Sinsi ilerliyor

50 yaş üzeri erkeklerde en sık görülen kanser türünün prostat kanseri olduğunu söyleyen Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, sinsi ilerleyen bir kanser türü olması sebebiyle takip edilmediği zaman ileri evrede kendini belli ettiğini vurguladı.

Haberler 18.09.2021 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya prostat kanseri farkndalk ay sebebiyle açklamalarda bulunan Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, erkeklerde çok sk görülen iyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hipertrofisi) ile prostat kanseri ikayetlerinin ayn olduuna dikkat çekerek, hastalarn yaadklar bu tür ikayetlerde doktora bavurmalar gerektiinin altn çizdi.

KAYETLER KANSER BELRTS OLABLR

Prostat kanserinin nedenleri tam olarak bilinmediini söyleyen Emsey Hospital Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, balca nedenler arasnda ailede prostat kanseri öyküsü olmas, yan ilerlemesi, düzensiz ve dengesiz beslenme, hayvansal yalarn ar tüketilmesi, ar kilo, hareketsiz yaam tarz prostat kanserinin görülme riskini arttrdn belirtti.

yi huylu prostat büyümesi ile prostat kanseri ikayetlerinin her iki hastalkta da ayn olabileceini belirten Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, drar yapmada zorluk, gece ve gündüz çok sk idrara çkma problemler olutuu için hastalar bazen iyi huylu hastalk olduunu düünerek doktora gitmekte gecikebiliyor, bu ikayetleri yaayan kiilerin prostat kanseri olma ihtimali olabileceini de unutmamalar gerek dedi.

KEMKLERE YAYILIM YAPABLR

Prostat kanserinin de yaylabilen (metastaz) bir tür olduunu ve öncelikle prostat etrafndaki dokulara, seminalveziküle (prostat arkasndaki meni depolayc kese) mesaneye veya kaln barsak son ksmna lokal yaylm yapabilen kanser türü olduunu söyleyen Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, Lokal yaylm gösteren tümörler zamanla vücudun dier ksmlarna, örnein; kemiklere, lenf nodlarna , karaciere, akciere ve beyine yaylm yapabilmektedir diye konutu.

Prof. Dr. Hakan Karagöl Prostat kanserinin tedavi yöntemleri hakknda ise u bilgileri paylat.

Erken evrede tedavisi cerrahi veya radyoterapiyle beraberinde hormonterapi ilaç tedavileriyle olmaktadr. Hastal düzelen hastalar takip programna alnmaktadrlar. Kanser ileri evrede ise tedavisi genel anlamda hormonoterapi veya kemoterapi ya da yeni çkan akll ilaç tedavileri, baklk sistemini uyarark etki salayam immünoterapi ilaçlar ile yaplmaktadr. Yine atom tedavisi de (Lutesyum) ileri evre prostat kanseri tedavisinde kullanlmaktadr. Özellikle ileri yataki erkeklerde en sk görülen tümör olmas nedeniyle sk idrara çkma, idrar yaparken yanma gibi yaknmalar olduunda mutlaka bir üroloji doktoruna bavurmas gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git