Sigaraya başlama yaşı 11’e düştü!

Dünyada yaklaşık 1 milyar 100 milyon kişi sigara kullanıyor ve buna bağlı hastalıklar nedeniyle de 7 milyon kişi yaşamını kaybediyor.

Haberler 07.02.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Necla Songür, 9 ubat Dünya Sigaray Brakma Günü öncesinde sigara kullanm ve sigarann yol açt hastalklar hakknda bilgi verdi.

Sigara bamllnn nedeni nikotin

Sigara, neden olduu tüm salk sorunlarna ramen en zararl alkanlklar arasnda ilk sradaki yerini korumaktadr. Sigara içiminin sürdürülmesi, içeriinde bulunan nikotine bal gelien bamllktr. Sigaray brakma, en az alt ay, ortalama 1 yl süreyle sigara ve dier tütün ürünlerinden yoksun kalmak olarak tanmlanmaktadr. Sigara brakma yöntemlerinin, sigarasz bir yaama balamay salayc baarlar farkldr. Buradaki amaç, kiide sigara içimine bal gelien bamllnn üstesinden gelmektir.

Ba - boyun ve akcier kanserine neden oluyor

Sigara içmek veya pasif sigara dumanna maruz kalmak, ilk etkisini üst solunum yollarnda göstermektedir. Burun, geniz, az, yutak, grtlak mukozasnn sigara dumanndaki kimyasallarla olan etkileimi ile otit, rinosinüzit, reflü, öksürük, ses kskl geliebilir hatta ileriki dönemlerde ba-boyun kanserleri söz konusu olabilir. Alt solunum yollarnn sigarayla ilikisi; KOAH, astm, broniolit, akcier kanseri, akcier fibrozisi, tüberküloz ve pnömonilere neden olabilir.

Gebelik döneminde bebek sal için de zararl

Sigara tiryakili kalp damar sistemi hastalklar, reflü, yemek borusu, mide, kolon, pankreas ve böbrek kanserlerine de yol açabilir. Gebelik döneminde içilen sigara ise erken doum ve düük riskini artrr. Ayrca doum kilosunda azalmaya yol açabilir. lerleyen yllarda çocukta dikkat eksiklii ve hiperaktivite gibi salk problemleri görülebilir.

Nikotin destei ve ilaç tedavileri

Nikotin bamll için uygulanacak tedavi kiiye özeldir. Tedavide ilk basamak, hastay sigaray brakmas konusunda motive etmek, bilgilendirmek ve desteklemektir. Ardndan uygun medikal tedavi planlanmaldr. Sigarann braklmas, nikotin yoksunluk belirtilerinin ortaya çkmasna neden olmaktadr. Günümüzde sigara brakma amac ile kullanlan 3 grup birincil seçenek ilaç vardr. Bunlar; nikotin yerine koyma ve ilaç tedavileridir.

Fiziksel bamllk durumunda nikotin yerine koyma tedavisi

Sigaray braktrmak için halen en sk kullanlan ve en güvenilir medikal tedavi, nikotin yerine koyma tedavisidir. Daha önce sigaray brakmay denemi olsa bile sigara içicilerine yardmc olur. Özellikle fiziksel bamll olan hastalar için uygundur. Bunlar; günde 15 adet üzerinde sigara içen, sabah saatlerinde daha fazla sigara kullanan, sigara içmenin yasak olduu alanlarda sknt yaayan, yataa baml hale getiren hastalk durumunda bile sigara içimini sürdüren kiilerdir.

Tedavi ile baar oran 2 kat artyor

Nikotin yerine koyma tedavisinde, sklkla nikotin band ve sakzlar kullanlmaktadr. Kullanlacak ürün, uygulanabilirliine ve kiinin seçimine göre belirlenir. Tedavi, sigara içme isteini ve yoksunluk ikayetlerini azaltr. Tedavinin temeli, kiinin tükettii sigara miktarna göre belirlenen nikotinin bandnn vücuda yaptrlmasna dayanr. Bu bantlardaki nikotin miktar zamanla azaltlr. Tek bana destek tedaviler ile sigara brakma baars %15 iken, bu tedavilerin nikotin ile birletirilmesinde oran %39a çkmaktadr.

Baarsz olsanz da vazgeçmeyin!

Sigaray braktrmada uygulanan ilaç tedavileri, sigara brakmay ilk kez deneyecek kiilerde direkt uygulanabilecei gibi daha önce farkl preparatlarla sigaray brakmay denemi ancak tekrar sigara kullanmaya balam olanlarda da yeni bir tedavi seçenei olarak kullanlabilir.

Ana Sayfaya Git