Soğuk hava migreni tetikliyor mu?

Migren hastalarının hemen hemen yarısı hava durumu değişimlerine karşı duyarlıdır.

Haberler 08.12.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Dr. Aylin Öztürk Yavuz Hava durumuyla ilikili olarak migreni tetikleyen durumlar arasnda ar souk ya da scak hava, yüksek nem oran, fazla kuru hava, parlak güne , rüzgar ve frtna, hava basnc deiiklikleri geliyor diyor. Uzm. Dr. Aylin Öztürk Yavuz migreni tetikleyen durumlar anlatt.

Tetikleyen faktörü bilmek önemli

Hava durumu deiikliklerinin tam olarak hangi mekanizmayla migren tipi arlarn tetikledikleri tam olarak bilinmiyor. Ancak, beyindeki kimyasal dengeyi etkiledii düünülüyor. Özellikle souk havayla tetiklenen ba arlar sinüs problemleri olarak yorumlanabiliyor. Bazen de dier kolaylatrc faktörler bilinmedii için souk ya da scak hava sorumlu tutulabiliyor. Bu nedenle migren tehisinin netletirilmi olmas ve dier ar kolaylatrc faktörlerin de bilinmesi ardan korunmada büyük önem tayor.

Ba Ars Günlüü Tutun

Migren hastalar mutlaka ba ars günlüü tutmal. Bu günlükte her ar atann ne zaman olduunun ve ne kadar sürdüünün, varsa iklimle ilgili bir tetikleyici olup olmadnn da belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, örnein souk ve rüzgarl havalarda migreni tetiklenen kiilere evde kalmalar, saçlarn slak brakmamalar, böyle günlerde daha erken dönemde ilaç almalar, beslenme, bol sv alm ve stres kontrolü açsndan daha dikkatli olmalar tavsiye ediliyor. Bu önlemlerle migren krizlerinin iddeti azaltlabiliyor.

Ana Sayfaya Git