Sigarayı bıraktıktan sonraki 15 gün içinde vücudunuzda neler oluyor biliyor musunuz?

Sigara içenler son Dumanı çektikten sonra akciğerler neredeyse hemen kendilerini toksik katrandan temizlemeye başlarlar. İlk 20 dakikadan sonra sigarayı bırakanların tansiyonları ve kalp atış hızları sağlıklı seviyelere döner. 12 saat sonrasında, akciğerler ve kan, duman yerine oksijen aldıkça zehirli karbon monoksit vücuttan atılır.

Haberler 19.03.2017 - 12:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigara içenler son Duman çektikten sonra akcierler neredeyse hemen kendilerini toksik katrandan temizlemeye balarlar. lk 20 dakikadan sonra sigaray brakanlarn tansiyonlar ve kalp at hzlar salkl seviyelere döner. 12 saat sonrasnda, akcierler ve kan, duman yerine oksijen aldkça zehirli karbon monoksit vücuttan atlr.

SGARAYI BIRAKIRSANIZ

Sigaray brakmak 15 gün sonra kan ve oksijen dolamnn iyilemesine, akcier ilevinin ve kapasitesinin artmasna yardmc olur. Akcierlerdeki temizleyici, kirpiksi yaplar sigara dumannn brakt toksik birikimi atarken sigaray brakanlar daha az öksürmeye balarlar. Sigarann sebep olduu ar mukus gitgide azaldndan sigarayla alakal solunum yollar hastalklarnn gelime ihtimali de gitgide düer.

Sigara brakldktan sonraki iki hafta içerisinde kozmetik ve estetik etkiler de görülmeye balanr. Nefesin kokusu hzla iyileir, dilerdeki lekeler azalr ve sigara içen çou kiinin saçlarnda ve elbiselerindeki duman kokusu yok olur. Duman ve katran duyu organlarn engellemediinden tat ve koku hissi gelimeye balar.

15 GÜN SONRA NE GÖRÜLÜR

Sigaray brakmak 15 gün içinde gözle görülür etkilere sebep olurken, brakmann önemi sonraki aylarda ve hatta yllarda kendini göstermeye devam eder. Akcier kanserinden ölüm ihtimali önemli derecede azalr.

Sigaray brakanlarn akcierlerindeki nefes kapasitesinin artmas, brakldktan sonraki 1 yl içerisinde koroner kalp hastal riskini yar yarya düürür. Son sigaradan sonra 5 ila 15 yl içerisinde felç görülme ihtimali, hiç sigara içmeyenlerle neredeyse eitlenir. Sigara içmeye devam edenlerde ise ölümle sonuçlanan problemler görülür.

Akcierlerin sigara dumanndaki katrana düzenli olarak maruz kalmas amfizem denilen hastala yol açar. Bu hastalk tam anlamyla uzun bir süreçte boulmak gibidir. Ayrca erkeklerde akcier kanserinden ölümlerin %90na, kadnlarda ise akcier kanserinden ölümlerin %80ine sigarann sebep olduu belirtilmektedir.

Ana Sayfaya Git