Soğuğa dikkat!

Uzmanlar, soğuk ve rüzgarlı havada kalp kasının kasılma sayısının arttığını ve daha fazla oksijene ihtiyaç duyulduğunu belirterek "Oksijen ihtiyacının artması kalbe oksijen sağlanmasının kısıtlı olduğu kalp hastalarında kalp kasılmalarının bozulması ile sonuçlanabilir. Soğuk havalarda, zorunlu olmadıkça ev dışına çıkılmamalı." uyarısında bulundu.

Haberler 25.12.2019 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Mehmet Uzun, souk havann kendini hissettirmesiyle özellikle kalp hastalarnn dikkatli olmalar gerektiini belirtti.

Yaplan çalmalar, k aylarnda kalp krizi riskinin arttn göstermektedir. diyen Uzun, souk ve rüzgarl hava ile enfeksiyonun risk faktörü olduunu söyledi. Uzun, souk havalarda vücut scaklnn düme eiliminde olduunu ve bunu telafi etmek için vücudun baz tepkiler gelitirdiini anlatarak öyle konutu:

Derideki kan damarlar büzüerek kann souk havaya yaklamas en aza indirilmeye çallr. Kan damarlarndaki bu büzüme kan basncnn yani tansiyonun yükselmesine neden olur. Kan basncnn yükselmesi kalbin i yükünün yani oksijen ihtiyacnn artmas demektir. Souk havalarda kalbin dakikadaki atm saysn gösteren nabz da artar. Nabzn artmas kalbin kaslma saysnn artmas demektir. Kalp ne kadar çok kaslrsa o kadar çok oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen ihtiyacnn artmas kalbe oksijen salanmasnn kstl olduu kalp hastalarnda kalp kaslmalarnn bozulmas ile sonuçlanabilir. Vücudun herhangi bir yerinin soua maruz kalmas, adrenalin ve noradrenalin salglarn artrarak kalp hznn artmasna, tansiyonun yükselmesine yol açar.

Prof. Dr. Uzun, souk havalarda vücut scaklnn korunmasnn bir yolunun da fiziksel aktivite yaplmas olduuna iaret ederek, skelet kaslar kaslrsa s aça çkar. Bu s, vücut scaklnn korunmasna yardmc olur. dedi.

Öte yandan, souk havalarda, fiziksel aktivite olanaklarnn da azaldn ifade eden Uzun, özellikle yallarda kalp hastalna elik eden kas-iskelet ve eklem problemlerinin sklnn artn vurgulad. Uzun, Bu nedenle kalp hastalarnn önemli bir ksm yeterli fiziksel aktivite yapamayabilir. Yeteri kadar tedavi edilmemi ya da edilememi kalp hastalarnda da fiziksel aktivite snrl olabilir. Souk havada fiziksel aktivite yetersizlii zamanla vücut scaklnn dümesine neden olur. bilgisini paylat.

- Göüs ars olanlar, az ve burnunu örtmeli

Souk havann, kalbi besleyen damarlarda büzüme etkisi yaratarak da kalbin kanlanmasn bozabildiine dikkati çeken Uzun, u önerilerde bulundu:

Souk havalarda, zorunlu olmadkça ev dna çklmamal, çkldnda souktan koruyacak giysiler giyinilmeli. Tek bir kaln giysi giymek yerine, birkaç kat ince giysi giyinmek souktan korunmak için daha yardmcdr. Derinin açkta kalan alanlar mümkün olduunca azaltlmal, apka, eldiven taklmal. Kalbe bal göüs ars olanlar, dar çktklarnda az ve burnunu örtmeli. Ev içinde bile olunsa, sürekli aktif kalarak vücudun scakl korunmal. Günlük fiziksel aktiviteler, souk ve rüzgarl havalarda kapal mekanlara kaydrlmal.

- Tarçn, zerdeçal, karabiber vücut scakln korumaya yardmc olur

Uzun, yeil/siyah çay, kahve, hlamur gibi scak içeceklerin vücut scakln korumaya yardmc olduunu anmsatan Uzun, bu içeceklerin fazlasnn da kalp için yük oluturabileceinin alt çizildi.

Vücudun s üretmesini kolaylatracak enerji verici gdalar alnmasnn faydal olduunu aktaran Uzun, sözlerine öyle devam etti:

Karbonhidrat gibi enerji verici gdalar fazla kilo almna neden olarak olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, enerji verici gdalarn almnda dikkatli olunmal, ar yemekten kaçnlmal. Tarçn, zerdeçal, karabiber, metabolizmay hzlandran ve vücut scakln korumaya yardmc olur. Metabolizmay fazla hzlandrmann kalbin oksijen ihtiyacn artraca da bilinmeli ve bu konuda dikkatli olunmal. Kuruyemiler hem içerdikleri stanol gibi maddelerle damar yapsn korur hem de kalori içerikleriyle vücudun enerji ihtiyacnn karlanmasna yardmc olur. Kilo almna neden olmayacak miktarda tüketildiklerinde kalp-damar salna çok yararldr. Ayrca, hekimin önerdii ilaçlar düzenli kullanlmal.

Uzun, kan basnc ve nabz takibi yaplmasnn önemine iaret ederek Normalde yeterli olan tansiyon ve kalp ilaçlar yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle, hastalar, tansiyon ve nabzda beklenmeyen deiiklik olmas ya da bata göüs ars ve nefes darl olmak üzere beklenmedik yaknmalar olmas durumunda hekimlerine bavurmal. uyarsnda bulundu.

- Rüzgara kar yürümek yoku çkmak gibi etki yaratr

Rüzgarn da bireyin özellikle yürümek ya da komak gibi aktiviteleri srasnda engelleyici güç oluturduuna dikkati çeken Uzun, Düz yolda bile olsa rüzgara kar yürümek bireyde yoku çkmak ya da merdiven çkmak gibi bir etki yaratr ve kaslar daha fazla enerji harcamak zorunda kalrlar. Bu da, kalbin daha çok çalmas, yani daha çok oksijene ihtiyaç duymas demektir. bilgisini verdi.

Prof. Dr. Uzun, rüzgarn vücudun etrafndaki scak hava tabakasn uzaklatrarak vücut scaklnn korunmasn güçletirdiini, rüzgarl havalarda dar çklmas durumunda mümkün olduunca rüzgar arkaya alarak yürünmesi gerektiini ve rüzgarlk giyilmesinin yararl olduunu söyledi.

K aylarnda bata nezle, grip ve zatürre olmak üzere birçok hastalk riskinin de arttn dile getiren Uzun, grip ve dier enfeksiyonlarn kalp hastalarnda ek yük oluturarak sorun oluturabildiine dikkati çekti.

Grip asnn kalp hastalarn büyük oranda koruduunu vurgulayan Uzun, A ne kadar erken yaplrsa o kadar koruyucudur. Öte yandan alar koruyucu özellii ortalama alt aydr. dedi. Özellikle kalp yetmezlii olanlara ya da 65 ya üzeri olanlara zatürre ann yaplmasnn yararl olduuna iaret eden Uzun, Grip asnn tersine, zatürre as yln her döneminde yaplabilir. bilgisini paylat.

Uzun, grip ya da baka enfeksiyon olmas durumunda kalp hastalarnn hekimlerinin önerdikleri ilaçlar almak dnda mutlaka istirahat etmesi gerektiinin altn çizerek unlar kaydetti:

Bu dönemde vücut direncini artracak vitamin ya da mineral takviyeleri mutlaka hekim kontrolünde olmal. Dengeli beslenen bir kalp hastasnn takviye almasna çounlukla gerek yok. Yeterli sv almna özen gösterilmeli. Baz kalp ya da tansiyon ilaçlar ile antibiyotikler arasnda etkileim olduundan hekime kullanlan ilaçlar belirtilmeli. Nezle olunmas durumunda reçetelenen ve antigripal olarak nitelen ilaçlarn tümünde dekonjestan grubu ilaçlar vardr. Bu ilaçlar tansiyonu yükseltici, kalp hzn artrc etkilere sahiptir. Bu nedenle, grip olunmas durumunda kalp hastalar antigripal olarak nitelenen bu ilaçlardan kullanmamal. Yeterli sebze ve meyve, vücut direncini artrarak enfeksiyonlara kar koruyucu rol oynar.

Ana Sayfaya Git