Sık tekrarlayan diş eti ve burun kanamasına dikkat!

Bazı çocuklarda kanama eğilimi rahatsızlığına bağlı olarak, kanama ya da pıhtılaşma bozuklukları görülebiliyor.

Haberler 26.02.2017 - 11:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baz çocuklarda kanama eilimi rahatszlna bal olarak, kanama ya da phtlama bozukluklar görülebildiini belirten Hematolog Prof. Özdemir, Kanama ile ilgili bu tür rahatszlklar en çok, sk tekrarlayan di eti ve burun kanamalar ya da ergenlikteki genç kzlarda ar fizyolojik kanamalarla belirti veriyor dedi.

Vücudun, muhteem bir ileyile çaltn kaydeden çocuk Hematoloji Uzman Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, Örnein bir yerimiz kesildiinde, pht oluturup kanamann durdurulmas ve damar kanalnn açk kalmasn salayan bir süreç balyor. Bu sürece hemostaz ad veriliyor. Kan dolamnn ulaamad dokularn ise ölümü kaçnlmaz oluyor diye konutu.

Hayatn devamll için, ar kanama veya phtlama olmadan kan akm sürekliliinin salanmas gerektiini belirten Özdemir, hemostaz sürecinde herhangi bir bozukluun kanama ve/veya damar tkanklna yol açtn bildirdi.

Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, sistemin iyi ilemesi için gerekenleri öyle anlatt:

Öncelikle damar yapsnn mükemmel olmas, ikincisi trombositlerin say ve kalitesinin normal olmas, üçüncüsü phtlama faktörlerinin miktar ve aktivitesinin normal olmas ve fibrinolitik (pht eritici) sistemin yeterlilii ile mümkün.

SIK TEKRARLIYORSA ÜPHE UYANDIRMALI

Baz belirtilerin çocuklardaki kanama eilimine iaret ettiine deinen Özdemir, bu tür çocuklarn cildinde, ciddi bir travma olmakszn küçük kanama odaklar (petei) ya da morartlarn (ekimoz) görülebileceini söyledi.

Prof. Dr. Özdemir, sk sk di eti ve burun kanamas ikayetlerinin de üphe uyandrc olduunu belirterek, unlar aktard:

Ayrca ergenlik dönemine giren genç kzlarn fizyolojik kanamalarnn ar fazla miktarda ve uzun süreli olmas durumunda trombosit says azl veya fonksiyon bozukluu, Von Willebrand faktör eksiklii veya anormal kolajen yaps akla gelmeli. Bazen trombositlerin fonksiyonunu bozan ilaçlar da rahatszla neden olabiliyor.

HEMOFL VE KARACER HASTALII OLABLR

Kanamaya eilim rahatszlklarnn çou zaman bebeklikten balayp ömür boyu sürdüünü belirten Özdemir, Bebeklikten itibaren çocuklarn eklem boluklar, adale içerisi veya vücut boluklarnda kanamalar oluyorsa, bu durum kaltsal olarak phtlama faktörlerinin eksikliine bal olabiliyor. Daha çok erkek çocuklarda görülen hemofili A ve hemofili B, bu hastalklar içerisinde daha sk görülüyor. Ayrca K vitamini eksiklii ve karacier hastalnn da phtlama bozukluuna yol açt unutulmamal dedi.

KANAMA ELMNE YOL AçAN 4 ETKEN

Hayati risk tayan bu hastalklarn erken tan, yakn takip ve tedavisinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, kanama eilimine yol açan dört nedeni ise öyle sralad:

Damar yaps bozukluklarna bal kanama: Damarlarda normal pht oluumunu engelleyen doutan ya da sonradan kazanlm hastalklar, kanamaya neden olarak ciddi bir sorun oluturabiliyor.

Trombositlerin yetersizliine bal kanama: Normalde, damar endotelinin (damar astarnn) zedelenmesi halinde, kann en küçük elemanlar olan trombositler, ba dokusuna yaparak tkaç oluturuyor ve kanamay ksa sürede durduruyor. Ancak trombosit saysnn azl (trombositopeni) veya fonksiyonunun anormal olmas halinde, kanama uzun süre durdurulamyor ve hayati açdan risk oluturuyor.

Phtlama faktörlerinin eksikliine bal kanama: Phtlamay salayan fibrin, trombositlerin oluturduu tkaç ile etkileerek kanamay etkili bir ekilde durduruyor. Bu süreçte phtlama faktörlerinden herhangi birisinin eksik olmas fibrin oluumunu engelleyerek kanamaya eilim halini oluturuyor.

Fibrinolitik (pht eritici) sisteme bal kanama: Fibrinolitik sistem, normal ileyite damarda kan akmnn yeniden salanmasna, yaralarn iyilemesine ve dokunun yeniden yaplanmasna katk salyor. Sistemin yetersizlii, tromboz yan damarn tkanmasna, ar aktivitesi ise kanamaya sebep oluyor.

Ana Sayfaya Git