Sigara spermlere hasar veriyor mu?

Son yıllarda yapılan araştırmalar, erkeklerdeki sperm sayısının ciddi oranda azaldığına işaret ediyor. Sigara ve tütün kullanımının artması ve sperm sayısı oranının düşmesi arasındaki bağlantı dikkat çekiyor. Uzmanlar, sigara içmenin sperm kalitesini negatif etkilediğini belirtiyor ve özellikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sigaradan uzak durması gerektiğinin altını çiziyor.

Haberler 16.04.2019 - 12:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigara kullanmnn, vücudun her sistemine olduu gibi, üretim sistemine olan olumsuz etkileri bilinmekle beraber, bu negatif etkiler özellikle son 30 ylda oldukça artm bulunmakta. Sigara, sperm saysn azaltc etkisi dnda, sperm DNAs üzerinde de hasara yol açyor ve kaltsal etkilere sahip olabiliyor. Sperm saysn, hareketliliini ve kalitesini korumak adna sigara ve tütün kullanmna son vermek gerekiyor.

çocuk sahibi olmak isteyenler dikkat!

Sigara kullanmnn spermlere ve üreme sistemine olumsuz etkileri, elbette en çok çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri etkiliyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Emre Pabuçcu, sigarann sperm üzerindeki olumsuz etkilerinin, sigaray braktktan ancak 3 ay sonra ortadan kalktn belirtiyor ve unlar ekliyor: Sigara kullanm, sperm saysnn ve hareketlerinin azalmasna yol açtndan, bazen infertilitenin yani ksrln bile sebebi olabilir. Bu yüzden, çocuk sahibi olmak isteyen ailelere ilk tavsiyem, eer sigara içiyorlarsa, sigara kullanmna son vermeleri oluyor. Daha önce çocuk sahibi olamayan, ancak sadece sigaray brakarak baarya ulaan çift says oldukça fazla. Tüp bebek tedavisi görecek çiftlerin de, baar orann artrmalar için tedaviden en az 3 ay önce sigaray brakmalar gerek.

Sigarann spermin genetik yapsn bozan negatif etkisi var

Doç. Dr. Emre Pabuçcu, kaliteli sperm yapsn koruma yolunun, sigara ve tütün kullanmndan uzak durmak olduunuz belirtiyor. Günde bir sigara içmenin bile, erkein sperm kalitesini düürdüünü ve genetik yapsna hasar verdiini söyleyen Pabuçcu, sigara kullanmnn artmasyla, sperm kalitesindeki düüün paralel olduunu da ekliyor. Sperm says, hareketlilii, kalitesi ve spermin genetik yapsnn hasar görmemesi için sigara kullanmndan uzak durmak gerekiyor. Sigarann içinde bulunan zararl maddeler, sperm oluumuna hasar veriyor.

Sigara içen ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin doal yollarla bebek sahibi olmas zorlayor. Sigara kullanm, infertilite tedavilerindeki baar orann da etkiliyor.

Centrum Hakknda:

Centrum Clinic Kadn Sal ve Tüp Bebek Merkezi, en tecrübeli merkezlerinden biri olup 15. yldr hizmet vermektedir. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, Emre G. Pabuçcu ve Op. Dr. Gürhan Kele liderliinde çalan Centrum, üreme sal konusunda hastalarn aydnlatlmas, teknolojinin tüm olanaklarnn en verimli ekilde kullanlmas, çok deneyimli klinik ve laboratuvar ekiplerinin oluturulmas, en yüksek baar oranlarna ulalmas ve hasta memnuniyetinin en yüksek düzeyde tutulmas prensiplerini hedeflemitir.

Ana Sayfaya Git