Soğuk algınlığında nefes darlığı olmaz

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şahin, koronavirüs ile diğer hastalıklar arasındaki farkları belirterek "Soğuk algınlığında nefes darlığı olmaz, kas ağrısı çok çok hafiftir ya da hiç yoktur." ifadelerini kullandı.

Haberler 08.10.2020 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs, koronaviridea ailesinden, insanlarda basit souk algnlndan ciddi zatürreye gidebilecek spektrumda hastalklara yol açabilen bir virüs olarak karmza çkyor. nfluenza (grip) virüsü, yine nezle semptomlar ve akcier enfeksiyonuna yol açabilen Orthomyxoviridae ailesinden bir virüs. Souk algnl virüsünün ise yüzde 30-80 arasn, Picornaviridea ailesine bal Rhinovirüs oluturuyor. Alerjik rinit bunlardan tamamen bamsz genetik geçili baklk sisteminin bir hastal olarak biliniyor.

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Ethem ahin bu dört durumun da nezle ikayetlerine yol açabileceini belirtti.

ahin, Dört durum da hastalarda bata burun aknts, boaz ars, öksürük ve hafif atee yol açabilir. Fakat nezlenin en sk görülen sebebi souk algnl virüsüdür. Alerjik rinit ise ate yapmaz. Kii bahar aylarnda geçmite de olan alerji ikayetlerine (sk haprma, burun kants, sulu burun aknts, öksürük) sahipse ve kendini bu anlamda biliyor ise zaten virütik hastalklardan endie etmesine gerek yoktur. Fakat alerjik rinit hastasnn ikayetlerine ate, youn öksürük, kas ars, ba ars ve halsizlik elik ediyor ise ve geçmite benzer ikayetleri yaamam ise mutlaka doktora viral hastalklarn ayrc tans için bavurmaldr. Alerjik rinitte ate, youn kas ars ve boaz ars olmaz. ifadelerini kulland.

- Souk algnlnda nefes darl olmaz

Souk algnlnda ise çounlukla 4-5 günde iyilemeye balayan boaz ars, burun tkankl yine sulu burun aknts, ba ars ve çok yüksek olmayan ate görüldüünü belirten ahin, unlar kaydetti:

Souk algnlnda nefes darl olmaz, kas ars çok çok hafiftir ya da hiç yoktur. Kiinin baka bir akcier problemi yok ise hastalk aa inip akcier enfeksiyonuna yol açmaz. Verilecek ikayet giderici ilaçlar, biraz dinlenme ve bol sv alm ile hastalk birkaç günde iyileme sürecine girecektir. Grip ise biraz daha ar seyreder. 38 derece üzerinde ate, ba ars, youn kas ars ve bitkinlik, sk sk kuru öksürük çounlukla vardr. Ama burun tkankl sulu burun aknts veya sk haprma yok denecek kadar azdr. Grip virüsü de akcierde ölümcül olabilecek zatürreye sebep olabilir. Birbirine çok benzeyen ancak basit farklarla ayrtrlabilen bu dört rahatszlkta gerektiinde yaplacak basit hzl test ile tan hemen konulabilir.

u andaki bilgilere göre koronavirüste en sk görülen ikayetlerin ate (39-40 dereceyi bulabilir), 2-3 hafta süren halsizlik kas ars, sk sk kuru öksürük, ba ars, nefes darl, tat ve koku alamama olduunu belirten ahin, Bu günlerde nezle ile beraber youn ba ars, ate ve öksürük var ise maske, sosyal mesafe ve kiisel hijyen kurallarna uyarak hastaneye gidilmesinde fayda var. açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git