Sindirim sistemi dostu: Karnabahar

Sindirim sistemi, alınan besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini, sindirim salgıları ile parçalanmasını ve emilmesini sağlar.

Haberler 01.03.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sindirim sisteminin yaamsal faaliyetlerini güçlendiren ve devam ettiren en önemli etkenlerinden biri; orada yaayan yararl bakteriler olduunu belirten Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Bu yararl bakterilerin (probiyotik) yaamas ve çoalmas için gereken lifi, besinler en fazla tam tahllar, kuru baklagiller, prasa, karnabahar, sarmsak, soan, yeil yaprakl sebzeler, muz, avokado gibi meyveler, turu, boza, ra, sirke ve tarhana gibi fermente ürünler ve kefir, yourt gibi fermente süt ürünleridir. Özellikle karnabahar yemei mide dostu bir yemek olarak örnek verilebilir. Karnabahar mide asitlerini dengeler dedi.

Mideye iyi gelen besinler kiiden kiiye deiebilir

Mideye iyi gelen besinlerin bazen kiiden kiiye farkllk gösterebildiini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Patates suyunun mideye yarar ile ilgili yaplan çalmalar olumlu, fakat herkes için iyi gelir demek için yeterli deildir. Ancak mide-barsak hastalklarn önlemek için bitki çaylar en doal etkiye sahip. Rezene çay, papatya çay, meyan kökü ve tbbi nane çay en önemlileri. Nane çay reflüsü olanlar için uygun deil eklinde konutu.

Ar scak, kafeinli ve ar baharatl yiyecekler mide ve barsak için zararl

Salkl beslenme alkanlnn çocuklukta, hatta bebeklikte, ailede baladn vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Katk maddeli hazr yiyecekler, ar baharatl-soslu-kremal yiyecekler, kzartmalar, ar souk-ar scak yiyecekler, asit oran yüksek içecekler, ar ekerli yiyecekler, ar kafeinli içecekler mide ve barsak salna zarar veren yiyeceklerdir eklinde konutu.

Sadece salkl beslenme ile mide kanseri riski en aza indirilebiliyor

Yaplan çalmalara göre mide kanserini önleyici olarak tek bir besinin kesin olarak badatrlamadn söyleyen Tuba Örnek, çalmalar unu gösteriyor ki; mide kanseri veya dier kanserlerden korunmak salkl ve dengeli beslenmekten geçiyor. Sadece sindirim sistemini olumsuz etkileyen yiyeceklerden uzak durduumuz zaman bile kanser riskini en aza indirgemi oluyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git