Sigarayı bırakmak için 5 önemli neden

Sigara kullanımı, ülkemizde ve dünyada mücadele edilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanser, kalp- damar, kısırlık gibi bir çok önemli hastalığın sebebi sigarayı bırakmak yeni bir yaşama yelken açmak demektir.

Haberler 09.02.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Bölümünden Uzm. Dr. Levent Akyldz, 9 ubat Dünya Sigaray Brakma Günü nedeniyle, sigaray brakmak için 5 önemli neden hakknda bilgi verdi.

1- Kalp Hastalklar

Dünyada ve ülkemizde en çok yaam tehdit eden hastalk kalp damar hastalklardr. Sigara kalp saln olumsuz yönde etkiler. Sigara ile alnan bata nikotin ve dier zehirli maddeler, akcier yoluyla kana karr. Zehirli maddelerin kart kan, damarla nüfuz ederek damar duvarlarn bozar, yalanmaya neden olur. Ya birikimi zamanla damar yüzeyinde plaklar oluturur. Bu plaklar da damarlar tkayarak kann rahat geçiini engelleyerek kalbin yeteri kadar beslenememesine neden olur ve böylelikle kalp krizleri tetiklenir.

2- Kanser

Sigara kullanm akcier, rahim az, grtlak, mesane, prostat gibi kanser türlerine neden olur. Tütünde hücrelerin genetik yapsn bozan baz maddeler vardr. Bu maddeler hücrelerin DNAsn bozar ve kontrolsüz bir ekilde çoalmasna neden olur. Bu durum da kanser oluumu demektir. Sigara kullanmyla bu zararl maddeler kana kararak tüm organlara ulat ve ulat her organ hasta edebildii unutulmamaldr.

3- Erken yalanma

Sigara, içeriindeki baz zararl maddeler nedeniyle cildin yapsn bozarak krklklara, kurumaya neden olur. Kandaki oksijen seviyesini de azaltacandan cildin beslenmesini önlüyor. Böylelikle sigara kullananlar, kullanmayanlara göre daha hzl yalanma sürecine giriyor.

4- KOAH

KOAH, yaklak olarak 20 yl süreyle günde bir paket sigara kullanm ile ortaya çkabiliyor.

Ülkemizde olduu üzere, sigara ile çocukluk-gençlik diyebileceimiz yalarda tanlmas, KOAH ve benzeri hastalklarn daha da erken yalarda ortaya çkmasna sebep olabilir.

Tabi hastalk genellikle 40 yandan sonra belirti vermeye balar. KOAH tehisi alan kiilerin büyük çounluu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmi ve brakm kiilerdir. Hastalk sinsi ilerledii ve sigara bamllar belirtileri önemsemedikleri için KOAH tehisi geç konulur ve bu durumda da hastalar akcier kapasitelerinin önemli bir ksmn kaybetmi olurlar. Özellikle sigara kullananlar öksürük, balgam çkarma gibi ikayetleri önemseyip mutlaka bir göüs hastalklar uzmanna bavurmaldr.

5- Ksrlk

çiftlerden sadece birinin sigara içmesi ksrlk riskini 3 kat artrr. Sigara nedeniyle kandaki oksijeninin az olmas erkeklerde sperm, kadnlarda da yumurta kalitesini düürür. Bunun sonucunda da hamile kalma ansn azaltr. Hamile kalnsa bile embriyo kalitesiz olaca için düük riski doabiliyor.

Ana Sayfaya Git