"Sigaranın cinsini değiştirerek kanserden kurtulamazsınız"

Patoloji Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Serpil Dizbay Sak, akciğer kanserinin en büyük nedeninin sigara olduğuna dikkati çekerek, "Aslına bakıldığında sigaranın cinsini değiştirerek kanser olmaktan kurtulamıyorsunuz ancak hangi kansere yakalanacağınızı farklı sigaralara yönelerek seçmeniz mümkün." dedi.

Haberler 20.11.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sak, patologlarn tüm kanserlerin tansnda önemli rol üstlendiini kaydetti.

Patologlarn öneminin özellikle son zamanlarda akcier kanserlerinde gündeme geldiini aktaran Sak, akcier kanserlerinde kiiye yönelik veya hedefe yönelik baz tedavilere balandn ifade etti.

Böylece çok ölümcül olan bu kanserde önemli gelimeler kaydedildiini vurgulayan Sak, bu tedavilerin hangi hastaya uygulanp uygulanamayacan patoloun belirlediini dile getirdi.

Patolojide pek çok yeni gelime olduuna deinen Sak, unlar kaydetti:

Artk moleküler tetkikler dediimiz baz tetkikler var. Özellikle hedefe yönelik tedaviler için daha sofistike yöntemleri kullanarak hastalarn hangi ilaçlara duyarllk göstereceklerini hangi ilaçlarn onlarda kullanlmas ya da kullanlmamas gerektii deerlendirilebiliyor. Bunlarn bir ksm mikroskop kesitleri üzerinde yaplan incelemeler. Bir bölümü ise dokudan DNAy ayrarak ve bu DNAy çoaltarak bunun üzerinde yaptmz incelemelerden oluuyor.

- Sert tütün ile yumuak tütün arasnda çok fark yok

Sigarayla kanser balantsn deerlendiren Sak, salk açsndan sert tütün ile yumuak tütün içmek arasnda çok fark olmadna dikkati çekti.

Light tabir edilen yumuak tütünleri içenlerin daha çok adeno kanseri, sert tütünleri içenlerin ise daha çok skuamöz hücreli karsinom olduklarn ifade eden Sak, Aslna bakldnda sigara cinsini deitirerek kanser olmaktan kurtulamyorsunuz ancak hangi kansere yakalanacanz farkl sigaralara yönelerek seçmeniz mümkün. diye konutu.

Akcier kanseri için baka etkenlerin de olduunu vurgulayan Sak, unlar söyledi:

Bizim corafi olarak ülkemizde bulunan asbest yine bir akcier kanseri nedenidir. Özellikle de asbest ve sigara bir araya geldiklerinde çok daha fazla kanser vakasyla karlayoruz. Küçük küçük bir sürü baka nedenleri de sayabiliriz. Örnein radon maruziyeti bir akcier kanseri nedenidir ancak sigara dndaki kansere neden olan tüm etmenleri bir araya toplarsak sigarann yüzde biri bile etmiyor. Asl etken, asl kurtulunmas gereken ey sigara.

Ana Sayfaya Git