Sigara ve alkol prostat kanserini tetikliyor

"Sigara kullanımı ile prostat kanseri arasında ilişki aşikardır. Sigara, aynı zamanda prostat kanseri tanısı alan hastalarda hastalığın seyrini hızlandırmaktadır. Aynı zamanda alkol kullanımı da prostat kanserini tetikleyici önemli bir faktördür. Sigara ve alkol kullanımı yerine yapılacak düzenli egzersizin, prostat kanseri gelişimini büyük ölçüde önlediği bir gerçektir"

Haberler 02.02.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Selahattin Bedir, sigara kullanm ile prostat kanseri arasndaki ilikinin açk olduunu belirterek, Alkol kullanm da prostat kanserini tetikleyici önemli bir faktördür. dedi.

Prof. Dr. Bedir, prostat kanserinin, prostat bezinin kötü huylu tümörü olduunu belirtti.

Prostat kanserinin erkeklerde en sk gözlenen kanser türü olduunu, kansere bal ölümler arasnda ikinci srada yer aldn ifade eden Bedir, Yaklak 6 erkekten 1i yaam boyunca prostat kanserine yakalanma riskine sahiptir. Prostat kanseri genellikle yava geliir ve belirgin semptoma yol açmaz. Hzl ilerleyen prostat kanseri nadirdir. Tan araçlarndaki gelimeler ve beklenen yaam süresinin artmas tan konulan prostat kanseri saysn artrmaktadr. dedi.

Bedir, prostat kanseri için en önemli risk faktörünün ya olduunu dile getirerek, bu kanser türünün, 40 ya alt erkeklerde nadiren görüldüünü, 65 ya üstünde ise görülme orannn arttn söyledi.

Prostat kanseri tansnda muayenenin önemli olduunu vurgulayan Bedir, Parmakla rektal muayenede prostatta ele gelen ilik, sertlik prostat kanseri açsndan üphe uyandrmaktadr. Ayrca kanda baklan prostat spesifik antijen (PSA) testinde yükseklik tespit edilmesi dier önemli bir bulgudur. Prostat kanseri üphesi olan hastalarda tan prostat biyopsisi ile konulmaktadr. Hastaln evresi seçilecek tedavi açsndan önem tamaktadr. diye konutu.

- Salkl beslenme önemli

Prof. Dr. Bedir, prostat kanserinden korunma yöntemleri arasnda ilk akla gelenin salkl beslenme olduunu ifade etti.

Beslenmede, hayvansal yalar yerine bitkisel yalarn tercih edilmesinin önerildiini belirten Bedir, öyle devam etti:

Doymu yalar, birçok kanserde olduu gibi prostat kanserinde de etkilidir. Bunun yerine çoklu doymam ya asitleri tercih edilmelidir. Ayrca yumurta, et ve süt ürünlerinin azaltlmas önerilmektedir. Et ve süt ürünlerinin tüketimi haftada 2 ve daha az olarak tavsiye edilmektedir. Özellikle krmz et ve ilenmi et ürünlerinin tüketilmesi birçok kanser türüne benzer ekilde prostat kanseri geliiminde de suçlanmaktadr. Süt ve süt ürünleri prostat kanserinde hücre çoalmasn hzlandrmakta olup, günlük almnn snrlandrlmas önemlidir. Hayvansal proteinler yerine bitkisel proteinlerin tüketilmesi prostat kanseri geliim riskini azaltacaktr. Kzarm yiyecekler, içerdii teratojenik etkenlerden dolay prostat kanseri açsndan risk tamaktadr.

Bol likopen içeriinden dolay domates tüketiminin önemli olduunu vurgulayan Bedir, olgunlamam ya da zeytinya ile piirilen domateste daha fazla oranda likopen ortaya çktn söyledi.

Prof. Dr. Bedir, sebze ve meyve tüketimi ile D vitamini açsndan zengin beslenmenin prostat kanserinden koruduunu, E vitamini ve selenyum desteinin de prostat kanserini önlediini gösteren baz çalmalar olduunu dile getirdi.

- Sigara tüketimi hastaln seyrini hzlandrmaktadr

Prof. Dr. Bedir, sigara ve alkol kullanmnn hastala etkisi hakknda da bilgi verdi.

Sigara kullanm ile prostat kanseri arasndaki ilikinin aikar olduunu aktaran Bedir, unlar kaydetti:

Sigara, ayn zamanda prostat kanseri tans alan hastalarda hastaln seyrini hzlandrmaktadr. Ayn zamanda, alkol kullanm da prostat kanserini tetikleyici önemli bir faktördür. Sigara ve alkol kullanm yerine yaplacak düzenli egzersizin prostat kanseri geliimini büyük ölçüde önledii bir gerçektir.

Yaam tarz deiiklikleri yaplmasnn yannda hem prostat kanserinden korunmak için hem de gelimi olan prostat kanserinin erken tansnda düzenli takip oldukça önemlidir. Ailesinde prostat kanseri olanlarda 45 yandan sonra, herhangi bir aile hikayesi olmayanlarda ise 50 yandan sonra PSA ölçümü ve parmakla rektal muayene yaplmas mutlaka önerilmektedir.

Ana Sayfaya Git