Sigara, riski dört kat artırıyor

Mesane kanseri ağırlıklı olarak erkekleri tehdit eden bir hastalık olmasına karşın kadınlarda görülme sıklığında artış yaşanıyor. Hastalığın temel nedenlerinden birisinin tütün ürünleri olması nedeniyle kadınlardaki artışın sigara tüketimine bağlanabileceği belirtiliyor.

Haberler 12.03.2020 - 12:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji Uzman Prof. Dr. Can Öbek, mesane kanseri hakknda bilinmesi gerekenleri, tan ve tedavi yöntemlerini anlatt.

LER YA HASTALII

Mesane kanseri, idrar kesesinin iç yüzeyini döeyen hücrelerin kontrolsüz çoalarak bir kitle haline gelmesi olarak tanmlanyor ve ülkemizde erkeklerde görülen kanserler arasnda dördüncü srada yer alyor. Endüstriyel toplumlarda daha sk görülen bu hastalkta yeni tan alan her dört hastadan üçü, erkek. Ancak kadnlarda görülme sklnn da yllar içinde arttna deinen Prof. Dr. Öbek, Mesane kanseri kadnlarda daha ölümcül olabiliyor. Bunun nedeni tam olarak bilinemese de tanda gecikme, biyolojik farkllklar ve tedavi seçimleri etken faktörler olarak sralanabilir. Hastaln ileri yalarda ortaya çktn da söyleyebiliriz. Hastalarmzn yüzde 90 50 yan üzerindedir ve ortalama ya da 73tür diye bilgi veriyor.

SGARA, RSK DÖRT KAT ARTIRIYOR

Bu hastaln en önemli sebebi olarak da tütün ürünleri tüketimi gösteriliyor. Tütün ürünlerinin akcier kanseri ile olan ilikisini herkesin bildiini, buna karn mesane kanserine etkisi hakknda farkndalk eksiklii olduunu vurgulayan Prof. Dr. Öbek, sözlerine öyle devam ediyor:

Sigara kullanan kiilerde mesane kanseri skl içmeyenlere göre dört kat fazla. Sigara ile alnan kanser yapc maddeler böbreklerden süzülür. Dolaysyla sigara, tüm idrar yollarn olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ancak idrar, mesanede uzun saatler kald için kanser yapc etkisini en çok bu organda gösteriyor. Mesane kanseri tans sonras içmeye devam etmek, tedavilerden alnan sonuçlar olumsuz etkiler; hastaln tekrarlama ve ilerleme olasln artrr. Tütün kullanm süresi ve miktar bu hastala yakalanma ile dorudan alakal. Ayrca pasif içicilik de hastalk nedeni olabiliyor.

ELEKTRONK SGARA DA BR NEDEN

Prof. Dr. Can Öbekin verdii bilgilere göre, aratrmalar elektronik sigaralarn da mesane kanserine yol açt görüünü destekliyor. Baz kimyasal maddelere, özellikle boyalara uzun süre maruz kalma, çevre organlara uygulanan radyoterapi de dier nedenler arasnda. Mesane kanserinin zamannda tans için belirtileri dikkate alarak zaman geçirmeden üroloji uzmanna bavurmak gerekiyor. Hastaln en önemli belirtisinin idrarda kanama olduunu ifade eden Acbadem Üniversitesi Üroloji Anabilim Dal Öretim Üyesi ve Acbadem Taksim Hastanesi Üroloji Uzman Prof. Dr. Can Öbek, unlar söylüyor:

Mesane kanseri için henüz bir tarama testi yok. Bu nedenle belirtileri çok dikkatle ele almak gerekiyor. En önemli belirti olan idrarda kanama ksa süreli olup geçebilir ve tekrarlamas uzun zaman sonra olabilir. Kanamann arsz olmas kukuyu artrr. drarnda kan gören kiilerin herhangi bir muayene ve tetkik yaplmadan üütme, kum dökme, sistit gibi yanl tehislerle vakit kaybetmeleri, hayati sonuçlar dourabilir. Mesane kanseri bazen idrarda kan olmadan yanma, sz ve sk idrara çkma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

TEDAV, HASTAYA VE EVREYE GÖRE BELRLENYOR

Hastaln tedavisinde, kanserin evresi ve hücrelerin saldrganlk derecesine göre farkl yaklamlar tercih ediliyor. Öncelikle mesane içerisindeki tümörün kapal ameliyatla temizlendiini kaydeden Prof. Dr. Öbek, Kanserli parçann patolojik deerlendirmesine göre tedavi stratejisi belirleniyor. Bazen bu ilk giriim, hastal da tedavi etmi oluyor ve sadece kontrollerle takip ediyoruz. Baz durumlarda mesane içine ilaç uygulamalar yapyoruz. Hastalk mesane adalesine geçmise, radikal sistektomi ameliyat tercih ediliyor. Yani mesanenin tamam çkartlarak barsaktan yeni bir mesane yaplyor. Uygun hastalarda mesaneyi alma ameliyat öncesi bir süre kemoterapi kullanmak daha olumlu sonuç veriyor diyor.

Ana Sayfaya Git