Sigarayı bırakırsam kilo alırım diye endişelenmeyin

Sigara bağımlılarının çok büyük kısmı bırakma arzusunda olmalarına karşın farklı mazeretlerle bunu erteliyor. Her ne kadar geçerli bir neden olmasa da en çok dile getirilen de “kilo alma korkusu” oluyor. Bu durumu yaratan etkenlerden biri sigaranın içerisinde bulunan nikotinin iştah baskılama özelliği ile açlık süresini kısaltıp, tokluk süresini uzatması. Bununla birlikte sigara içen kişilerde oluşan el ve ağız alışkanlığının yerini bıraktıktan sonra besin tüketme arayışına itiyor. Bu arayışta ilk tercih yüksek kalorili ve karbonhidrat ağırlıklı atıştırmalıklardan yana olduğu için kilo almak kaçınılmaz oluyor. Dolayısıyla kilo aldıran nokta sigarayı bırakmak değil, sonrasında edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları oluyor.

Haberler 04.07.2018 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman çisem Gündüz, sklkla karlalan bu sorununun basit önerilerle kontrol edilebileceini hatta dikkat edilirse kilo vermenin bile mümkün olabildiini söylüyor. Yaam kalitesini arttrmak için sigara bamllndan kurtulmann kiinin kendi geleceine ve salna yapaca en önemli yatrm olduunu belirterek, beslenme önerilerini sralyor...

Yemekleri yava ve çok çineyerek yiyin

Yaplan en büyük hatalardan biri, akll telefonlarla urarken, televizyon izlerken veya bilgisayar karsnda otururken yemek yemek. Bu durumda farkl bir konuya konsantre olunduu için yeme hz kontrol edilemedii gibi neyin ne kadar yendii fark edilmiyor. Ancak doyduumuzu hissetmemiz ve doyma sinyallerinin beyne ulamas için en az 20 dakikaya ihtiyacmz var. Dolaysyla mümkün olduunca sadece yediklerinize odaklanacanz öünler oluturun. Besinlerin gerçekten tadn alabilmek için lokmalar yavaça ve en az 20 kere çineyerek tüketmeye çaln.

Tatl ihtiyacnz kuru meyvelerden karlayn

Sigarann braklmasyla birlikte yaanan deiimlerden biri de tat duyumuzda oluyor. Daha önce hissedilmeyen bir çok tad braktktan sonra çok daha net alglamak mümkün oluyor. Ancak bu noktada asl tehlike sigara içme ihtiyac hissedildiinde bu açlk duygusunun çikolata, eker gibi kalorisi yüksek ürünlere yöneldiimizde ortaya çkyor. Kilo almamak için yaplacaklarn banda çikolata, lokum veya bisküvi gibi ekerli ve paketli besinlerin yerine kuru incir, hurma gibi kuru meyveleri koymak geliyor. Ancak bu ürünlerin eker içerii de yüksek olduu için ölçülü tüketmek önemli. 1-2 adet hurma, 2-3 adet kuru erik veya 1 yemek ka kuru dut ile protein kayna olan 1 fincan süt ile yaplm ekersiz kahve, 1 su barda kefir veya bir küçük kase yourt tüketebilirsiniz. çikolatasz yapamyorum diyenler 20 gram bitter çikolatay veya 1 adet çubuk çikolatay 1 bardak süt ile ara öünlerde yiyebilir. Beyaz leblebi de yeme dürtünüzü dizginleyecek seçeneklerden biridir. Küçük bir avuç kuruyemi, 2-3 adet ceviz, 10-15 fndk daha uzun süre tok kalmanza yardmc olur.

Salkl gece attrmalarndan korkmayn

Özellikle gece geç saatlere kadar çalmak zorunda kalanlar ya da gece geç yatanlar ister istemez ackt için ackyor ve attrmalklara yöneliyor. Beslenme ve Diyet Uzman çisem Gündüz, Televizyon karsnda fazla vakit geçiriyorsanz

marul, salatalk gibi su yönünden zengin, kalorisi düük besinleri üzerine limon skarak dilediiniz kadar tüketebilirsiniz. Ailenizle, çocuklarnzla birlikte televizyon izliyorsanz bir bardak tuzsuz patlam msr keyifli bir tercih olabilir. Sadece 60 kalori olduundan hem sizi tok tutacak hem de abur cubur isteinizi karlayacaktr. Yannda içeceiniz bir fincan yeil çay ile metabolizmanzn hzlanmasna yardmc olabilirsiniz diyor.

Su tüketiminizi arttrn

Ackmadnz halde yeme dürtünüz ortaya çktnda, 1 bardak su içerek açlk hissinizi bastrabilirsiniz. Yaz mevsiminde hissedilen scak havalar nedeniyle su ve elektrolit kaybeden vücudumuz için 10-12 bardak su içmeniz cildinizi besleyecei gibi, sigaray braktnz dönemde biriken toksinleri atmaya da destek olur.

Enerji almn egzersizle dengeleyin

Sigarann braklmasnn ardndan 3-5 kg almnn doal olduunu belirten, Beslenme ve Diyet Uzman çisem Gündüz düzenli egzersiz ile bu kilolarn kolaylkla verilebileceini belirtiyor. Fiziksel olarak aktif olmak, salkl bir yaama adm atmann ilk basama olmakla birlikte vücutta endorfin ve seratonin yani mutluluk hormonlarnn salglanmasna, metabolizma hznzn artmasn salyor. Bu sayede kiinin sigaraya duyduu bamllk giderek azalrken, kilo vermesi de kolaylayor. Egzersiz için günde 30 dakika ayrmak yeterli. Ayrca asansör yerine merdiven kullanabilir, evinize giderken otobüsten erken inebilir ve temiz havann tadn çkarak yürüyü sürenizi uzatabilirsiniz. Salkl bir ekilde zayflamann yüzde 30 fiziksel aktivite, yüzde 70 diyetten geçtiini unutmayn.

Ana Sayfaya Git