Sigara körüklüyor

Mesane kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Üroloji Uzmanı Dr. Burak Köprü, sigara ve kötü beslenmenin kansere yakalanma riskini artırdığını bildirdi.

Haberler 23.04.2018 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mesanenin böbrekler tarafndan üretilen idrarn süzülerek topland göbek deliinin daha aasnda bir seviyede yerlemi bir kese olarak tanmlayan Uzm.Dr. Burak Köprü, Mesane d yüzeyinde bir zar, altnda kaslarak idrarn dar atlmasna yarayan 3 sral kas tabakas ve en iç tabaka da mukoza olarak adlandrlan mesanenin iç yüzeyini döeyen hücreler den oluur. Mesane kanserleri üriner sistemin sk görülen tümörlerinden birsidir. Mesane kanseri mesaninin iç yüzeyini döeyen hücrelerden geliir. Transizyonel hücreli karsinom olarakta adlandrlmaktadr. (TCC). Genellikle kötü huylu tümörlerdir. Tespit edilip tedavi edilmedii durumlarda kas tabakasna ve buradan da çevre organlara ve tüm vücuda yaylma ihtimali bulunur. Bu nedenle erken evrede yakalanmas tedavinin baars ve tedavi ekli açsndan önem arz eder. dedi.

- Sigara mesane kanseri riskini artryor

Günümüzde mesane kanseri geliiminde birçok risk faktörü sralandna vurgu yapan Koru Hastanesi Üroloji Uzman Dr. Burak Köprü Bunlar arasnda en net olarak bilinenlerinin sigara kullanm, lastik, tekstil ve boya sanayinde kullanlan baz kimyasal maddeler ile çalmak ve ya bunlara maruz kalmak, genetik faktörler, beslenme ekli ve idrar kesesine yerleen ve tedavi edilmeyen çeitli paraziter enfeksiyonlar sonucu olarak saylabilir diye konutu.

Hastaln öncelikli olarak kendini arsz kanl idrarla gösterdiini belirten Uzm.Dr. Burak Köprü, Kanl idrar hafif pembemsi renkte olabilecei gibi youn krmz hatta phtl ekilde de olabilir. drarda kanama sürekli olabilecei gibi ara ara da tekrarlayabilir. Bunun yan sra dier üroloji hastalklarda da görülebilen idrar yaparken ar da mesane tümörünün belirtilerinden biri olabilir. Genellikle ar göbek bölgesinde, pubik bölgede yada yan ars eklinde olabilir. Sk sk idrara gitme ve idrar yaparken göbek altnda ar olmas gibi belirtiler de verebilir diye belirtti.

Tan konulmas için tam idrar analizi, ultrasonografi, tomografi, MR gibi yöntemler kullanldn anlatan Uzm.Dr. Burak Köprü , Ancak kesin tan anestezi altnda yaplacak olan sistoskopi (ince bir kamera sistemi yardm ile mesane içerisine idrar kanalndan girilip mesane içerisinin direk olarak görülerek deerlendirilmesi ilemi) ve bu sistoskopi de görülen tümörden alnan doku parçalarnn (biyopsi) patolojik incelenmesi ile mümkündür. diye vurgulad.

Mesane kanseri tedavisi nasl yaplyor?

Mesane kanserinde tedavinin hastaln evresine göre deiiklik gösterdiini belirten Uzm.Dr. Burak Köprü ilerlemi evrelerde tespit edilen hastalklarda veya oldukça agresif olduu gözlenen tümörlerde tedavi eklinin deitiine dikkati çekti.

Uzm.Dr. Burak Köprü,Erken evrede yani tümor henüz mesanenin kas tabakasna ulamam durumlarda tümörün endoskopik olarak (idrar kanalndan kamera yardm ile girilerek çkarlmas). Bu ileme transüretral mesane tümörü rezeksiyonu (TUR-MT) denilmektedir. Yaplan bu ilk ameliyat sonras patoloji sonucuna göre tedavi ekli belirlenir. Henüz yaylmam bir tümör ise bu ilk ameliyat sonras mesane içerisine 6 hafta süre ile ilaç tedavisi yaplr (kemoterapotik bir ilaç veya BCG olarak bilinen tüberküloz mikrobunun zayflatlm hali). Mesane içerisine ilaç oldukça ince bir sonda ile uygulanr ve hastann bir saat sonra idrarn yapmas istenir. Bu ilem için hastanede yatmaya gerek yoktur. Arsz bir ilem olup 5-10 dakika sürer. Mesane tümörü tekrarlama riski yüksek bir hastalk olduundan doktorunuzun önerecei aralklarla düzenli olarak sistoskopi ileminin tekrarlanmas gereklidir diyerek ameliyat sürecini anlatt.

Uzm.Dr. Burak Köprü sözlerini öyle sürdürdü; Eer tümör kas tabakasna yaylm veya agresif seyirli ve sk tekrarlayan bir tümör ise radikal sistektomi olarak bilinen mesanenin tamamen çkarld bir ameliyata gerek vardr. Bu ameliyat ile idrar torbas yani mesane tamamen çkarlp yerine hastann genel durumu ve yana göre ya barsak tan yeni bir mesane yaplr veya idrar kanallar karn içerisinde birletirilip karn ön yan duvarnda cilde azlatrlr (idrar karn ön yan duvarna taklan bir torbaya dolar ve hasta bu torbay deitirir). Sistektomi ameliyat açk veya kapal yöntemler ile yaplabilir. Hastanemizde açk ve kapal yöntemler (Hem laparoskopik hemde robotik cerrahi) kliniimiz pratiinde baarl bir ekilde uygulanmaktadr.

Ana Sayfaya Git