Sigarayı bırakan 40 yıllık tiryakilerin bile akciğerleri iyileşiyor

İngiltere'de yapılan bir araştırma, akciğerde sigara kaynaklı mutasyonun tersine çevrilebildiğini ortaya koydu. Buna göre, 40 yıllık tiryakilerde bile sigara bırakıldığında akciğer kanserine yol açan genetik mutasyon büyük ölçüde iyileşiyor.

Haberler 31.01.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nature dergisinde yaymlanan bir aratrma, sigara içmenin braklmas halinde, akcierlerin sigara içmekten kaynaklanan ve kansere yol açan genetik mutasyonu tersine çevirebildiini ortaya koydu. imdiye kadar akcier kanserine yol açan genetik mutasyonlarn kalc olduu düünülüyordu. Son aratrma, genetik mutasyona uramam olan az saydaki hücrelerin akcierleri tamir edebildiini saptad.

40 YILLIK TRYAKDE BLE YLEME GÖZLEND

Az saydaki hücrenin genetik mutasyona uramamay nasl baard henüz bilinmiyor. Ancak aratrmaya göre sigara içme alkanl brakldnda, bu salkl hücreler büyüyerek, akcierdeki zarar görmü hücrelerin yerine geçiyor. Bu iyiletirici etkiler, 40 yl boyunca günde 1 paket sigara içmi insanlarda dahi gözlendi.

Wellcome Sanger Enstitüsünden Doktor Peter Campbell, Kaydadeer sonuçlardan biri, 40 yl boyunca sigara içtikten sonra sigaray brakan hastalarda bile, hücrelerin tütünün zararl etkilerine hiç maruz kalmam gibi yenilenebilmesiyedi dedi.

Hç SGARA çMEYENLER KADAR SALIKLI

Tütünde bulunan binlerce kimyasal, akcier hücrelerindeki genetii bozuyor ve onlar yava yava salkl hücreden kanserli hücreye dönütürüyor. Aratrma, sigaray brakan kiilerin hücrelerinin yüzde 40a kadar varan bir ksmnn, hiç sigara içmemi kiilerin hücreleri kadar salkl olduunu gösterdi.

Bilim insanlar imdi akcierin ne kadarlk bir ksmnn iyiletii üzerinde çalyor. Aratrma, klcal damarlar arasnda oksijen ve karbondioksit deiimini salayan alveoller gibi küçük yaplar yerine ana havayollar üzerine odaklanyor

Ana Sayfaya Git