Şişmanlık salgını: Obezite

Obeziteyi şişmanlık salgını olarak niteleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, tüm dünyada 1,5 milyar kişi fazla kilolu, 500 milyon kişinin ise şişman olduğunu söyledi.

Haberler 27.05.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklar dahil tüm ya gurubunda obezitenin görüldüünü dile getiren Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Tark Zafer Nursal, beslenme yetersizlii olan ve açlk çeken ülkelerde bile obezite hastalnda art olduuna dikkat çekti.

HAYAT TEHLKELERE YOL AçABLYOR

Prof. Dr. Nursal, pandemiyle evde geçirilen zamann artmas ve kiilerin hareketsiz hale gelmesi sonucunda alnan enerjinin harcanamamas, tüketilememesi, ekran banda yüksek kalorili, yal, vitamin ve minerallerden fakir ancak lezzetli gdalarn tüketilmesiyle imanln etkilerinin son derece fazla ve ölümcül hale gelebildiini belirtti.

imanln ek hastalklar da beraberinde getireceini söyleyen Prof. Dr. Nursal, eker hastal, yüksek ya orannn damarlarda tkanmaya neden olarak kalp rahatszlklarna, felç ve yüksek tansiyona, rahim, meme ve kaln barsak kanserlerinin riskini artrdna, safra kesesi ta gelimesini hzlandrdna ve en önemlisi akcierlere bask yaparak solunumu zorlatrmas, geceleri horlamaya ve hatta solunum durmas gibi hayati tehlikelere yol açabileceine dikkat çekti. Prof. Dr. Nursal, Kiinin obez olmas, ek hastalklar ve fiziksel etkiler salk ömür beklentisini düürerek, koronavirüsle mücadelesini zorlatrabiliyor diye konutu.

HAFTADA 5 GÜN YARIM SAAT SPOR

Her gün düzenli egzersiz yapmas gerektiine vurgu yapan Prof. Dr. Nursal, Kural olarak haftada en az 5 gün yarm saat boyunca ara vermeden spor yaplmas gerekiyor. Bu ekilde yaplan düzenli egzersiz ayn zamanda kalp sal için de çok gereklidir. Buna ek olarak mümkün olduunca yürüyü yapmak, yakn yerlere yürüyerek gidilmesi, asansör yerine merdivenlerin kullanlmas destekleyici olur. Diyet ile verilen kilolarn çok hzl ve fazla olmamas lazm. Ayda en fazla 1-2 kilo verilmesi kabul edilebilir. Bundan daha hzl kilo vermelerde ek rahatszlklar ortaya çkabilir dedi.

KLO VERMEK çN UYGULANAN TÜM YÖNTEMLERDE KARARLI OLMAK GEREKL

Kilo vermek için hangi yöntem kullanlrsa kullanlsn kiinin bu ie istekli olmas, ilem sonras ortaya çkabilecek sorunlarla ba edebilmek için uygun ekilde bilgilendirilmesi, ilem sonras uzun süreli izlem için hazr olmasnn gerekli olduuna vurgu yapan Prof. Dr. Nursal, Obezite ameliyat, diyabet cerrahisi gibi ameliyatlarn gerçeklemesi için kiinin, beden kitle endeksinin 40n üzerinde veya 35in üzerinde olup ek sistemik hastalnn olmas gerekir. Bu arada bu kiinin en az 6 ay boyunca dier kilo verme yöntemlerini denemi olmas lazm diye konutu.

Ana Sayfaya Git