Sinsice ilerlediğinden çoğunlukla geç fark ediliyor!

Ülkemizde her yıl 100 bin kadından 7’si yumurtalık kanseri tanısı alıyor. Çoğunlukla belirti vermeyip başka hastalıklarla sıkça karıştırılabilen yumurtalık kanseri bu nedenle sinsice gelişiyor ve geç fark ediliyor.

Haberler 08.05.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum, Jinekolojik Onkoloji Uzman Prof. Dr. Mete Güngör, ailesinde yumurtalk kanseri olan kiilerde riskin arttn belirtirken, özellikle karn ars, karnda ilik, gaz ve kabzlk gibi ikayetlere dikkat edilmesi gerektiini söylüyor. Prof. Dr. Mete Güngör 8 Mays Dünya Yumurtalk Kanseri Günü kapsamnda yapt açklamada; yumurtalk kanseri riskini azaltan 10 etkeni anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Aile hikayesinin bilinmesi

Yumurtalk kanserlerinin yüzde 10-15i genetik geçile ortaya çkyor. Bu nedenle ailesinde yumurtalk kanseri ve meme kanseri olan bireylerin bilinmesi ve farkndalk çok önemli. Aile hikayesini biliyor olmanz sizin ve doktorunuzun riski azaltmak için salnzla ilgili daha aktif kararlar alnmasna yardmc olur.

Salkl diyet

Doru ve salkl beslenme bütün kanserlerde olduu gibi yumurtalk kanserlerinde de çok önemli. Size kilo aldrma ihtimali olan yal besinlerden, ar krmz et ve ilenmi et ürünlerinden uzak durun. Yaplan çalmalar özellikle düük yal diyet, taze meyve tüketimi, zencefil, domates suyu, yeil çay, biberlerin bitki türleri, kuruyemiler, marul ve keten tohumu tüketilmesinin yumurtalk kanseri riskini çeitli oranlarda azalttn gösteriyor.

Düzenli egzersiz

Vücudumuzdaki ya oran ile kanser arasnda yakn bir iliki bulunuyor. Ya dokusundan salnan fazla miktardaki östrojen yumurtalk kanseri riskini artryor. Bu nedenle yapacanz egzersizler ve spor ile kilolarnzdan kurtulabilirsiniz. Ya orannz düecei için kanser riskiniz de azalacaktr.

Rutin kontroller

Ya ilerledikçe yumurtalk kanseri görülme oran artyor. En sk 63 yanda görülüyor. Bu nedenle rutin kontrolleri ihmal etmemek çok önemli.

Genetik test

Kadn Hastalklar ve Doum, Jinekolojik Onkoloji Uzman Prof. Dr. Mete Güngör Bir kadnn hayat boyu yumurtalk kanseri olma ihtimali yüzde 1-2dir. Ancak genetik olarak ailesinden gelen BRCA1 ve BRCA2 genetik mutasyonlar varsa bu oran BRCA1 için hayat boyu riskini yüzde 40a, BRCA2 için de yüzde 10-20ye çkartyor. Bu nedenle bu mutasyonlara sahip olduu bilinen kadnlarda belli ya gruplarnda cerrahi önerilebilir diyor.

Annelik ve emzirme

Dourganlk ve emzirme dönemi yumurtlamann kesintiye urad süreçler. Sk yumurtlamann yumurtalk kanserinin oluumunda rol oynad düünülüyor. Bu nedenle çok doum yapm, özellikle erken yata gebelik yaam kadnlarda ve uzun süre emziren kadnlarda yumurtalk kanseri riski azalyor.

Doum kontrol hap

Yumurtlamay engelleyen doum kontrol haplar yumurtalk kanseri riskini azaltyor. Genç ya grubunda (20li 30lu yalar) toplam 1 yllk devaml veya aralkl doum kontrol hap kullanm olan kadnlarn hayat boyu yumurtalk kanseri riski yüzde 50 azalyor. Kullanma süresi uzadkça risk azalyor ve ilac kesseler dahi koruma uzun yllar devam ediyor.

laç ve vitamini bilinçli kullanmak

Androjen içeren ilaçlarn, menopoza girdikten sonra sadece östrojen içeren ilaçlarn ve dourganl artrc ilaçlarn kullanm yumurtalk kanseri riskini artrabiliyor. Bu nedenle bu ilaçlarn kullanlmasn gerektiren durumlarda doktorunuzla bu olaslklar konuun. laç eklinde veya günele D vitamini alnmas kanser riskinizi azaltyor.

Talk pudras kullanmamak

Genital bölgede hijyenik amaçl kullanlan ürünlerde bulunan talk pudrasnn kullanlmas yumurtalk kanseri riskini artran faktörlerden biri olarak karmza çkyor. 1970lerden beri vücut ve yüz pudralarnda talk ve asbestoz kullanlmyor. çinde talk olan ürünlerden uzak durun.

Cerrahi müdahale

Kadn Hastalklar ve Doum, Jinekolojik Onkoloji Uzman Prof. Dr. Mete Güngör Son yllarda yumurtalk kanserlerinin yarsnn tüplerden kaynakland görülmütür. Bu nedenle tüp ligasyonu yaplmas veya tüplerin alnmas yumurtalk kanseri riskini yar yarya azaltmaktadr. Ayrca rahmin alnmas da 1/3 orannda yumurtalk kanseri riskini azaltmaktadr diyor.

Ana Sayfaya Git