Sık sık girip olmanızın sebebi d vitamini eksikliği olabilir

İyi ve çok yorulmadan çalıştığınız bir işiniz, sorunsuz bir aile hayatınız var. Yaşamınızı sağlıklı bir şekilde sürdürmek için de birçok önlem alıyorsunuz. Ama tüm bunlara rağmen kendinizi sürekli yorgun hissediyor, sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor, bir türlü iyileşemiyorsunuz. Tüm bu sağlık sorunlarının nedeni D vitamini eksikliği olabilir.

Haberler 09.03.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 09.03.2018 - 11:46

Dahiliye Uz. Dr. Hicran Özsemir, D vitamini eksikliinin belirtileri ve alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

Her 10 yetikinden 9unda D vitamini eksiklii var

Kemik salndan ruh salna kadar pek çok faydas bulunan D vitamini, baklk sistemini güçlendirerek vücudu hastalklara kar korumaktadr. Vücudun tek handikab ise 200den fazla gen üzerinde etkisi bulunan D vitamini kendisinin üretememesidir. Dardan alnmas gereken D vitaminin en kolay ve en ekonomik kayna güne klardr. Ancak ülkemizde bilinçli ve yeterli güne klar alnmamaktadr. Bu nedenle de Türkiyede yaayan her 10 yetikinden 9unda D vitamini eksiklii bulunmaktadr.

Emziren anneler ve koyu ten rengi olanlar daha çok risk altnda

Genç ve orta ya döneminde hiçbir belirti vermeyen D vitamini eksiklii ilerleyen yalarda belirti vermeye balamaktadr. En fazla eksiklik

Emziren annelerde

Koyu ten rengine sahip olanlarda

Güne kremi kullanmadan dar çkmayanlarda

leri yatakilerde

Kolesterol veya sürekli ilaç kullananlarda

Romatizma ve diyabet hastalar ile karacier ve böbrek yetmezlii olanlarda görülmektedir.

K güneinden de D vitamini alabilirsiniz

D vitamininin en önemli kayna yaz aylarnda olduu gibi k aylarnda da güne klardr. Mart-Nisan aylarnda en düük seviyededir. Yln geri kalan tüm aylarnda günün 11.00 ile 15.00 saatleri arasnda yeterli güne klar alan vücut, D vitaminini rahatlkla sentezlemektedir. Vücudun yeterli miktarda D vitamini alabilmesi için yaz aylarnda 10-15 dakika yeterliyken k aylarnda bu süre güne nn miktarna göre deiiklik göstermektedir. Yeterli günein alndn günee maruz kalan derinin pembelemesi ile anlayabilmek mümkündür. Güne klarnn dnda ayran, kefir, peynir, yourt, tereya, ton bal, somon, uskumru, istridye, balk ya, karacier, yumurta sars, tatl patates ve mantar en önemli D vitamini kaynadr.

D vitamini eksikliinin 9 belirtisine dikkat!

1-Grip ve nezleniz geçmiyorsa: D vitamininin doal baklk sistemi içinde önemli bir rolü bulunmaktadr. Sürekli nezle grip oluyorsanz, iyileme süreciniz çok uzuyorsa D vitamini eksiklii yayor olabilirsiniz. Astm ve kronik akcier hastasysanz D vitamini eksiklii bu rahatszlklar daha fazla yaamanza neden olur. Bu nedenle en ksa zamanda bir doktora bavurmalsnz.

2-Sk sk ishal oluyorsanz:D vitamini yada çözünebilir bir vitamin olduu için sindirim ve boaltm sistemlerinin salkl bir ekilde çalmasna destek olur.Eksiklii mide-barsak sisteminin ya emme kabiliyetini kstlayarak bu bölgelerde sorunlarnn yaamasna neden olur. Herhangi bir zehirlenme ya da bir ilacn yan etkisinden kaynaklanmayan ishal D vitamini eksiklii olabilir.

3-Kafanz ar terliyorsa: Ba boyun çevrenizde birden bire balayan ve sosyal rahatszla neden olan terlemeyi hafife almayarak mutlaka doktor kontrolüne gidin. çünkü bu terlemenin sebebivücutta scakln artmasn neden olan D vitamini eksiklii olabilir.

4-Nedensiz bir depresyona girdiyseniz: Hiçbir sorun yaamadnz bir i ve bir aile hayatnz var ama siz kendinizi sürekli mutsuz, hüzünlü ve üzgün hissediyorsunuz. Bu nedensiz depresyonun sebebi beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde önemli etkisi bulunan serotonin seviyesinin D vitamini eksikliine bal olarak dümesi olabilir. Beyninizin salkl çalarak düzenli bir mutluluk hormonu salglanmas için D vitamini eksikliini giderin.

5-Saçlarnzn dökülmeye baladysa: Hem kadnlar hem de erkekler için önemli olan saç, çeitli nedenlerle dökülebilmektedir. Bu dökülmelerin bir nedeni de D vitamini eksiklii olabilir. Bu nedenle saçlarnz her zamankinden fazla dökülüyorsa mutlaka D vitamininizi ölçtürün.

6-Kollarnz kaldracak gücünüz yoksa: Yorulmadan çalyorsunuz, evde oturuyorsunuz ama kolunuzu kaldracak gücünüz bile yok. Bu güçsüzlüün sebebi vücuttaki tüm kaslarn salkl ve güçlü olmasn salayan D vitamini eksiklii olabilir.

7-Sk sk karncalanma, kramp giriyorsa: Günlük hayatnzda yaptnz oturmak, kalkmak ve yatmak gibi basit hareketler de bile bacanzda, kollarnzda kaslmalar, uyumalar, karncalanmalar meydana geliyor, kramplar giriyorsa bu D vitamininizin eksik olduunu gösterir. Kaslarnzn ilevlerini doru bir ekilde yerine getirebilmesi için yeterli miktarda D vitamini aln.

8-Kemik arlarnz bitmiyorsa: Güne klarnn k aylarnda daha az görülmesi önlem almayan kiilerde D vitamini eksikliine neden olmaktadr. D vitamini eksiklii kemik erime riskini kat kat artrrken açklanamayan kemik arlarna da neden olmaktadr. Bu nedenle srtnz, belinizde veya vücudunuzun baka bir bölümündeki kemik arlar D vitamini eksikliinden kaynaklanyor olabilir.

9-çocuunuzun boyu uzamyorsa: D vitamini, gelime çanda olan çocuklar için de çok önemlidir. çocuunuz yatlarna göre gelime gerilii yayorsa mutlaka bir doktora bavurarak D vitamini seviyesini ölçtürün. çünkü D vitamini eksiklii olan çocuklarda raitizm, x bacak ve boy uzama hznda yavalama görülmektedir. D vitamini eksiklii yetikinlerde ise osteomalazi denilen kemik yumuamas rahatszlna neden olmaktadr.

Ana Sayfaya Git