Sinüzit nedir? Sinüzit belirtileri ve tedavisi nasıldır?

Sinüzit sıklıkla bir üst solunum yolu enfeksiyonunun ardından başlayan burun ve geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, halsizlik gibi bulgulara neden olan bir hastalıktır. Peki birçok kişinin ortak problemi olan sinüzitten korunmak mümkün mü? Hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Haberler 08.07.2018 - 12:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Esin Özlem Atm sinüzitin oluma nedenleri ve tedavisi hakknda önemli bilgiler verdi. Salkl bir insanda yaklak yarm litre mukus olutuunu söyleyen Dr. Atm, mukusun önce buruna daha sonra geniz bölgesinden boaza atlarak yutulduunu belirtti ve unlar söyledi: Bu doal bir akntdr ve normalde fark edilmez ancak sinüzit durumunda sinüs azlarnda tkanmaya bal bu mukus darya atlamaz, mukusun kvam deiir ve mukusta bakteriler ve virüsler üreyerek hastalk tablosu oluur.

Akut Sinüzitin Belirtileri:

- Yüzde ar ve basnç hissi

- Burun tkankl

- Burun aknts

- Koku alamama

- Ate

- Ba ars ve dilere vuran ar

- Halsizlik

- Öksürük

SNÜZT NASIL TEDAV EDLR?

Sinüzit tedavisi nedene yönelik yaplmaktadr. Eer souk algnlna bal olduu düünülüyorsa burun ödemini azaltacak burun spreyleri ve souk algnl ilaçlar ile tedavi edilir. Bulgularn 7-10 günü geçmesi veya 5. Günden sonra semptomlarn kötülemesi halinde bakteriyel bir enfeksiyon gelimi olabilecei düünülür ve kulak burun boaz hekiminin muayenesiyle kesin karar verebilecei antibiyotik seçenei göz önünde bulundurulur. Temiz su ile hazrlanm tuzlu-karbonatl sular, eczaneden alnacak okyanus sular veya serum fizyolojikler yardm ile burun ykamas yaplarak sinüslerin azlarnn temizlenmesine yardmc olunabilir.

- Alerjiye bal olduu düünülen durumlarda alerji ilaçlar tedaviye eklenir.

- Di enfeksiyonlar tedavi edilmelidir.

- Reflü hastalna yönelik önlemler alnmaldr.

- Beslenme destei salanmal ve eksik olan vitamin ve minarellerle desteklenmelidir. Özelliklede A, C, D ve E vitaminleri, selenyum, çinko ve magnezyum bunlardan bazlardr.

- Sigara içilmemeli, temiz havada alnmaldr.

Özetleyecek olursak sinüslerin azn tkayacak nedenlerin önüne geçilmeli, burnumuzun açk kalmasn salamal, sinüsleri örten mukozay zararl etkenlerden uzak tutmalyz.

SNÜZTTEN KORUNMAK çN YAPILMASI GEREKENLER

- Baklk sisteminizi güçlü tutun. yi bir uyku uyuyun, salkl, vitamin ve minerallerden zengin beslenin.

- Souk algnlklarna kar korunun.

- Kuru ve souk havalardan korunun, direk rüzgara maruz kalmayn.

- Bulunduunuz ortamn yeterince nemli olmasna özen gösterin.

- Her ne kadar mekanizmas tam olarak anlalamam olsa da slak saçlarla uzun süre kalmann sinüzite neden olduu bilinmektedir, bu nedenle banyodan sonra saçlarn iyice kuruduundan emin olunmaldr.

- Hastalk dönmelerinde uygulanacak burun ykamalar burundaki ödemi azaltacak, burun akntlarnn daha kolay atlmasn salayacak ve dolaysyla hastaln çok daha hzl iyilemesine yardmc olacaktr.

Ana Sayfaya Git