Sigarayı Bıraktıktan Sonra 6 Etkili Öneri!

Sigarayı bırakanlar sağlıklarındaki iyileşmeyi görmenin mutluluğunu yaşamalarına karşın sigarayı bıraktıktan sonra iştahlarının açılmasından ve kilo almaktan endişe ediyor.

Haberler 22.06.2017 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzman eyda Sla Bilgili Sigaray brakan kiilerde en sk karlalan problemlerden biri kilo alm. Aratrmalara göre, sigaray brakanlar ortalama 2-5 kilo alyor. Sigarann içindeki 5 bin zararl maddeden biri olan nikotinin biyokimyasal etkisi çok güçlü; bu nedenle itah basklyor ve sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha az itahl oluyor diyor. Özellikle sigaraya psikolojik bamll olanlarda sigaray braktktan sonra ar yeme istei olduunu, yüksek kalorili besinlere eilimin arttn belirten Beslenme ve Diyet Uzman eyda Sla Bilgili, kilo almna kar 6 önlemi anlatt önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

* Lokmanz çok çineyin

Sigaray brakan kiilerde tat ve koku alma duyusu iyileiyor. Böylece yemeklerden keyif alnmaya balanyor, haliyle yeme istei de artyor. Bunun önüne geçmek için yemekleri yava tüketerek her lokmann keyfini çkarn ve lokmanz çok çineyin. çünkü hzl yemek de alnan kalori miktarn artryor. Porsiyon büyüklüklerini azaltarak, ana yemeklerde küçük, salatalarda büyük kase ve tabak kullanarak da kilo almnn önüne geçebilirsiniz.

* Tatl yerine kuruyemi tüketin

Size sigaray hatrlatan yiyeceklerden vazgeçin. Örnein, çay ve kahve size sigaray çartryorsa, onun yerine arya kaçmamak kaydyla yeil çay, kuburnu, hlamur gibi bitki çaylar tercih edebilirsiniz. Evde veya iyerinizde enerji younluu yüksek besinler bulundurmayn. Diyabet hastas deilseniz, ar tatl isteiniz olduunda çikolata, pasta yerine eker oran dier meyvelere göre biraz daha yüksek olan hurma, incir, çilek, muz gibi meyveleri ölçüsüne dikkat ederek tercih edebilirsiniz. Kuruyemilerde kavrulmam olanlar seçin ancak miktara dikkat edin. Ara öünlerde 1 çay barda tuzsuz kabak çekirdei veya tuzsuz leblebi ya da 10 adet çi badem veya fndk veya 3 tam ceviz miktarn amayn.

* Su tüketiminizi artrn

Sigara içen kiilerin vücudunda toksik madde birikimi yükseliyor. Bunlarn atlabilmesi için su en iyi kaynak. Gün içerisinde içeceiniz suyun, sindirim sisteminizin rahat çalmas ve beraberinde arlk kaybnz için kolaylatrc olacan unutmay bu nedenle her gün en az 8-10 su barda su için. Sv almnn karlanmasnda ayran, cack, hlamur, kuburnu çay, açk çay gibi içecekler tercih edebilirsiniz.

* Posa tüketimini artrn

Posal yiyeceklere daha çok yer verin. Tam tahll ve kepekli ürünleri tercih edin. Posadan oldukça zengin spanak, semizotu, kabak, paz gibi sebzelerle, elma, armut, kays, eftali, erik gibi meyveleri tüketmeye özen gösterin. Kurubaklagiller hem bitkisel protein hem de çok iyi bir posa kayna olduundan haftada en az 1 kez sofralarnzda yer verin. Kefir, yourt gibi barsak dostu probiyotik bakteri içeren besin tüketimini arttrn. Böylece hem sigaray brakan kiilerde en sk rastlanan kabzla kar önlem alm hem de kilo kontrolünü salam olacaksnz.

* Mutlaka hareket edin

Kendinize zaman ayrn ve günlük hareketinizi artrn. Her gün en az yarm saat tempolu ve düzenli yürüyün. Sabah kahvaltdan önce 15 dakika boyunca karn kaslarnn çalmasn salayn. Böylece kilo almaya kar çok önemli bir kazanm elde etmi olursunuz.

* Mevsim sebzesi olan semizotu tüketin

Sigara içenlerde kalsiyum, demir ve D vitamini eksikliinin daha fazla görüldüünü belirten Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzman eyda Sla Bilgili Yaz aylarnda güneten doru saatlerde bol bol faydalanmak, süt ve süt ürünleri tüketmek, yeterince balk tüketilememesi halinde diyetisyen önerisi ile gerekirse omega-3 takviyesi almak önemli. C vitamini sigarann brakt hasar gidermede önemli rol oynar. C vitaminden zengin çilek, kivi, nar, greyfurt gibi meyvelerle biber, brokoli, spanak ve özellikle mevsim sebzesi olan semizotu gibi yeil yaprakl besinler tüketmek de hem toksin atm hem de kilo almn önlemek açsndan faydal diyor.

Ana Sayfaya Git