Sivrisinekler hortladı! Aman Zika Virüsü tehdidine dikkat! Zika tedavisi nasıl olur?

Sivrisinek sokmaları ile kendini gösteren Zika virüsü gün be gün yayılmakta iken,yaz aylarının başlaması ile birlikte bakanlıkları da harekete geçirdi. Zika virüsü hastalıklarına kapılmamak adına alınacak önlemler ne?

Haberler 28.04.2016 - 07:49 Son Güncelleme : 28.04.2016 - 07:49

Sivrisinek sokmaları ile kendini gösteren Zika virüsü gün be gün yayılmakta iken,yaz aylarının başlaması ile birlikte bakanlıkları da harekete geçirdi. Zika virüsü hastalıklarına kapılmamak adına alınacak önlemler ne?

Sivrisinek sokması ile bulaşan bu virüs yaz ayrılanın gelmesiyle gündem geldi.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkan Yardımcısı Marie-Paule Kieny, Zika virüsünün gelecek aylarda yayılabileceğini bildirdi.

Fransada yapılan, 43 ülkeden 600 uzmanın katıldığı Zika Zirvesinde konuşan Kieny, hastalığın gelecek aylarda kayda değer bir yayılma potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, Aedes aegypti cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor.

Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük.

The New York Timesın haberine göre, ilk olarak Ugandada 1947de Zika Ormanlarında ortaya çıkan virüsün Afrika ve Asyada da görüldüğü biliniyor. Ancak, geniş coğrafyalara yayılması, Batı yarıkürede Mayıs ayında yayılarak, Brezilyada virüsün patlamasıyla gerçekleşti.

Zika virüsü belirtileri neler?

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre sivri sinek ısırması sonucu bulaşan zika virüsü bulaştığında ateş , baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı gibi belirtiler gösteriyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), Zika virüsü bulaşan kişilerde semptomların yaklaşık bir hafta içinde ortaya çıktığını belirtiyor. Zika virüsünün kanda kalma süresinin bir kaç gün olduğu söylenirken bazı kişilerde daha uzun sürede kalabileceği belirtildi.

Tedavisi var mı? Nasıl önlenebilir?

Hastalık için özgün bir tedavi ya da önleyici aşılar, henüz geliştirilemedi. BBC muhabiri James Cookun haberine göre, Zika virüsünü araştıran ABDli bilim insanları, virüse karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini söyledi. Brezilyalı yetkililer ise, beş yıl içinde aşının geliştirilebileceği görüşünde.

Türkiye Sağlık Bakanlığının açıklamasında ise tedavi için dinlenme, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılması önerildi ve Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur denildi.

Yetkililer tarafından, virüsle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin ürediği durgun suları ilaçlamak ve kurutmaktan geçtiği vurgusu yapıldı.

Bakanlık, korunma için sivrisinek kovucular kullanmak ve uzun kollu kıyafetler giymek, sineklerden arındırılmış mekanları seçmek gibi önerilerde bulundu.

Nerede ortaya çıktı, hangi ülkelere sıçradı?

BBCnin haberine göre, Brezilyada Eylül ayından beri kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı, dört bine yaklaştı. Oysa bu sayı tüm dünyada 2014de 150den azdı.

Dünya Sağlık Örgütü de, hastalığın Şili hariç tüm Güney Amerika ülkelerine yayıldığını açıkladı.

Hastalık şu ana kadar 21 ülkede kendisini gösterdi. Latin Amerika ve Karayiplerde birçok ülkede de etkili olan virüs, örneğin Kolombiyada 13 bin 500 kişide görüldü.

Türkiye için risk var mı?

Türkiye için herhangi bir risk henüz yok. Ancak virüsün görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi konusunda uyarılar yapılıyor.

Türkiye için henüz kesin bir risk görülmediği ifade ediliyor. Bunun yanında, virüsün görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi uyarıları yapılıyor. kaynak:etrafhaber

Zika virüsü (ZIKV), Flaviviridae virüs familyasının ve Flavivirus cinsinin bir üyesi. İnsanlarda Zika ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olur. İnsanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçer.[kaynak belirtilmeli] Daha önce maymunlarda görülen virüs, ilk kez Nijeryada bir insanda tespit edildi. Gebe kadınlara bulaştığında bebeklerde anomaliler görülmesine yol açar.

Zika virüsü Afrika, Amerika, Asya ve Pasifikte yayılmış ve 2015te Orta ve Güney Amerikada yaşanan salgın, pandemik hle gelmiştir. Hafif ateş, kızarıklık, göz iltihabı ve kas ağrısı başlıca belirtileridir. Dünya Sağlık Örgütü, 2016da 33 ülkeye yayıldığı saptanan virüse karşı acil durum ilan etti. Bu virüse karşı bir aşı geliştirilebilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç duyulduğu açıklandı. Ayrıca doktorlar tarafından zika virüsünün cinsel yolla da bulaştığı duyuruldu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır