Sigarayı bırakın

Prof. Dr. Yeşim Uncu, açık alanlarda yürürken kullanımına getirilen yasak, sosyal ortamların kısıtlanması ve maskenin, sigarayı bırakmak için ideal bir süreç sunduğunu söyledi.

Haberler 02.12.2020 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Nihat Özyardmc Sigara Brakma Poliklinii sorumlusu Prof. Dr. Yeim Uncu, sigara kullanmnda Türkiyenin ön sralarda geldiini belirtti. Dünya genelinde olduu gibi Türk toplumunda da daha çok erkeklerin sigara içtiini ve 35-44 ya grubunda arlk görüldüünü dile getiren Prof. Dr. Uncu, amaçlarnn zararlar görmeden önce mümkün olan en ksa zamanda sigaray braktrmak olduunu kaydetti.

çocuk, genç ve kadnlarda sigara içme oranlarnn arttn vurgulayan Uncu, bunun son 10 yldr süregelen bir durum olduuna iaret etti.

Tütün endüstrisinin kendilerine pazar oluturmaya çaltna deinen Uncu, Bütün stratejilerini daha az sigara içenlere yani gençlere ve kadnlara yönelttiler. Bunun da etkilerini görmeye baladk. Türkiyede erkeklerin yaklak yüzde 42si, kadnlarn ise yüzde 28i sigara içiyor. çocuklarda da 250 bin civarnda sigara içen popülasyon var ve sigaraya erken dönemde, 16 ya civarnda balanyor. ifadelerini kulland.

Uncu, buna kar tütünle mücadelede Türkiyenin ilk srada yer aldna dikkati çekti.

Gerek kanun, resmi altyap, kararlar alma ve uygulama gerek eitim gerekse sigara brakma polikliniklerinin büyük etkilerinin olduunu belirten Uncu, Dünya Salk Örgütünün de önerdii, vergilerin yükseklii, paketlerin tek tip yaplmas gibi sigarayla mücadeledeki birçok politikada çok ön plandayz. dedi.

SÜREC BRLKTE PLANLIYORUZ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinin sigaray brakma konusunda belli bir bilinç meydana getirdiine iaret eden Uncu, sözlerini öyle sürdürdü:

Kovid korkusu, Hastalanrsam ölürüm ya da daha youn geçiririm. korkusu bizim iimize yarad. Polikliniimize bu amaçla bavuranlar var. Buraya neden geldiklerini de soruyoruz, Kovidden korktum, o yüzden geldim. cevabn alyoruz. Özellikle açk havada da sigara içmenin yasaklanmas, sigaray brakmak için çok ideal bir süreç esasnda çünkü insanlarla iletiim kurarken maskeniz var, dar çkyorsunuz sigara içemiyorsunuz. Sosyal ortamlar kstland. Kahveye gidilmiyor, restorana gidilmiyor. O zaman niye sigara içeceksiniz? Tam da brakma zaman diyoruz biz hastalarmza. imdi hazr evdeyken bunu güzel planlayalm, sigaray brakalm, sonra sigarasz bir ekilde tekrar sosyal hayata geri dönelim diye konuuyoruz hastalarmzla. Kovidin böyle bir etkisi oldu.

Prof. Dr. Yeim Uncu, bu süreçte poliklinie en çok orta erikin ya grubunun bavurduunu belirtti.

Sigaray brakmak isteyenlerin Alo 171den ya da BUÜ Tp Fakültesi santralinden aldklar randevular dorultusunda hizmet verdiklerini bildiren Uncu, Yüz yüze yaptmz ilk görümede tipik bir hekim muayenesi sürecini uyguluyoruz. Motivasyonel görüme dediimiz hastann sigaray konusundaki karar, bu kararn desteklenmesi, engelleri ya da onun iine yaracak stratejiler nelerdir, onlara yönelik de uzun bir görüme yapyoruz. diye konutu.

Uncu, bavuru sahibiyle süreçteki bütün aamalara beraber karar verdiklerini ve ilaç tedavisine baladktan 8-10 gün sonra sigaray brakmalar için gün belirlediklerini ve bundan sonra yüz yüze ve telefonla görümeler yaptklarn anlatt.

Söz konusu tarihten sonraki birinci haftada görümenin yüz yüze olduunu dile getiren Uncu, Sonra 15inci gün, birinci ay, üçüncü ay ve biraz da hastaya göre planlyoruz ama ortalama minimum 5-6 görüme yapyoruz. Süreç baz hastalarda 1 yla kadar uzayabiliyor. Özellikle daha önce brakma denemesi olmu hastalar varsa takip süresini uzatyoruz. Kendimiz erken tebrik etmiyoruz açkças. 1 yl sigarasz geçtiyse Tamam, bu defteri kapatabiliriz artk. diyoruz. bilgisini paylat.

GÜNDE 2 PAKET SGARA çYORDUM

Poliklinikten yardm alarak sigaray brakan Mehmet Pekçabuk, 30 yl boyunca sigara içtiini anlatt.

Üniversitede güvenlik görevlisi olarak çaltn ve poliklinikten haberdar olduktan sonra buraya geldiini aktaran Pekçabuk, unlar kaydetti:

Günde 2 paket sigara içiyordum. Ben de bkmtm artk. Boazm aryordu, bunun için hastaneye dahi gittim. ltihap dediler ama ben fazla sigara içtiimden olduunu biliyordum. Kurtulmak için ben de böyle bir mücadeleye bavurdum. Tedavi aamasnda sa olsunlar hocalarmz çok yardmc oldular ve ellerinden gelen destei verdiler. Onlarn mücadelesi, benim de irademle 3 ay önce sigaray braktk. Bu süreçte olumlu deiimler yaadm. Daha önce sigara içmeyen arkadalarmn yanna gittiim zaman, Sigara içme, kötü kokuyorsun. dediklerinde inanmyordum. imdi braknca gerçekten hak veriyorum içmeyen arkadalarma. Nefes alp verme konusunda da çok rahatladm. Daha önce yürürken nefes darl çekiyordum, u an o ikayetim yok.

Ana Sayfaya Git