Sinsice ilerleyen nadir hastalık: ALS

İlerleyici kas güçsüzlüğüne yol açan nadir hastalıklardan biri olan ALS'nin belirtileri, erken dönemde ellerdeki hareket kısıtlanması, kol-bacak kaslarında seyirme ve yutma güçlüğü ile ortaya çıkıyor. Görülme sıklığı 100 binde 3 olan ALS, yalnızca hareket sistemini etkilemiyor, unutkanlık ve psikolojik problemleri de beraberinde getiriyor.

Haberler 21.06.2018 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin Hastanesi Nöroloji Uzman Dr. Celal alçini, 19. yüzyldan beri bilinen bu hastaln yüzde 10unun ailesel ve genetik olduunu söyleyerek, risk faktörlerinin belli olmadn belirtti.

Erkeklerde daha fazla görülüyor

Nöroloji Uzman Dr. Celal alçini, ALS hastalnn erkeklerde kadnlara oranla biraz daha fazla görüldüünü belirterek, ALSnin belirtileri erken dönmede ellerde ince hareketlerde beceriksizlik (anahtar veya alet kullanma, el ii yapma gibi) ve yutma güçlüüdür. Ayrca hastalarn kol ve bacak kaslarnda seyirmeler izlenmektedir. Bu sadece kaslara giden sinirlerin köklerinde hasar yapt için duyu sisteminde bozulma yapmaz, uzuvlarda uyuma, karncalanma ve hissizlik görülmez diye konutu.

Salkl beslenme, ALSde de önemini koruyor

ALS hastaln olumasn önlemek veya tetikleyici faktörler için henüz bir bilginin olmadn belirten Celal alçini, Her türlü hastaln önlenmesi için önerilen salkl beslenme, toksinlerden uzak kalma, antioksidanla zengin beslenme, ar metallerden uzak kalma gibi hayat tarz deiiklikleri bilimsel olmazsa da önerilmektedir. ALS hastal sadece hareket sistemi ile ilikili olmayp, zihinsel süreçlerde de zorluk yapt bilinmektedir. Beraberinde unutkanlk ve psikolojik problemler de sklkla görülmektedir dedi.

Erken dönem destek tedavileri, hastalarn hayat kalitesini artryor

Hastaln tans için nöroloji tarafndan muayene edilmesi ve de EMG dediimiz tetkiin yaplmas gerekmektedir diyen alçini, sözlerini öyle sürdürdü: EMG testi iki türlü olmaktadr. Birincisi elektrik uyaran ile yaptmz ve tamamen zararsz olan sinir iletim çalmalar ve ALS için kesinlikle gerekli olan ine EMG dediimiz inceleme yaplmaktadr. ne EMG, çok ince bir inenin kaslara batrlp oluan çok küçük seyirmelerin incelemesi demektir. Modern tpta ifa salayan bir tedavisi olmamasna ramen erken dönem destek tedavileri, diyafram pili gibi cerrahi ilemler hastann ve yaknlarnn hayat kalitesini artrmaktadr.

Ana Sayfaya Git