Soğuk hava kas ve eklem ağrılarını tetikliyor

Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, romatizması olan hastalarda soğuk ve yağışlı havalarda hava basıncını değişmesine bağlı olarak eklemlerdeki ağrıların artabildiğini ifade etti.

Haberler 27.10.2021 - 13:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Romatizmas olan hastalarda souk ve yal havalarda hava basncn deimesine bal olarak eklemlerdeki arlarn artabildiini dile getiren lknur Can, çou kii, hava scaklnn ve gün nn salmz üzerindeki ciddi bir etkisinin olduunun farkna varmaz. Ancak eklem romatizmas ve kas iskelet sistemi rahatszlklar olanlar, k aylarnda ve yal havalarda arlarnn arttndan yaknrlar. Bunun sebebi, souk havalarda kaslarn ve kan damarlarnn kaslmasna bal olarak romatizmal bölgeye giden kan akmnn azalmasdr. Buna bal olarak dolam bozulabilir ve ar meydana gelir. ifadelerini kulland.

Kn eklem ve kas arlarndaki artn dier bir sebebinin ise romatizma nedeniyle hasar görmü eklemlerdeki basnç alglayc reseptörlerin ar duyarl hale gelmesi olduunu aktaran Can, bu durumda hastalarn hava basncndaki en ufak bir deiim dahi algladn ve bunun da souk ve yal havalarda ary beraberinde getirdiini dile getirdi.

GÜNE IIINA çIKILMALI

Gelien kas ve iskelet sistemi arlarn önlemek adna düzenli olarak k aylarnda özellikle öle saatlerinde güne na çkmann önemini belirten Can, unlar kaydetti:

K aylarnda güne nda vakit geçirmenin yan sra, yaplacak orta tempolu bir yürüyü de kiilerin ikayetçi olduu arlarnda önemli ölçüde azalma salar. Bunun yan sra bol su tüketmek, salkl ve dengeli beslenmek kas ve eklem arlar üzerinde olumlu etki gösterir. Tüm bunlara ramen arlar geçmeyen kiiler muhakkak fizik tedavi hekimlerine bavurulmalarn ve bu konuda gerekli destekleyici tedavi almalarn tavsiye ediyorum.

Ana Sayfaya Git