Sırt ve boyun ağrısı kamburluk habercisi

Omurgamızda sırt bölgesindeki eğriliğin normalden daha fazla dışarı çıkıntı yapmasına kamburluk (kifoz) denir. Her yaştan insanda çevremizde görebileceğimiz bir problemdir. Ancak kamburluk kontrol altına alınmazsa ileride bazı problemlere yol açabilir.

Haberler 12.04.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Gamze enbursa, kamburluk belirtileri ve tedavi yöntemleri hakknda u bilgileri verdi:

çOCUKLARDA SIRT çANTALARINA DKKAT

Kamburluk durumu bir postür problemidir ve bu yüzden bütün vücudu etkiler. Zamanla ksalan ön grup kaslar ve zayflayan srt kaslaryla postür bozukluu vücuda yerlemi olur. Özellikle çocukluk çanda srt çantalarnn etkisiyle zamanla çocuklarda dik duru yerine kambur postür olumaya balar. Bu yüzden büyüme çandaki çocuklar için srt çantalar kendi arlklarnn yüzde 5-10u arasnda olmaldr.

SIRTINIZ, BAINIZ VE BOYNUNUZ ARIYORSA...

Srt bölgesinde omurgann ar dar hareketi sonras oluan kamburluk ile zamanla tüm omurgada biyomekani bozulmaktadr. Zayflayan srt kaslar ile birlikte ilk ortaya çkan problem srt arsdr. Srt arsna ek olarak boyun bölgesindeki kaslarn ar gerilmesi sonucu ba öne doru pozisyon alr ve ba ve boyun arlar ortaya çkabilir. Ön grup kaslarn ksalmas sonucu omuz hareketlerinde limitasyon ve ar olumaktadr. Kambur postür sonras daralan göüs kafesi nefes darlna neden olabilir. Özellikle büyüme çandaki çocuklarda ortaya çkan bu durum omurgann normal eriliklerini koruyamamasna ve kas iskelet sistemi problemlerine yol açar.

GENç YATA MÜDAHALE EDLMEL

2017 ylnda Journal of the American Geriatrics Societyde yaynlanan çalmada, kamburluk durumunun genç bireyleri fiziksel olarak çok kstlamad ancak özellikle 65 ya üstü kiilerde fiziksel kstllklara neden olduu bulunmutur. Kamburluk genç bireylerde fiziksel kstlla neden olmasa bile tedavi edilmesi gerekmektedir. Dikkate almadmz srt arlar zamanla ciddi düzeyde kstllk oluturabilir. Ayrca genç yata bu duruma çözüm bulmak daha kolay olacaktr.

KAMBURLUK HER 10 SENEDE BR ARTAR

2015 ylnda Journal of Physical Therapy Scienceda yaynlanan çalmada, 55 yandan sonra kamburluk durumu her 10 senede yüzde 6-10 arasnda artmaktadr. Bu yüzden her zaman fiziksel kstllk oluturmasa da kamburluk durumunu kontrol altna almalyz. Yala bitlikte artan kamburluun en önemli etkilerinden birisi nefes alp vermekte güçlük çekilmesidir. 2018 ylnda Jornal Brasileiro de Pneumologiada yaynlanan çalmada kamburluu olan yal bireylerde diyafram hareketliliinin daha az olduu bu durumun da nefes darlna neden olduu bulunmutur.

TEDAV EDLMES ZOR DEL ANCAK...

Kamburluk tedavi edilmesi zor bir durum deildir ancak erken müdahale etmek gerekmektedir. Özellikle ksalan ve gerginleen ön grup kaslarn esnetilmesi ve zayflayan srt kaslarnn egzersiz ile güçlendirilmesi tedavide temel olarak yaplmas gereken parametrelerdir. Bunlarn yannda özellikle postüral eitim tedavinin olmazsa olmazdr. Kiiye doru duruun nasl olduunu öretmek, ergonomik olarak yardm alabilecei yastk, rulo gibi destekler önermek tedavinin en önemli ksmn oluturmaktadr.

KAMBURLUA KARI MANUEL TERAP

Kamburluk tedavisinde ayrca egzersizlerle birlikte uygulanacak olan manuel terapi, tedavinin baarsn daha çok arttracaktr. 2016 ylnda Physiotherapy Theory and Practicede yaynlanan çalmada, kamburluk derecesini azaltmada ve kas gücünü arttrmada manuel terapinin, egzersiz tedavisi kadar etkili olduu bulunmutur. Kamburluk tedavisi için egzersiz ve manuel terapi problemin çözümünde yol gösterici olacaktr.

Ana Sayfaya Git