde etkilidir. Sigarann fiziksel etkisi de nikotin bamlyla dorudan alakaldr. Sigara dumannn az yoluyla hzl bir ekilde akcierlerden kan dolamna geçtii ve 8 saniye gibi ksa bir sürede beyne ulat tespit edilmitir. Nikotin, beyinde ve sinir sisteminde nikotin reseptörlerine balanarak çeitli maddelerin salnmasna yol açar. Bunlarn arasnda bulunan dopamin gibi ksa süreli mutluluk veren maddeler nedeniyle sigaray brakmak daha da zorlamaktadr.

NKOTN BAIMLILII TEDAV EDLEBLYOR

Nikotin bamllyla mücadele eden insanlarn fiziksel açdan tedavisinde alabildikleri çeitli destekler bulunmaktadr. Nikotin bamllar nikotin replasman ile (yerine koyma) çeitli ürünler ve tabletler sayesinde sigara bamllndan kurtulmaya çalmaktadr. Nikotin replasman tedavisi (NRT) sigaray braktktan sonraki dönemde ortaya çkan nikotin yoksunluunun ortadan kaldrlmas için önemlidir. NRT, nikotin bamll olduu belirlenen kiilere doktor önerisi sonucunda uygulanmaldr. Bu tedavi yöntemi, hafif derecede bamll olan kullanclar için kullanlmamaktadr.

FTARDAN SONRA SGARANIN DEL YEDKLERNZN TADINA VARIN

Ancak sigara tiryakilerini, psikolojik bamllktan kurtulmak için herhangi bir ürün ya da destekten söz etmek mümkün deildir. Özellikle psikolojik bamllk konusunda ortaya konacak mücadelede özgür irade önemlidir. Ramazan ay insanlarn özgür iradelerinin güçlü olduu bir dönemdir. Sigarann psikolojik bamll ile mücadelede Ramazan ay önemlidir. Yaplan aratrmalar sigara bamllarnn büyük bir bölümünün Ramazan aynda bu alkanlktan kurtulduunu göstermektedir. Dolaysyla Ramazan ay, sigaray brakmak için bir frsat olarak deerlendirilmelidir. Bunun için baz önerilere kulak verilmelidir.

Öncelikle sigarasz ortamlarda bulunulmaldr.

Oruç açldktan sonra hemen sigara içmenin kalp krizine bile neden olabilecei unutulmamaldr

Sigara brakldnda kii yiyecek ve içeceklerin tadn daha çok almaktadr.

Sigara akla geldiinde 1 bardak su içmek ve ya bir parça kuruyemi yemek faydal olabilir.

ftar sonras yürüyü yapmak sigara isteini azaltacaktr.

Ana Sayfaya Git