Skolyoz görülüyor

ORTOPEDİ ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Bertan Cengiz, 0-5 yaş ve ergenlik döneminde olan çocukların ailelerinin, skolyoz (omurga eğriliği) hastalığı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Cengiz, "Her 100 çocuktan 3’ünde nedeni bilinmeyen skolyoz görülüyor. Kız çocuklarında görülme oranı erkeklere göre 10 kat daha yüksek” dedi.

Haberler 19.06.2021 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Dr. Bertan Cengiz, 1-30 Haziran skolyoz farkndalk ay nedeniyle açklama yapt. Skolyozun görülme durumuna deinen Dr. Cengiz, Skolyoz, omurgann eriliine verilmi isimdir. Kifoz ise omurgann öne eilmesi durumudur. Her ikisi de beraber görülebilir. Skolyoz, anne karnnda da balayabilir ve tespit edilebilir. Daha çok kz çocuklarnda görülür. Skolyoz en fazla, en hzl büyümenin görüldüü, yaamn ilk 5 ylnda ve ergenlik döneminde art gösterir. Bu yalarda dikkatli olunmal. Bavuran 10 hastadan 8 veya 9u kz. Aileler 0-5 ya aras ve ergenlik döneminde skolyoz konusunda çocuklarn gözlemlemeli ve belirtileri varsa bir uzmana bavurmal. Her 100 çocuktan 3ünde nedeni bilinmeyen skolyoz görülüyor. Kz çocuklarnda görülme oran erkeklere göre 10 kat daha yüksek diye konutu.

çOCUKLARIN KÜREK KEMKLERNE BAKALIM

Dr. Cengiz, skolyozun erken tehisinde ailelerin belirtilere dikkat etmesinin önemli olduunu kaydederek, Omuzda asimetrinin olmas, kürek kemiinin bir dierine göre daha arkada olmas, leen kemiklerindeki erilik, bacaklarn boylarndaki eitsizlikler skolyoz belirtisi olabilir. Aileler, çocuklarn öyle gözlemleyebilirler; üzerini çkarp, dik durduunda iki omzunun ayn düzlemde olup olmadna dikkat edelim. çocuklarn kürek kemiklerine bakalm. Eit deilse önemli bir belirti olabilir. Ayrca dik durduunda ve öne doru eildiinde omurgasnda S eklinde bir görünüm oluyor mu onlara bakalm. Eer, eitsizlik ve asimetri görülüyorsa, bir ortopediste bavurmak gerekiyor ifadelerini kulland.

SKOLYOZ, AKCER VE KALB ETKLEYEBLR

Erken tehisin çok önemli olduunu belirten Cengiz, Skolyoz ilerlediinde daha büyük sorunlara yol açabilir. Srt bölgesindeki skolyoz, akcier ve kalbi etkileyebilir. Akcierlerin bulunduu göüs kafesinin hacmi daralyor, daralma artarsa akcier kapasitesinin azalmasna yol açabiliyor. Kalp de bu daralmadan etkileniyor ve ayn zamanda baka iç organlarda da sorunlara yol açabiliyor. Skolyoz üphesi ile bavuran çocuklar bir bütün olarak deerlendiriliyor. Hastann omurga grafi ve röntgenlerini çekiyoruz. Eer ihtiyaç olursa MR ve tomografi ile de tehisimizi güçlendiriyoruz. Skolyoz tehisi alan çocuklarn aileleri çok üzülüyor. Oysa ki; Skolyoz, sk görülebilen bir durum. Her skolyozun tedavi biçimi de farkl. Hastann yana ve erilik durumuna göre, korse ve fizik tedavi ile takip ediliyor. Ancak ar skolyozlarda ameliyat gerekebiliyor dedi.

SKOLYOZDA ERKEN TEHS çOK ÖNEML

Skolyoz hastalnn erken tehis ve tedavinin çok önemli olduunu vurgulayan Ortopedi Doktoru Bertan Cengiz öyle konutu:

Skolyozda erken tehis ve takip çok önemlidir. Skolyozda çocuun ya ve ne kadar erilik olduu bizim için en dikkat edilecek husustur. çocuun büyümesiyle birlikte skolyoz eriliinin artma durumu söz konusu olabilir. O nedenle skolyoz tehisi aldktan sonra her 4 ile 6 ay arasnda kontrol muayenesi yaplmaldr. Ayn zamanda skolyoz tedavisinde kiinin egzersizlere uymas gerekir. Baarl korseleme ve egzersizlerle, hafif skolyoz kontrol altna alnp ilerlemesinin önüne geçilebiliyor. Kontrol altna alnamad zaman hekim olarak cerrahi müdahalelere balyoruz. Cerrahi müdahale ve özel sistemlerle skolyoza neden olan omurga eriliini kontrol altna alp bundan sonraki yaamnda ileride organlarna bask yapmasn engelliyoruz.

Ana Sayfaya Git