Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durun

Düzenli egzersiz ve günde 10 bin adım yürüyüş yapmak spermin sayı ile kalitesini artırmada ve hormonları düzenlemede çok önemli.

Haberler 12.09.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akdeniz tipi beslenmek gibi salkl beslenme türleri sperm kalitesini artryor.

lenmi et ve gdalar, soya, patates, yal süt ürünleri, yal peynir, kahve, alkol, hazr gdalar ve içecekler spermin kalitesini ve saysn azaltyor. Yüksek miktarda alkol veya kahve tüketen, krmz eti çok yiyen erkeklerin elerinde hamilelik oranlar da düük olabiliyor. Dolaysyla kaliteli ve yeterli sperm için bu tür içecek ve besinlerden kaçnmanz çok önemli.

çikolatadan sarmsaa çilekten bala...

BU BESNLER BABA OLMA ANSINI ARTIRIYOR!

Baba olmak hiç kukusuz hemen her erkein istei. Bunun için de spermin kaliteli ve yeterli sayda olmas art. Ancak günümüzde deien çevre artlar, beslenme alkanlklar, hayat tarz ve sosyal koullar nedeniyle spermin kalitesinde ve saysnda sorunlar yaanabiliyor. Ksrlk (infertilite) üreme çandaki 6 çiftten birinde görülen önemli bir problem. Sperm kalitesindeki ve saysndaki sorunlar da infertilitenin yüzde 25inden sorumlu oluyor.

Yaplan çalmalar egzersiz yapmak, stresten arnmak, salkl beslenme alkanlklar edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alkanlklardan uzak durmak gibi salkl yaam alkanlklar edinmenin sperm kalitesini artrdn ortaya koydu. Peki baba olma ansn artrmak için hangi besinleri düzenli olarak tüketmeli?

Üroloji Uzman Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapç spermin say ve kalitesini artran besinleri anlatt, önemli önerilerde bulundu.

Balk

Omega 3ün sperm kalitesini arttrmadaki olumlu etkileri, son yllarda yaplan bilimsel çalmalarla ispatland. Üroloji Uzman Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapç bu nedenle somon, sardalya ve hamsi gibi yüksek omega 3 içeren balklar sofranzda haftada 2 kez mutlaka bulundurmanz gerektiini belirtiyor.

Deniz mahsulleri

Deniz mahsulleri (midye, istridye vb) yüksek oranda çinko içeriyor. çinko sperm üretimini ve testosteron düzeyini artryor. Deniz mahsülleri ayn zamanda D, C, B12 vitamini ve demir, bakr ile selenyum gibi sperm parametrelerini olumlu etkileyen birçok madde açsndan da zengin. Dolaysyla bu tür gdalar sofranzda daha sk bulundurmanzda fayda var.

Domates

Mevsiminde tüketilen domates, spermin say ve kalite artnda çok önemli bir rol üstleniyor. Öyle ki mevsiminde ve doal olarak tüketilen domatesin spermin say ve kalitesini yüzde 70 orannda artrd belirtiliyor. Üroloji Uzman Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapç domatesin bu fayday, ayn zamanda prostat kanserine kar koruyucu etkisi de bilinen likopen sayesinde saladn belirtiyor.

Yumurta

Günde 1 ya da 2 yumurta yemek, sperm kalitesine olumlu katklar salyor. Kolin, inositol, A ve E vitamini bakmndan zengin olan yumurta amino asit, yani protein deeri açsndan da en zengin besinlerden biri. Ayrca yumurtay kaynatarak tüketmek, amino asitler gibi besin maddelerinin daha kolay emilmesine yardmc oluyor.

Kuruyemiler

Fndk, badem ve ceviz gibi yüksek omega 3 içeren kuruyemilerin makul miktarda tüketilmesi sperm kalitesini artryor. Ancak ideal miktar aldnda kuruyemiin içeriindeki ya nedeniyle zararl olabileceini de unutmayn.

Keçiboynuzu

Erkek üreme probleminde en yaygn kullanlan bitkisel kaynaklardan biri, keçiboynuzu. çinko vb. minerallerden zengin olan keçiboynuzu antioksidan özelliinin yan sra sperm ile yumurta etkileimini salayan enzimlerin aktivitesini artran vitaminler de içeriyor.

C vitamini içeren meyveler

çilek, yaban mersini ve böürtlen gibi meyveler spermin kalite ve hareketini artran C vitamininden zenginler. Üroloji Uzman Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapç C vitaminin ayn zamanda, sperm üretmek için gerekli olan amino asitlerin yap tan oluturduunu belirterek, Dolaysyla bu tür meyveleri alveri listenize mutlaka ekleyin. Ayrca narenciye, brokoli, havuç ve muz da olumlu etkiler salyor diyor.

Sarmsak

Akdeniz tipi doal beslenmenin bir parças olan sarmsak, ayn zamanda alisin ve selenyum içeriiyle sperm hareketini artrmada faydal oluyor.

Süt ve süt ürünleri

Az yal süt ve süt ürünlerinin sperm kalitesini artrd, yal süt ve süt ürünlerinin ise ters etki yapt bilimsel çalmalarla ispatland.

çikolata

Özellikle bitter çikolatann ejakülat hacmini artrd ve spermin kalitesi ile saysna olumlu etkilerde bulunduu kantland. Bu etkilerinin sebebi, içeriinde bulunan yüksek orandaki kakao ve bakr, selenyum, çinko ve potasyum gibi faydal mineraller.

Krmz et

Sperm parametreleri açsndan tartmal bir konu. Krmz ette çokça olan L-karnitin, sperm kalitesi açsndan önemli. Bununla beraber ideal miktarda faydal olan krmz et tüketim miktar arttkça zararl etkiler de gösterebiliyor. Haftada 2 kez makul miktarda tüketebilirsiniz.

Su

Salkl yaamn olmazsa olmaz su ayn zamanda sperm miktarn artryor. Aman dikkat! Fiziksel ölçülerinize göre deimekle birlikte ortalama 1,5-2lt/günlük su tüketimi çok önemli.

Ana Sayfaya Git