Sigara kalp düşmanı

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, kalpten ölümlerin yüzde 50’sinin hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğini belirterek uyarılarda bulundu.

Haberler 13.04.2022 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigara, kalp krizi geçirme riskini 8 kat artryor. Genetiinizi deitiremezsiniz ama sigaradan uzak durabilirsiniz. Sadece sigaradan uzak durmanz halinde bile kalp krizi geçirme olaslnz büyük ölçüde düürebileceinizin altn çizen Prof. Dr. Bar çaynak, sigara dnda kalp damar salmz tehdit eden 5 tehlikeyi u ekilde sralad

1. GENETK GEç

Kalp-damar hastalklar, genetik olarak aktarlan hastalklarn banda geliyor. Ailede 50 ya alt kalp krizi geçiren, kalbine stent taklan, by-pass ameliyat olan ya da inme geçiren birisi ya da birileri varsa; risk altnda olabilirsiniz. Düzenli hekim kontrolü hayat kurtarc olabilir.

2. EKER

eker yükseklii, kalp hastal için çok büyük risk oluturuyor. ekerinizi kontrol altnda tutmaya özen göstermelisiniz.

3. YÜKSEK KOLESTROL

Hiperkolesterolemi olup da tedavi olmadysanz, 50 yandan önce kalp krizi geçirme riskiniz yüzde 50 orannda olabilir. Hiperkolesteroleminiz için tedaviye balamanz oldukça önemli.

4. DEPRESYON

Kalp ve damar hastalklarn tetikleyen bir dier faktör ise strestir. Stres için meditasyon, yoga gibi yöntemlerden faydalanabilir, gerekirse psikolojik destek alabilirsiniz.

5. HAREKETSZLK

Kalp krizi geçirme riski bakmndan iman ve hareketli biri, zayf ve hiç hareket etmeyen birine göre daha az risklidir. Düzenli egzersiz yapmak çok önemli. Hareketsizlik ise vücudumuzun en büyük dümandr.

GER KALAN TEHDTLERN 95 SGARA

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Bar çaynak, Sigara, kalp krizi geçirme riskini 8 kat artryor. Genetiinizi deitiremezsiniz ama sigaradan uzak durabilirsiniz. Bu yüzden kalp-damar hastalklarna sebep olan tehditlerden korunabileceiniz tek faktör; sigaradr. Kontrol edilebilir ve engellenebilir. Özellikle genç yata iseniz sigara içmeyerek, içiyorsanz brakarak kalp krizi geçirme riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz diyor.

Ana Sayfaya Git