Sigara tiryakilerine uyarı: İftardan hemen sonra içmeyin

Pehlivan, özellikle ramazanda iftardan hemen sonra içilecek sigaranın kişilerde baygınlık ve halsizlik gibi yan etkiler yapabileceğini belirterek, "Vücudumuz zaten uzun bir açlıktan çıktıktan sonra birden bire strese girebiliyor. Üstüne de bir sigara yakılmasıyla, bu stres çok daha yükselebiliyor ve sağlığımıza çok daha zarar verebiliyor" dedi.

Haberler 15.05.2019 - 23:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyetetik Uzman Dr. Leyla Tevfikolu Pehlivan, yaklak 18 saati bulan açlk süresiyle vatandalarn zorland ramazan aynda beslenmede dikkat edilecek noktalara anlatt. Fakültede gerçekletirilen toplantda konuan Pehlivan, kiilerin özellikle ramazan boyunca az tuzlu yiyecekleri tercih etmeleri ve iyi çinemeleri gerektiini söyledi. Sv tüketiminin ramazan aynda en çok dikkat edilmesi gereken nokta olduuna vurgu yapan Pehlivan, Sv tüketimi bizim için çok önemli. Gün boyunca sv tüketmediimiz için en az 8-10 su barda svnn yannda alacamz içeceklerle birlikte tercih edilmesinde yarar var. Yava çineme bizim için çok önemli. çünkü hzl çineme ile beraber çok fazla yüksek enerjili, çok piman olacamz yiyecekleri tüketmek durumunda kalabiliyoruz. Bu da bizim sindirim sistemimizde rahatszlklara neden olabiliyor. O nedenle mümkünse yava çineyerek tüketmekte yarar var dedi.

YAVA YEMEK VE çNEMEK HAZIMSIZLII ÖNLER

Oruç tutarken yaanacak ba ars, halsizlik, yorgunluk ve hazmszlk gibi salk sorunlarnn engellenebileceini kaydeden Pehlivan, Sv tüketimlerinin artrlmas, basit ekerleri daha az içeren ürünlerin tercih edilmesi, bol posal yiyeceklerin tercih edilmesi orucun neden olduu salk sorunlarn engelleyebilir. çok youn ve hzl yemek de bir sorun oluturuyor. Onun için de yava yemek ve çinemek hem doygunluk, hem de hazmszl önlemek için çok önemlidir. Hafif yürüyüler de iyi olacaktr. Yemekten 1-2 saat içinde yürüyü yaparlarsa salklarn koruma açsndan iyi bir seçenek olduunu da düünüyoruz diye konutu.

KESNLKLE SGARA TÜKETMEYN

Özellikle tiryakilerin ramazan aynda sigara kullanmna dikkat etmesi, mümkünse hiç içmemesi gerektiinin altn çizen Dr. Pehlivan, Nargile ve sigara tüketilmesini hiç önermiyoruz. Ama tercih meselesidir. Özellikle mide rahatszlklarna neden oluyorlar. Zaten oksijenlenmeyi düürdüü ve salk açsndan birçok kanserojen madde içerdii için tüketilmemesinde yarar vardr. Buna ramen tüketiliyorsa oruç açtktan birkaç saat sonra tüketilebilir ama bu da doru deil. Biz kesinlikle sigara ve nargile tüketimini önermiyoruz. Hiç kullanlmamas gerekir. Vücudumuz zaten uzun bir açlktan çktktan sonra birden bire strese girebiliyor. Dengesinde biraz deiiklikler meydana gelebiliyor. Üstüne de bir sigara yaklmasyla, zaten oksijen giri miktarnn azalmasyla beraber bu stres çok daha yükselebiliyor ve salmza çok daha zarar verebiliyor. Bu nedenle sigara tüketilmesini kesinlikle önermiyoruz. Baygnlklar, halsizlikler yaanabiliyor. Oruç açlmasnn ardndan hemen sigara tüketilmesi salk açsndan uygun deildir. Tüketenlere de hiç tüketmemelerini öneriyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git