Soğuk hava cilde zarar veriyor

Kış mevsiminde havaların soğuması, rüzgar, hava kirliliği, kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirme, daha az su içilmesi ve terlemenin azalması…

Haberler 13.01.2017 - 16:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm bu faktörler ciltte kuruluun artmasna, bunun sonucunda da çeitli cilt hastalklarnn gelimesine veya alevlenmesine neden oluyor. K aylarnda cildimizi tehdit eden bir baka etken ise stres! Günein k aylarnda yüzünü daha az göstermesi birçok kiide depresif duygu durumuna neden oluyor. Bu yüzden stresle tetiklenen cilt hastalklarnn da görülme skl artyor. Ciltte oluan kzarklk, çatlama, kant ve pullanma gibi yaam kalitesini düüren sorunlarn artmamas için bir dizi önlem almak çok önemli.

Dermatoloji Uzman Dr. Hülya Salam k mevsiminde sk görülen 5 cilt hastaln anlatt, bu hastalklarn oluturduu yaknmalara kar önerilerde bulundu.

1. Seboreik egzema

Egzama; stres, gda ve birçok çevresel faktörle tekrarlanan kronik bir hastalk. Souk hava, nem kayb, rüzgar, uzun süren scak suyla yaplan banyolar Bu etkenler en çok yüz bölgesinde; kzarklk, kant, pullanma ile görülen ve halk arasnda ya egzemas olarak bilinen seboreik dermatit ikayetini artyor. Yaknmalar ayrca saçl deri ve gösün üst bölgesinde de çok görülüyor.

Ne yapmalsnz?

* Rüzgarl havada darda zaman geçirmemek gibi çevresel faktörlere kar önlemler almaya özen gösterin.

* Cildinize her gün düzenli olarak yal olmayan nemlendirici krem sürün.

* Seboreik egzemaya yönelik, eczanelerden temin edilen özel krem ve ampuanlar tercih edin.

* Hekiminizle düzenli olarak iletiim kurun, çünkü krem ve ampuanlarn zaman zaman hekim kontrolünde deimesi gerekebiliyor.

2. Sedef

Sedef stresle tetiklenen kronik bir cilt hastal. Ayrca k mevsiminde oluan gribal enfeksiyonlar da bu hastal tetikleyebiliyor. Günele azalan sedef hastal, havalarn soumasyla birlikte iddetini artryor. Kant bazen çok iddetli olabiliyor, genellikle diz, dirsek ve saçl deride tutulum geliebiliyor. Kzarklk ve sedef rengindeki kabuklanmalar hastaln tipik görüntüsünü oluturuyor.

Ne yapmalsnz?

* Güne nlarnn sedef gibi cilt hastalklarna yararl etkisi var. Her gün 15 dakika düzenli olarak güne nlarndan faydalanmay ihmal etmeyin.

* Kapal ortamda çalyorsanz öle saatleri arasnda dar çkp temiz hava ve güneten faydalanmaya çaln.

* Düzenli olarak hekiminizi ziyaret edip hastalnzn kontrol altnda olmasn salayn.

3. Kontakt Dermatit

Havalarn soumas kontakt dermatit hastaln da tetikleyebiliyor. Özellikle souktan daha çok etkilenen ellerde kuruma, çatlama ve kant ikayetleri oluyor. Ellerde oluan bu sorunlar yaam kalitesini bozan önemli bir problem haline gelebiliyor.

Ne yapmalsnz?

* Dar çkarken souktan korunmak için mutlaka eldiven giyin.

* Ellerinizi eczaneden temin ettiiniz zeytinyal veya gliserinli el sabunlaryla ykayn.

* Ellerinize her su dediinde el kremi sürmeyi alkanlk haline getirin.

* Bulak ykarken ve i yaparken içi pamuklu eldiven giymeyi unutmayn.

* Hastaln tekrar nüks etmesini önlemek için dermatolounuzun tedavi için verdii ilaçlar düzenli olarak kullanmay asla ihmal etmeyin.

4. Kant hastal

Kant toplumda bir salk probleminin belirtisi olarak bilinse de aslnda kendisi de tek bana bir hastalk olabiliyor ve tüm vücutta oluabiliyor. Kant hastalnn k aylarnn balangcnda görülme skl artyor, bunun en önemli nedeni ise souk havann cildimizi kurutmas. K aylarnda stclar nedeniyle havann kurumas, az su içilmesi, güne nlarnn yeryüzüne daha az ulamas, stres ve enfeksiyonlardaki art, özellikle ilerleyen yalarda, genel bir kant ikayetine neden oluyor.

Ne yapmalsnz?

* Scak suyla banyo yapmayn,

* Hamam ve saunaya girmeyin,

* Dutan sonra vücudunuza nemlendirici krem sürmeyi alkanlk haline getirin,

* Bol su içmeye özen gösterin,

* Baharatl yemeklerden kaçnn,

* Stresten uzak kalmaya çaln.

5. Pernio

Pernio soua maruz kalnmas sonucunda el, ayak, kulak ve burun gibi vücudun uç bölgelerindeki damarlarda daralmaya bal oluan beslenme bozukluu nedeniyle geliiyor. Bu hastalkta ciltte kzarklk, kabuklanma ve yanma hissi oluuyor.

Ne yapmalsnz?

* Souk havada sokaa çkarken eldiven kullanmay ve yün çorap giymeyi ihmal etmeyin.

* Kan dolamn bozduu için sk giysilerden kaçnn.

* Kan dolamn artrmas nedeniyle düzenli egzersiz yapmay alkanlk haline getirin.

Ana Sayfaya Git