Siz de risk altındasınız

40 yaş üstü erkeklerde sık görülen prostatın kontrolsüz büyümesinin kaynağı prostatın erkeklik hormonuna fazla yanıt vermesi olabileceği gibi, ailevi yatkınlık da olabilir. Ancak kontrolsüz prostat büyümesi farklı yöntemlerle kolayca tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Haberler 23.02.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji Uzman Op. Dr. Aytan Kar, prostat hakknda bilinmeyenleri ve izlenecek tedavi yöntemlerini u ekilde sralad:

PROSTAT NEDEN BÜYÜR?

Prostat erkek üreme sisteminin bir parças olup, salg görevi olan bez yapsnda bir organdr. Kestane büyüklüündedir ve ters armut eklinde mesane çknda bulunur. Meninin içine verdii özel baz maddelerle meninin svlamasn ve spermin canlanmasn salar. Genç erkeklerde ortalama 15-25 cm3 boyutlarnda olan prostat bezi, 40 yalarndan sonra kontrolsüz bir ekilde büyümeye balayabilir.

50 yandan sonra erkeklerin yüzde 30 il 40nda idrar yapmaya yönelik ikyetler artar. Bu durumun ilk nedeni; erkeklik hormonuna prostatn fazla yant vermesidir. kinci faktör ise ailevi yatknlktr. Ailede prostat büyümesi olan kiilerin normale göre 4 kat daha fazla bu hastalkla tanma riski vardr.

KI AYLARINA DKKAT EDN

Prostatla ilgili ikayetlerin genelde k aylarnda arttn görülür. Prostata bal idrar yapmaya yönelik skntlar olan hastalar souk havalarda daha sk ve daha az idrar yapabildikleri için k aylarnda ikyetleri artar. Bunun nedeni ise vücut ssnn özellikle bacak ve ayaklarda dümesini takiben mesane rahatszlk hissi artmas ve daha az idrar miktar olmasna ramen mesanenin boaltlma isteinin artmasdr. Bu tip ikyetleri olan hastalarmza özellikle ayak ve bacaklarn üütmemelerini ve kahve ya da çay tüketimlerini azaltmalarn tavsiye ediyoruz.

PROSTAT BÜYÜMESNDEN ELER DE KYETç

Büyüyen prostat idrar akmn zorlatrd için hastalarda idrar yaparken zorlanma, tam idrar yapamama, gece sk idrara çkma, idrar yapp rahatlayamama, yeniden idrar yapma hissi, idrar yapmaya balamada zorlanma, kesik kesik yapma ve idrar kaçrma gibi birtakm yaknmalara yol açar. Bazen idrarda kanama, sk idrar yolu enfeksiyonu, tam tkanma, idrar kesesinde ta oluumu ve çok ihmal edilmesi durumunda böbrek fonksiyonunda bozulmalara yol açarak yaam tehdit edici durumlara yol açabilir. Prostat büyümesi ciddi ekilde hayat konforunu azaltan bir rahatszlktr.

PROSTAT KANSER LE KARITIRMAYIN

Prostat büyümesini, prostat kanseriyle kartrmamak gerekir. Pek çok insan prostat büyümesinin kansere yol açtn düünür, oysa bu düünce gerçei yanstmaz. Prostat büyümesinin prostat kanseriyle uzaktan yakndan bir iliki yoktur. Evet, prostat kanserinde doku kontrolsüz büyür ama iyi huylu prostat büyümesinden kaynaklanmaz. Ülkemizde 5 milyondan fazla 50 ya üzeri erkein var olduu düünülürse, prostat büyümesi aslnda oldukça yaygn bir rahatszlktr. Bu tip hastalarda karlatmz bir dier problem ise; hastalarn yaknlarna rahatszlk vermemek amacyla ikayetlerini gizli tutmaya yönelmeleridir.

PROSTAT BÜYÜMES TEDAV EDLEBLR

Prostat büyümesi tedavileri ilaçl tedaviler ve cerrahi tedaviler olmak üzere gruplandrlabilir. Prostat büyümesinde kullanlan ilaçlar hormon blokajna ve alfa reseptör blokajna dayal olmak üzere kendi içinde ikiye ayrlr.

Hormon blokajna dayal ilaçlar erkeklik hormona etki eder ve prostatta ortalama %30 orannda küçülme salayabilir. Ancak klinik çalmalarda etkinliinin hem geç olarak ortaya çkt hem de baarsnn istenilen düzeyde olmadn gösterir. Alfa reseptör blokaj ise prostatta bulunan düz kas hücreleri üzerine uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak klinik baarlar yüksek deildir ve kullanldklar süre içerisinde faydal olur. Tansiyon ilaçlar gibi tedavi edici özellikleri yoktur.

Cerrahi tedaviler bilinen en etkin tedavi yöntemleri olarak kabul görür. Henüz hiçbir ilaçl tedavi ile cerrahiye e deer sonuçlar elde edilememitir. Açk prostat ameliyat hastaya verdii rahatszlk ve skntlar nedeniyle teknolojisi yeterli merkezlerde sadece isim olarak kalan bir yöntemdir. Kapal prostat ameliyatlar ise günümüzde 30-60 dakika içinde kolaylkla tamamlanabilen, hastann genel anestezi bile almasna gerek duyulmaz. Kalp hastalar ve kanamaya meyilli ilaç kullanan hastalar için uygundur.

Ana Sayfaya Git